Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

JAZZ CONNECTIONS
Razgovori s jazz glazbenicima

Davor Hrvoj
Jazz Connections

Razgovori s jazz glazbenicima

Davor Hrvoj - Jazz Connections: Razgovori s jazz glazbenicima (Menart, 2010.)

Jazz znalcima knjiga će evocirati uspomene na mnoge koncerte ili slušanja omiljenih ploča, a onima koji tek ulaze u svijet jazza, bit će neprocjenjivo vrijedan vodič i priručnik (Dinko Husadžić Sansky).

Zasigurno najbolji hrvatski poznavatelj jazza, jedan od onih koji ga ne sviraju, ali za njegovu promidžbu čine više od nekih muzičara, Davor Hrvoj - jazz novinar, urednik časopisa "Cantus" i mnogih TV i radio emisija vezanih uz jazz, urednik značajnog portala www.jazz.hr - objavio je novu knjigu.

"Jazz Conections" je logičan nastavak knjige "Jazz Reflections" koju je Davor objavio 2001. godine i u kojoj također razgovara s mnogim svjetskim jazz imenima, ali ih i vrlo umješno fotografira. Dio tih fotografija možemo vidjeti i ovdje.

Knjiga od 500 stranica prvi je dio; drugi (istog broja stranica) izlazi na proljeće 2011. godine. To nije samo nastavak spomenute knjige "Jazz Reflections", kako po konceptu, tako i osobitom Davorovom pristupu jazz razgovorima s jakim glazbenicima iz cijeloga svijeta, nego je zasigurno i korak dalje u promišljanju jazza kojemu sve novotarije suvremenog doba - ipak ne mogu nauditi.

Trud i entuzijazam Davora Hrvoja mudro su prepoznali u Menartu, gdje su se istinski potrudili (a i hrabrost pokazali, u ova recesijska vremena!) objelodaniti relevantno djelo iz područja koje možda i nema preveliku publiku u nas, ali tematikom kojom se bavi i imenima s kojima Davor razgovara (i fotografira, naravno!) postaje tako lektirom svakog istinskog ljubitelja jazz glazbe.

Kao filigranski pločnici slažu se životne priče, i knjiga postaje poput, uvjetno rečeno, jedne zanimljive povijesti jazza; pričana nekronološki, naizgled bez početka i konca, naizgled bez glave i repa, čak bez autorove namjere da bi to bila povijest jazza. Slažu se te priče, različiti glazbenici, različita vremena, različita mjesta koncerata i prostora gdje su se razgovori odvijali i postaju refleksija jednog vremena kojeg samo sretnici otkriju - jazz vremena u nama i svuda oko nas.

Hrvoj je uspeo stvoriti prožimanje i simbiozu u kojoj tekst i razgovor nadograđuju fotografiju, a već u drugom trenutku ili na nekoj drugoj stranici ta je fotografija odlična ilustracija onoga što nam tekst govori. Gotovo svaki razgovor, gotovo svaki glazbenik nudi jedno svoje poimanje jazza, jedan svoj svjetonazor koji nenametljivo i iskreno stavlja i pred Davora i pred čitatelja. Na nama je odabrati ponešto za sebe iz tih silnih dubina. Stoga je ova knjiga istinska promocija jazz glazbe.

Evo samo nekih od velikana s kojima Davor Hrvoj znalački razgovara, navodeći ih da se "otvore" pred njim, da kažu često i ono što možda nisu željeli kazati: Han Bennink, Dee Dee Bridgewater, Dave Brubeck, James Carter, Stanley Clarke, Ornette Coleman, Ravi Coltrane, Al Di Meola, Charles Lloyd, Joe Lovano, Branford Marsalis, Joshua Redman, Sonny Rollins, Archie Shepp, Esbjörn Svensson, Cassandra Wilson, Joe Zawinul i mnogi, mnogi drugi.

Jazz znalcima knjiga će evocirati uspomene na mnoge koncerte ili slušanja omiljenih ploča, a onima koji tek ulaze u svijet jazza, bit će neprocjenjivo vrijedan vodič i priručnik.

Po preporuci autora teksta, prilog preuzet sa web portala www.jazzin.rs .

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Velika Ludina, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -