Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

SINAN ALIMANOVIĆ, SARAJEVSKA FILHARMONIJA I PRIJATELJI
Koncert u Narodnom pozorištu, Sarajevo, 15.09.2010. godine

Sinan Alimanović, Sarajevska filharmonija i prijatelji
Koncert u Narodnom pozorištu, Sarajevo, 15.09.2010. godine

Sinan Alimanović, Sarajevska filharmonija i prijatelji (izvješće i najava DVD-a)

Iako se u Sarajevu dobar jazz svira još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, čini se da je, uz glasoviti i na svim jazz zemljovidima ucrtani Sarajevski jazz festival, najjača jazz figura bosanskohercegovačke jazz glazbe u ovom trenutku Sinan Alimanović, pijanist koji je u pauzi između nota sposoban više reći nego mnogi u cijeloj temi.

Sinan Alimanović je i suvremen glazbenik, ali istodobno i stari dobri be-bop, cool, hard-bop; u najboljoj tradiciji škole jednog Billa Evansa, ispod čijeg ogrtača su mnogi izašli bogatiji za spoznaju jazza. To već napisah u recenziji ključnog Sinanovog jazz albuma "Bosnia Groove", istaknuvši da će Evans kod sebe stilski umiriti "živčanu razigranost", npr. jednog Arta Tatuma, od Milesa Davisa će napraviti Milesa Davisa, stvorit će osebujnost pijanističkog stila, prepoznatljivog i vrijednog, a taj njegov svjetonazor u nekim će segmentima usvojiti i Sinan Alimanović; njegovu poetiku i fraziranje, odnos spram glazbe... ali će otići i korak naprijed stvarajući prepoznatljivost između ostalog tako što će čarobnim potezima sevdah pretvarati u jazz, a od jazza napraviti sevdah. Spoj američkog pristupa jazzu i ukorijenjenosti u bosansku tradicijsku pjesmu čini Alimanovića unikatnim.

Sarajevski koncert to dokazuje. Loša je vijest da svi koji nisu prisustvovali, mogu jako žaliti. Dobra je vijest da je koncert kvalitetno snimljen i bit će objavljen kao DVD. Spoj slike i zvuka dočarat će atmosferu i predstaviti Sinana i prijatelje u pravom svjetlu te ostati trajni dokument vremena i jazz svirke koja zasigurno prelazi granice BiH.

Uvodna "My Way" naglašava tu unikatnost Alimanovićeva pristupa jazzu, a premijerno izvedene autorske "Lejla" i "Blues For My Friends", gdje Alimanović dirigira Sarajevskom filharmonijom, pokazuju spretnu sinergiju saksofona Adama Klema, krilnice Ladislava Fidrija, trombona Marina Frketina i Marina Gradca s cijelom filharmonijom, osobito u skladbi "Lejla" gdje spoj jazza i klasične baštine daje raskošnu zvučnu sliku.

Dojmljivi dijelovi koncerta odsvirani su u formi tria. Tu je vrhunac svakako izvedba znanog jazz standarda "Oleo". Vrlo brz tempo, zahtjevna izvedba, fino "prepucavanje" kontrabasista Dinka Šimunovića (upravo nevjerojatan glazbenik!) s bubnjarom Ratkom Divjakom i Alimanovićevim klavirskim intervencijama.

U uvodu rekoh kako Sinan uspješno koristi tradicijsku pjesmu u jazz formi. Osjeti se to kod "Snijeg pade", s odličnim vokalom Miroslava Mirčeta Vuletića i gitarom Vernesa Ljuštakua gdje se isprepliću sevdah i jazz, tako da na trenutke dominara jedno, a onda drugo, da bi sve završilo finom improvizacijom, tako svojstvenoj jazzu. Slično je i s "Kraj tanana šadrvana" gdje doista upečatljivo nastupa Faruk Jažić, i kao pjevač i kao gitarist finog scofieldovskog tona i moćnog glasa. Obrada "Ti si mi bila u svemu naj naj", sarajevskih Indexa, opet je pokazala koliko je Alimanović sposoban od bilo koje teme napraviti dobar jazz, a bubnjar Amar Češljar dokazuje kako danas-sutra ima tko naslijediti velikana kakav je Ratko Divjak.

Ugodno iznenađenje su mlade pjevačice Lejla Hrelja ("The More I See You") i Lejla Alimanović ("Twisted"), koja je imala što naučiti od oca tijekom godina, a vrlo razigranim pristupom jazz vokalu pokazuje da ima što ponuditi publici i u budućnosti.

Posebni gosti koncerta bili su Ladislav Laci Fidri, kojeg je voditelj Rinko Golubović najavio kao jednog od najznačajnijih trubača i krilničara današnjice (prisjećam se jednog zagrebačkog koncerta velikog madžarskog jazz violinista Csabe Desea gdje on u pola skladbe stane, primijetivši Lacija u publici, i kaže - "Tu je u publici hrvatski Miles Davis, molim pljesak!") i velika blues i jazz dama Zdenka Kovačiček.

Krlinica Ladislava Fidrija, taj vrlo lirski ton (preporučam njegov sjajni album "Memories") i moćni vokal Zdenke Kovačiček (preporučam njezin novi CD "Jazz Portrait"), vrhunci su koncerta koji su oduševili sarajevsku publiku. Fidrijeva skladba "Blues" bila je uvod u standarde poput "Round Midnight", "Blue Moon" i "Misty", u kojoj je Zdenka pokazala svu raskoš svojeg vječnog glazbenog talenta.

Prava je sreća da će sve to biti objavljeno na DVD-iju i da će svi koje zanima istinski dobra jazz izvedba doći na svoje. Koncert Sinana i prijatelja, s Sarajevskom filharmonijom, pretvorio je Narodno pozorište, Sarajevo, u jedan veliki jazz klub u kojemu je publika, kako to i priliči jazz klubovima, u vrlo prisnoj atmosferi mogla osjetiti svu ljepotu jazz glazbe. Filharmonija, sevdah i jazz... sve to u finom pobratimstvu glazbenika i jazz nota. Neprocjenjivo!

SINAN ALIMANOVIĆ I SARAJEVSKA FILHARMONIJA - Lejla
SINAN ALIMANOVIĆ TRIO - Snijeg pade na behar, na voće

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Velika Ludina, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -