Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

MEĐUNARODNI DANI JAZZA 2008
Zagreb, Hrvatska

Foto: Davor Hrvoj
Big Band HRT i Jon Faddis

U Zagrebu održani Međunarodni dani jazza 2008 - U znaku Dizzyja Gillespiea

Nastupom trija Roditi - Ignatzek - Rasinfosse u petak, 24. listopada 2008. godine, u Maloj su dvorani "Vatroslava Lisinskog" završeni tradicionalni Međunarodni dani jazza, ove godine posvećeni slavnom, 1993. preminulom trubaču, skladatelju i vođi jazz orkestra - Dizzyju Gillespieu. Nekadašnji Gillespiev suradnik, trubač Claudio Roditi ostvario je prisnu komunikaciju s publikom, ali i sa sjanim suradnicima: belgijskim kontrabasistom Jean-Louisom Rasinfosseom i njemačkim klaviristom Klausom Ignatzekom. Njihove su izvedbe obilovale briljantnim improvizacijama i duhovitim citatima.

Koncert za učitelja
Festival je donio stilski raznovrstan program. Slovenski saksofonist Jure Pukl s međunarodnom je skupinom glazbenika svirao vlastite skladbe pristupom suvremena jazza. Mađarska skupina DJABE izvodila je fusion s elementima mađarske tradicijske glazbe, a austrijsko-brazilski sastav klavirista Martina Reitera, jazz u spoju s brazilskom glazbom.
Osamdeset i peti rođendan gitarista i skladatelja Aleksandra Bubanovića, utemeljitelja Hot Cluba Zagreb, uz slavljenikovu je nazočnost proslavljen koncertom na kojem su nastupile dvije skupine sastavljene od njegovih prijatelja i suradnika, ali i učenika. Skladbe koje je i sam svirao, izvodili su Old Star Band i Hot Club Zagreb.

Briljantan Jon Faddis
Zvijezda festivala bio je američki trubač, skladatelj i aranžer, Jon Faddis, dugogodišnji Gillespiev suradnik. Na otvorenju festivala nastupio je kao solist uz Big band HRT-a pod ravnanjem Antuna Tomislava Šabana. Publika je imala rijetku prigodu slušati aranžmane iz ranog razdoblja Gillespieve karijere, neke čak iz četrdesetih godina prošloga stoljeća. Osim djela iz njegova repertoara, na programu su bila i Šabanova, među njima i praizvedba skladbe "Happy Birthday D.". Naime, koncert je održan na velikanov 91. rođendan. Poput Gillespiea i Faddis iskazuje sklonost latino zvuku, ali ne u bebop, nego u suvremenijem jazz kontekstu, odajući veću mirnoću i sklonost prema ozbiljnoj glazbi. Dok se u izvedbama nekih, posebice Šabanovih skladbi, Fadis jedostavno pridružio trubačkoj sekciji, u drugima je briljirao kao solist pokazavši veliku vještinu sviranja trube, uključujući strahovit intenzitet, velik raspon i sposobnost sviranja iznimno visokih tonova.

Cijenjeni glazbeni pedagog, Faddis je dan poslije u dvorani Hrvatskog društva skladatelja, koje je uz KD "Lisinski" organizator festivala, održao radionicu za studente, ali i profesionalne glazbenike, a nevečer, koncert sa svojim kvartetom. Iako je i na tom nastupu iskazao poštovanje prema svom mentoru, nije se zadovoljio samo sviranjem Gillespievih skladbi, vrativši se na početke jazza i podsjetivši na slavne trubače Kinga Olivera i Louisa Armstronga. Bio je to vrhunac ovogodišnih, uspješno organiziranih Međunarodnih dana jazza 2008.

(Objavljeno u "Novom listu" od 28. listopada 2008.)
(Big band HRT-a, Antun Tomislav Šaban i Jon Faddis, snimio: Davor Hrvoj)

www.jazz.hr / www.lisinski.hr

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -