Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

16. MEĐUNARODNI DANI JAZZA
24. - 27. listopad 2006. - Mala dvorana Lisinskog, Zagreb, HR


M
E
Đ
U
N
A
R
O
D
N
I

D
A
N
I

J
A
Z
Z
A

Foto: Davor Hrvoj
Big Band HRT-a, Antun Tomislav ©aban i Ignacio Berroa
M
E
Đ
U
N
A
R
O
D
N
I

D
A
N
I

J
A
Z
Z
A

Raznolik program na Međunarodnim danima jazza
Ignacio Berroa i Miroslav Vitous obiljeľili festival

"Ja sam Ignacio Berroa iz Zagreba, Hrvatske", rekao je slavni kubanski bubnjar Ignacio Berroa predstavlajući članove svog sastava oduąevljenoj publici u rasprodanoj Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, nakon izvrsnog nastupa ąto ga je odrľao sa svojim kvartetom. Taj je cijenjeni glazbenik obiljeľio ovogodiąnje 16. Međunarodne dane jazza ąto su u organizaciji Jazz kluba Zagreb HDS-a i KD Lisinski odrľani od 24. do 27. listopada 2006. u spomenutoj dvorani.

Naime, osim ąto je svirao sa svojim kvartetom, s kojim je predstavio svoj kompakt disk "Codes" ąto ga je objavila tvrtka Blue Note, Berroa je zavrąne večeri festivala nastupio kao gost s Big Bandom HRT-a. Tom prigodom Orkestrom je ravnao Antun Tomislav ©aban koji je za tu prigodu priredio aranľmane prilagodivąi ih gostu i njegovim afinitetima, odlično uigravąi Orkestar vodeći računa o detaljima i dinamici. Izvodili su najpoznatije skladbe iz repertoara orkestra Count Basiea, te jednu Michel Camila, ali i ©abanova djela različita karaktera: od posveta slavnim skladateljima i aranľerima: Thad Jonesu i Gil Evansu, ali i samom Ignacio Berroi, do swingerskih i latin-jazz skladbi posve osobnog glazbenog rukopisa: "Blues for Thad", "Etude 125", "En Passant", "No Name Feature", "Viena-Miami Conexion" i "Maestral". Uvjerljivim izvedbama s brojnim solima članova Orkestra, u jednoj izvedbi i gosta Matije Dedića, ali i Berroinim, kao i atraktivnim udaraljkaąkim dionicama Berroe, Borne ©ercara, Hrvoja Rupčića i Saąe Wozdeckog, Big Band je oduąevio publiku koja je ovacijama izmamila dodatak, joą jednu skladbu iz ©abanove kajdanke - "Prevlaka".

M
E
Đ
U
N
A
R
O
D
N
I

D
A
N
I

J
A
Z
Z
A

Foto: Davor Hrvoj
Ignacio Berroa
M
E
Đ
U
N
A
R
O
D
N
I

D
A
N
I

J
A
Z
Z
A

Izvedbama vlastitih skladbi predstavio se i Zagreb Jazz Portrait ąto ga čine gitarist Mario Igrec, saksofonist Saąa Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić i bubnjar Borna ©ercar, te pridruľeni član, klavirist Matija Dedić koji se u nekoliko zadnjih godina pokazao kompatibilnim suradnikom. Tim nastupom obiljeľili su petnaestu godiąnjicu djelovanja svirajući Igrecove i ©ercarove skladbe koje će biti sadrľajem njihova novog albuma "Dan, dva" ąto će ga objaviti tvrtka Cantus. Publiku su oduąevili zrelim i iznijansiranim izvedbama s lijepim solima svih članova, uključujući i obrade narodnih skladbi.

Već godinama, Međunarodni dani jazza sustavno predstavljaju europsku jazz scenu, posebice mlađe, ali afirmirane glazbenike i skupine ąirokog stilskog raspona. Ove godine to su bila dva sastava koja su u svojim drľavama proglaąena najboljima: danski free jazz sastav Anderskov Accident i ąvedski Fabian Kallerdahl Galore koji je ąirio pozitivne vibracije, kao i moldavski etno-jazz Trigom Ensemble sastavljen od četvorice multiinstrumentalista, virtuoza koji spajaju tradicijsku glazbu svoje zemlje sa suvremenim jazzom.

M
E
Đ
U
N
A
R
O
D
N
I

D
A
N
I

J
A
Z
Z
A

Foto: Davor Hrvoj
Miroslav Vitous
M
E
Đ
U
N
A
R
O
D
N
I

D
A
N
I

J
A
Z
Z
A

Vrhunac festivala bio je solo nastup slavnog kontrabasista Miroslava Vitousa, suradnika Miles Davisa i drugih slavnih jazzista, člana prve postave kultne fusion skupine Weather Report i vođe vlastitih sastava. Vitous je jedan od rijetkih svjetskih kontrabasista u jazzu koji moľe odrľati vrhunski solo koncert, posebice u interpretaciji kompleksne glazbe kakvu izvodi. Svirajući jazz standarde (evergreene i skladbe Miles Davisa), ali i vlastite skladbe utemeljene na klasičnoj glazbi, uz diskretnu podrąku samplova orkestralne i zborske glazbe, te zvukova pojedinih glazbala, koje je diskretno, nenametljivo emitirao preko računala, predstavio se virtuoznim glazbenikom briljantna zvuka i sjajnim melodičarom. Lakoćom izvedbi, logičnim slijedom improvizacija, te spojem inteligencije i emotivnosti osvojio je simpatije publike koja je osjetila da prisustvuje jedinstvenom glazbeom događaju visoke estetske razine.

M
E
Đ
U
N
A
R
O
D
N
I

D
A
N
I

J
A
Z
Z
A

Foto: Davor Hrvoj
Zagreb Jazz Portrait
M
E
Đ
U
N
A
R
O
D
N
I

D
A
N
I

J
A
Z
Z
A

(Preuzeto iz Novog lista od 30. listopada 2006.)
(Fotke: Davor Hrvoj, snimljeno foto aparatom Olympus E1)

Autor teksta i fotografije:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -