Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

LEKAP QUARTET
"Love Me or Leave Me" - recenzija CD-a

Lekap Quartet
"Love Me or Leave Me" (Dancing Bear, 2010.)

Recenzija CD-a - Lekap Quartet: "Love Me or Leave Me" (Dancing Bear, 2010.)

Privatna i profesionalna ljubav supružnika Lele i Joa Kaplowitza podarila je hrvatskoj jazz glazbi jednu od boljih stvari koje su se mogle dogoditi - a to je Lekap Quartet koji se u naš jazz svemir javlja sjajnim albumom "Love Me or Leave Me" (Dancing Bear, 2010), po naslovu američkog hita iz dvadestih godina, koji je doživio nebrojene verzije, od komada pisanog za broadwaysku predstavu do nadahnutih izvedbi najznačajnijih svjetskih jazz imena, poput Sarah Vaugan, Elle Fitzgeralad, a i meni osobito drage izvedbe Nine Simone.

Naslov albuma, a i samo uvrštavanje ove skladbe u repertoar Lekap Quarteta, pokazuje intenciju mladih umjetnika u predstavljanju svojeg izričaja kao sljedbenika svih pozitivnih vrijednost američke jazz glazbe proteklog stoljeća, i svojevrsnog vremeplova koji nas znalački vodi kroz tu glazbu.

Vrlo, vrlo moćan glas Lele Kaplowitz uspješno se nosi sa svim zahtjevnim interpretacijama, od Ellingtonove "Bli Blip", preko Grantove "Yeh Yeh", do Desmond / Brubeckove "Take Five", a naslovna "Love Me or Leave Me" možda je i vrhunac albuma, kako po sigurnosti izvedbe, tako i po emotivnoj priči koju cijela skladba nosi. Baladični ugođaj i dašak cubanskog stila donosi izvedba "Delirio" Portilla de la Luza. Zgodna je i obrada domaćeg hita, Dedićeve "Pamtim samo sretne dane".

Autorskih je skladbi na ovom albumu malo (što je i jedina zamjerka koju bih uputio, no vjerujem da će idući projekt dati više autorskog!), što je šteta, jer naznake (kroz tekst Lele Kaplowitz u "Sassys Blues" posvećenoj maestralnoj Sarah Vaughan, čiji stil Lela usvaja upravo odlično i prelama ga prizmom svojeg pogleda na jazz, ili kroz čvrstu i vrlo groovie "Sand Story") autorskih potencijala postoje, pače, upravo kompletan autorski album je ono što se očekuje od ovakvo kvalitetne postave.

Joe Kaplowitz američki je klavirski čarobnjak (i tubist, upravo je zanimljivo koliko se dobro snalazi i na tubi!) koji je već pet godina u našoj zemlji, i kao glazbenik i kao hrvatski zet, i koji je doista osvježenje jazz scene. Damjan Grbac, mladi tršćanski student kontrabasa, čovjek je zanimljiva sviračkog stava (dojmljiv mi je bio i u sjajnim nastupima s velikim alto saksofonistom naše scene - Denisom Razumovićem Razzom, koji i sam gostuje na ovom albumu, u skladbi "Too Close for Comfort"), a s Tončijem Grabušićem (čovjekom koji je tridesetak godina sam vrh bubnjara u nas... pamtim ga poslije prometne nesreće kako uz pomoć štaka izlazi na stage i "praši" po bubnjevima kako da se ništa nije dogodilo!) čini ritam sekciju snova. Gosti su još i gitarist Charlie Jurković i trubač Branko Sterpin.

Lela Kaplowitz, rodom iz Siska, uz usavršavanja u Americi, uz brojne nagrade za jazz interpretaciju, i uz savršenu "scat" izvedbu koju obilato rabi u svojim nastupima, uz pozitivne utjecaje značajnih pjevačica iz povijesti jazza, čini, mojoj malenkosti, u ovom trenutku, jedan od tri najuzbudljivija ženska jazz vokala u Hrvatskoj.

LEKAP QUARTET - Love Me or Leave Me

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Velika Ludina, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -