Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

7. NO JAZZ FESTIVAL
02. - 11.11.2006. - Studentski centar, Zagreb, Hrvatska


N
O

J
A
Z
Z

F
E
S
T
I
V
A
L

Foto: Davor Hrvoj
Lee Konitz

N
O

J
A
Z
Z

F
E
S
T
I
V
A
L

Konfrontacijom stilova do kvalitetnog festivala

U zagrebačkom je Studentskom centru od 02. do 11. studenog 2006. održan 7. NO Jazz Festival koji predstavlja svjetsku avangardnu i alternativnu jazz i ne samo (N - not, O - only) jazz scenu. SC je od ove godine zauzeo mjesto KSET-a koji je godinama bio "glazbenom radionicom" u kojoj je organizator Festivala Mate Škugor odgajao novi naraštaj publike zastupajući načela otvorenosti, eklektičnosti, nekonvencionalnosti, ali i kvalitete. Uz KSET, u kojem su održana tek dva koncerta, s nekoliko dvorana: Kino SC-a, Teatar &TD i Polukužna dvorana, SC se pokazao idealnom prostorom koji pruža mogućnosti za organizaciju stilski raznolikih koncerata: od eksperimentalne elektroničke glazbe, preko fusiona, free i cool jazza do americane, world musica, hip-hopa, kantaurske glazbe... Tako su u ispunjenim dvoranama rame uz rame nastupali Howe Gelb i Satoko Fujii, Ken Stringfellow i Iswhat?!, Robert Fisher i brojni drugi.

Uz promicanje nekomercijelne glazbe Škugor je odigrao značajnu ulogu i u poticanju djelovanja hrvatskih skupina suvremene glazbe. I ove godine uspješno su nastupili naši sastavi: već afirmirani G.A.P., te Mika Male, Trianguli zona i Fall Out, kao i bubnjar Krunoslav Levačić, u triju sa slovenskim glazbenicima: saksofonistom i flautistom Vaskom Atanasovskim i kontrabasistom Žigom Golobom.

N
O

J
A
Z
Z

F
E
S
T
I
V
A
L

Foto: Davor Hrvoj
Trio 3

N
O

J
A
Z
Z

F
E
S
T
I
V
A
L

Festival je svojim nastupom otvorio trio saksofonista i klavirista Charles Gaylea. Uz kontrabasista Gerald Bensona i bubnjara Michael Wimberlyja, prezentirao je suvremeni pristup koji uključuje elemente cjelokupne tradicije jazza. No, glavna odlika njihovih izvedbi bila je spontanost. Smjer kretanja glazbe određivalo je nadahnuće u trenutku izvedbe, neočekivane promjene, posebice Gaylea, na koje su druga dvojica spremno odgovarala.

Nastupi skupina The Marx Brothers Project, koji se nadahnjuje ranim filmovima braće Marx, te Roy Nathanson's Sotto Vocea, obilovali su sjanim glazbenim zamislima, ali i duhovitošću, prvenstveno zahvaljujući saksofonistu, pjevaču i naratoru Nathansonu koji je nastupio u obje. Dojmljivim se solima istaknuo trubač Herb Robertson koji je kao gost nastupio u MBP-u.

Vrhunci Festivala bili su nastupi Trija 3 i Lee Konitz New Noneta. Alt saksofonist Oliver Lake, kontrabasist Reggie Workman i bubnjar Andrew Cyrille, kao Trio 3, s dužim ili kraćim pauzama djeluju već dvadeset godina što je utjecalo na njihovu savršenu uigranost i uvjerljiv pristup free jazzu. Najatraktivnija je bila izvedba Cyrillove skladbe "Bu", posvećene legendarnom jazz bubnjaru Art Blakeyu, u kojoj je autor pokazao iznimno bubnjarsko, ali i skladateljsko umijeće.

Legendarni Lee Konitz, već pedesetak godina jedan od vodećih alt saksofonista jazza, na Festivalu se predstavio sa svojim novim, međunarodnim nonentom sastavljenim od mladih glazbenika. Aranžmane koji savršeno odgovaraju Konitzovu glazbenom rječniku, za ovu je prigodu priredio tenor saksofonist Ohad Talmor. Publiku su oduševili novim pristupom cool jazzu. U dodatku su izveli standard "Moon Dreams" što ga je Konitz svirao na kultnom albumu "Birth of the Cool" Miles Davisa iz 1950., podsjetivši na stvaranje cool jazza u kojemu je sudjelovao i ostao jednim od najznačajnijih predstavnika do današnjih dana.

Subotnjim koncetom priredbu je zaključio Otomo Yoshihide's New Jazz Ensemble koji u svojoj svirci objedinjuje glazbene elemente na kojima se zasniva koncepcija NO Jazz Festivala. Konfrontirajući free jazz s žestokim gitarističkim eskapadama na tragu Jimi Hendrixa, akustiku sa zvukovima sinusnih valova, naraciju i improvizaciju, tradiciju i suvremeno, pod vodstvom su svestranog gitarista Yoshishidea oduševili publiku u Kinu SC-a.

Foto: Davor Hrvoj

(Preuzeto iz Novog lista od 13.11.2006.)
(Fotke: Davor Hrvoj, snimljeno foto aparatom Olympus E1)

Autor teksta i fotografije:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -