Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

MEĐUNARODNI DANI JAZZA 2008
Zagreb, Hrvatska

 

21.-24. listopada 2008. - Koncertna dvorana "Vatroslava Lisinskog"

Utorak, 21.10.2008. - HRT Big band: Celebrating Dizzy Gillespie / Dirigent: Antun Tomislav Šaban / Posebni gost: Jon Faddis (SAD)
Srijeda, 22.10.2008. - Uz 85. rođendan Aleksandra Bubanovića / Jon Faddis Quartet (SAD)
Četvrtak, 23.10.2008. - Jure Pukl New York Connection (SLO / SAD) / DJABE featuring Mihály Dresch (H)
Petak, 24.10.2008. - Martin Reiter ALMA featuring Ana Paula da Silva (A / BRA) / Roditi / Ignatzek / Rasinfosse Trio (BRA / D / B)

HRT Big band: Celebrating Dizzy Gillespie / Dirigent: Antun Tomislav Šaban Posebni gost: Jon Faddis (SAD)
Arsen Ereš, Miro Kadoić, Željko Kovačević, Saša Nestorović, Damir Horvat; saksofoni / Antonio Geček, Ante Dropuljić, Davor Križić, Zvonimir Bajević; trube / Marin Ferketin, Zvonko Košak, Luka Žužić, Miro Taradi; tromboni / Juraj Rukljić; tuba / Julije Njikoš; klavir / Elvis Penava; gitara / Saša Borovec; bas / Marko Lazarić; bubnjevi / Saša Wozdecky; udaraljke
21. listopada 1917. rođen je jedan od najvećih glazbenika u povijesti jazza, John Birks Gillespie: trubač, skladatelj, dirigent, pionir be-bopa i afro cubana, glazbena ličnost čiji je utjecaj na jazz glazbu usporediv samo s onima Armstronga, Ellingtona i Parkera. Njegov virtuozni trubački stil fenomenalne brzine i raspona, uz često korištenje sordina redefinirao je zvuk jazz trube. Njegove skladbe i obrade zvučale su radikalno drukčije od dotadašnjih standarda, donoseći nove ritmičke modele, melodijske obrasce i napose bogatiju i neobičnu harmoniju. Na to se nadovezao utjecaj karipskih ritmova i instrumenata, koje je Gillespie (kroz suradnju s Chanom Pozom) prvi uveo u jazz, proširivši repertoar i izvođačku praksu dolazećih generacija. Na kraju, njegov umjetnički izraz tražio je velike sastave, pa je tijekom cijele karijere težio formiranju jazz orkestara, kroz koje su regrutirani i obrazovani mnogi od vodećih jazz glazbenika današnjice. I dok su ostali jazz pioniri uglavnom bili smrtno ozbiljni u svom radu, Dizzyjeva je vedra narav uvjetovala drugačiji pristup poslu, što je rezultiralo velikim brojem učenika i štićenika, od kojih je majstoru najbliži bio naš večerašnji gost, Jon Faddis.
Antun Tomislav Šaban (Zagreb, 1971.) klasično je školovani skladatelj s posebnim afinitetom prema jazz glazbi. Uz njegova komorna, solistička i orkestralna djela, posebno mjesto zauzima opus jazz skladbi pisanih za veliki jazz orkestar. Ta djela je pod njegovim ravnanjem izvodio niz profesionalnih i studentskih jazz orkestara u nekoliko europskih zemalja i SAD, a snimljena su za Hrvatski, Slovenski i Austrijski radio. Uz svoj skladateljski rad, Šaban obnaša dužnost glavnog tajnika Hrvatskog društva skladatelja, te umjetničkog voditelja jazz projekata HDSa, u kojem svojstvu je od 2000. umjetnički osmislio i organizirao stotinjak jazz koncerata u Zagrebu i drugdje. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoje skladbe, te diskografske nagrade "Porin" za najbolju jazz produkciju.

Jon Faddis Quartet (SAD)
Jon Faddis; truba / David Hazeltine; klavir / Todd Coolman; bas / Dion Parson; bubnjevi
Jon Faddis (Oakland, 1953.) počeo je svirati trubu s 8 godina, da bi s 18 već preuzeo dionicu prve trube u orkestru Lionela Hamptona. Zanat je učio i u drugim orkestrima, uvijek na prvoj trubi, uključujući i Thad Jones / Mel Lewis Orchestra. 1992. godine bio je imenovan voditeljem Carnegie Hall Jazz Banda, a 2002. i Chicago Jazz Ensembla.
Kad je imao samo 15 godina uočio ga je Dizzy Gillespie, te inicirao suradnju koja je trajala skoro tri desetljeća. Pored svih talentiranih mladih glazbenika koje je Dizzy tijekom desetljeća regrutirao, za Faddisa je rekao: «He is the best ever, including me!» Doista, njegov nevjerojatni raspon i potpuna kontrola instrumenta djeluju nestvarno, te ono što je na trubi teoretski nemoguće kod njega je nalik na igru. Faddis je sudjelovao u gotovo svim Dizzyjevim big band projektima, a nakon njegove smrti zauzeo je poziciju umjetničkog ravnatelja i dirigenta Dizzy Gillespie Alumni All-Star Big Banda, koji od zaborava čuva majstorovo nasljeđe.
Kao uspješan kompozitor u čiji opus spada i opera Lulu Noire (1997.), Faddis njeguje i tradiciju malih jazz sastava kakav je i njegov kvartet. Na programu su njegove vlastite kompozicije iz ciklusa Teranga («gostoljubivost» na senegalskom jeziku) koji je 2006. objavljen na istoimenom nosaču zvuka izdavača Koch Records.

Uz 85. rođendan Aleksandra Bubanovića
Sudjeluju: Old Star Band / Hot Club Zagreb / Duo gitara Mate Matišić i Mario Igrec
Gitarist, skladatelj, redatelj, slikar, književnik i glazbeni pedagog Aleksandar Bubanović rođen je 17. prosinca 1923. godine u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i muzičku školu. Usavršavao je kompoziciju na odjelu filmske glazbe akademije Chigiana u Sieni, a gitaru kod velikog Andresa Segovije. Između 1948. i 1958. bio je gitarist Plesnog orkestra RTZ, a otada u slobodnoj profesiji. Napisao je glazbu za pedesetak kazališnih predstava i preko stotinu filmova, gdje se posebno ističu crtani filmovi glasovite zagrebačke škole. Uz veliki broj skladbi za jazz orkestar, u njegov opus spadaju i simfonijska djela.
Između 1973. i 1984. predavao je gitaru na muzičkoj školi «Vatroslav Lisinski» odgojivši niz danas vodećih hrvatskih gitarista. 1990. utemeljio je jazz sastav Hot Club Zagreb koji i danas djeluje, promičući tradiciju klasičnog jazza u stilu legendarnog Djanga Reinhardta.
Na ovom koncertu nastupaju njegovi prijatelji i bivši učenici, koji će programom prema majstorovom izboru zajedno s publikom i štovateljima obilježiti njegov visoki jubilej.

Jure Pukl New York Connection (SLO / SAD)
Jure Pukl; saksofoni / Aruan Ortiz; klavir / Michael Janisch; bas / Johnathan Blake; bubanj
Jure Pukl (Slovenj Gradec, 1977.) spada u najmlađu generaciju slovenskih jazz glazbenika. Nakon završetka srednjeg obrazovanja u Mariboru, studirao je klasični i jazz saksofon na Umjetničkom sveučilištu u Beču. Usavršavao se na konzervatoriju u Haagu, a potom na Berklee College u Bostonu, gdje je bio pod tutorstvom Joe Lovana i George Garzonea. Pozornicu je dijelio s velikanima poput Macea Parkera, Howarda Curtisa, Dona Menze i Leea Harpera, te svirao u ansamblima poput Big Banda RTV Slovenije, Nouvelle Cuisine, ali i Simfonijskog orkestra austrijskog radija (ORF), te Gustav Mahler Youth Orchestra pod ravnanjem Claudia Abbada. Snimljen je na mnoge nosače zvuka, od kojih je četiri objavio pod vlastitim imenom.
Danas živi između New Yorka i Slovenije. Njegova grupa, koja uključuje vrsne njujorške glazbenike, nalazi se na Europskoj turneji, koja uključuje i kultni londonski Ronnie Scott's klub.

DJABE featuring Mihály Dresch (H)
Ferenc Kovács; truba, violina / Zoltán Kovács; klavir, klavijature / Attila Égerházi; gitara / Tamás Barabás; bas gitara / Szilárd Banai; bubnjevi
Posebni gost: Mihály Dresch; saksofoni
Vodeći mađarski jazz/fusion sastav, DJABE ("sloboda" na afričkom jeziku ašanti) osnovan je pred dvanaest godina. Otada se profilirao u najprezentiraniji mađarski sastav uopće, održavši stotine koncerata na svim kontinentima i nastupajući na prestižnim festivalima. Ovjenčan je nizom glazbenih i diskografskih nagrada.
DJABE programski kombinira jazz i rock glazbu s jedne strane, a etno i folklorne utjecaje s druge. Osim same glazbe, njihovi koncerti nerijetko uključuju multimedijalnu dimenziju, kombinirajući plesne nastupe, akustičku i svjetlosnu tehnologiju, laserske i video projekcije.
Mihály Dresch (Budimpešta, 1955.) vodeći je mađarski jazz glazbenik koji kombinira free jazz izraz s etničkim glazbenim tradicijama svoje domovine. Nastupao je s velikanima progresivne scene kao što su Archie Shepp, Roscoe Mitchell, Chico Freeman http://en.wikipedia.org/wiki/Chico_Freeman , David Murray i Dewey Redman http://en.wikipedia.org/wiki/Dewey_Redman .

Martin Reiter ALMA featuring Ana Paula da Silva (A / BRA)
Martin Reiter; klavir / Ana Paula da Silva; vokal, udaraljke / Fabio Hess; gitara / Martin Eberle; truba, krilnica / Jojo Lackner; bas / Peter Kronreif; bubnjevi
Martin Reiter (Beč, 1978.) školovao se u Linzu, Beču i Haagu. Već zarana iskazivao je izniman talent, što je i dokazao kad je 2002. dobio nagradu "Austrian Young Lions", koja je uključivala europsku turneju devet velikih festivala: Montreux, Molde, Pori, Perugia... Iste godine dobio je i nagradu "Hans Koller" za mlade jazz umjetnike, koja mu je omogućila višemjesečni boravak u New Yorku. Tako je započela njegova međunarodna karijera, tijekom koje je u proteklih šest godina održao niz koncerata na znamenitim pozornicama, te snimio tri nosača zvuka pod vlastitim imenom, a još dvadesetak kao suradnik.
ALMA je aktualni projekt Martina Reitera inspiriran brazilskom glazbom. Suradnici su ponajbolji mladi austrijski glazbenici, pojačani gostima iz Brazila. U obliku diskografskog izdanja Material Recordsa, ALMA je nagrađena austrijskom jazz nagradom "Hans Koller" kao najbolji nosač zvuka 2008. godine.

Roditi / Ignatzek / Rasinfosse Trio (BRA / D / B)
Claudio Roditi; truba, krilnica / Klaus Ignatzek; klavir / Jean-Louis Rasinfosse; kontrabas
Tradiciju komornog muziciranja u jazzu prenose ansambli bez bubnjeva. Jedan takav vrhunski trio čuli smo u Jazz Ciklusu pred četiri godine, a na oduševljene reakcije publike odgovaramo ovim drugim gostovanjem.
Kao i Jon Faddis, Claudio Roditi (Rio de Janeiro, 1946.) je štićenik Dizzyja Gillespiea, no dok je Faddis od svog učitelja naslijedio temperament i virtuoznost, Roditijeva genijalnost leži u ekspresivnosti i glazbenoj lirici. Od 1976. živi u New Yorku, a osim s Dizzyjem svirao je i s drugim velikanima kao što su McCoy Tyner, Tito Puente, Herbie Mann ili Paquito D'Rivera.
Klaus Ignatzek (1954.) spada među vodeće europske jazz pijaniste. Izdao je 55 nosača zvuka pod vlastitim imenom, a kao suradnika su ga angažirali i Joe Henderson, Bobby Watson, Billy Hart i Dave Liebman. Uz umjetnički rad ima i 25 godina pedagoškog iskustva, a objavio je dva udžbenika jazz klavira.
Jean-Louis Rasinfosse, belgijski čarobnjak raspjevanog kontrabasa s pet žica, surađivao je do sada je s poznatim jazz muzičarima kao što su Chet Baker, Joe Henderson, Toots Thielemans i drugima.

Cijena ulaznice - 70 kn / Radno vrijeme blagajne od 9 do 20, subotom od 9 do 14 sati / Telefoni: (01) 6121-166, 6121-167, 6121-168

www.jazz.hr / www.lisinski.hr

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -