Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Nude
Celje, Slovenija

April 1993. Celje. Knežje mesto. Boštjan, Gaber, Primož, Jernej, Vlado. Pet srednješolcev. Sestanek na stopnišču Šolskega centra Celje. Dogovor o prvi vaji skupine Every East. Vila Sonja. Bližina celjske bolnišnice. Skupina se sestane na prvi vaji. Boštjan in Gaber pišeta seznam skladb, katere se bodo naučili. Primož se smeji. Zdi se nerealno. Skoraj neresnično. Iluzorno. Velikopotezno. Prva vaja. Razdelitev vlog. Boštjan poje. Jernej igra kitaro. Primož tudi. Tudi Vlado. Gaber igra klarinet. Kdo igra bobne? Kdo bo basist? Gaber bo bobnar, Primož basist. Vlado igra tudi klaviature. Bratove. Sposojene. Boštjan nima mikrofona, plastična Jernejeva kitara znamke "Melodija" je edina kitara v bandu. Primož si sposodi bas kitaro. Gaber izprosi bobne. Prvo ozvočenje. Moteče za okolico. Kletni prostori so suhi in ogrevani, glasnost moti okolico. Po dveh vajah - prvi koncert. Špelin rojstni dan. Bar fly, Celje. Fantje igrajo rock'n'roll priredbe. Vzdušje na koncertu je ekstatično. Izguba odrske nedolžnosti. Publika blazni. Mladostni zagon.

Preigravanje takratnih uspešnic: U2ji, Pearl Jam, Guns'n' roses... Skupina napreduje. Vaje so redne. Vsaj dvakrat tedensko. Večinoma ob vikendih. Prvi vidnejši koncerti. Skupina igra na vseh nastopih, kamor je povabljena. Za 100 DEM, 200 mark, gajbo piva in Sendviče. Opremo na koncerte vozijo njihovi starši, ki se ves čas sprašujejo, kaj bo iz vsega tega. Nejeverno zmajujejo z glavami. Vlado in Primož kot najstarejša v skupini prva opravita vozniški izpit. Skupina je mobilna. A "Vilo Sonjo", prvi vadbeni prostor morajo zapustiti. Sledi selitev v zaklonišče na Lavi. Čudni pogledi sosedov. A fantje so prijazni. Sosedje jih vzljubijo. Ne za dolgo. Prvi velik koncert na velikem odru. Skupina je predvozač slovitega Bajage, kateremu je to prvi koncert v Sloveniji po razpadu Jugoslavije. Sledijo prve kadrovske spremembe. Skupina razpiše avdicijo. Delovno mesto klaviaturista. Zaželjeno tudi osnovno znanje igranja kitare. Na avdicijo se prijavita dve osebi. Prva igra klaviature in trobento, druga samo klavir. Luka je kul. Luka je nov član skupine. Nov elan. Nove dogodivščine. Prvi kultni in znameniti zakloniščni žuri. Vaje in koncerti v zaklonišču pred prijatelji in sosedi. Skupina mora zaradi nespoštovanja hišnih pravil zapustiti prvi zakloniščni prostor, katerega si deli s skupino Baby Zdravo. Naselijo se na drugi strani zaklonišča. Postanejo najemniki skoraj 100m2 vadbenih površin. Zaklonišče je vlažno, povsod so lesne gobe, zidna plesen, vlaga uničuje zdravje in inštrumente. Sanacija zaklonišča. Še večji žuri ob vikendih. Krog oboževalcev in prijateljev se širi. Sprememba imena skupine v NUDE. Goli, razgaljeni, odkriti, iskreni. NUDE. Kratko in udarno ime v stilu njihovih vzornikov U2, Ash, Suede, Blur... Resno ime za resno skupino z velikimi cilji. Koncert na Wembleyu leta 2000. Dogovor med Boštjanom in Gabrom. Hvalevredno.

Snemanje prve plošče v Novem mestu leta 1996-97 v studiu Metulj › PREDIGRA. Skomna promocija in brez pravega managerja in izkušenj tudi revna turneja: koncerti v KraKraju, v Domžalah. Prvi dogodki za anale in spomine. Koncerti so sicer izjemno uspešni, obiskovalcev je bolj malo, skupina še ni znana. Prvi hit: Povejmizakaj pesem. Videospot, katerega NUDE posnamejo skupaj z lokalno televizijo Celje. Sami so scenaristi, režiserji, montažerji, rekviziterji. Vse počnejo sami. Lotijo se vsega. Videospot je popoln uspeh! Vabilo v glasbene oddaje: Roka rocka, jutranji program POP TV, radijski intervjuji. Prve glasbene kritike. Kritiki skupino uvrščajo med rock' n' roll bande, pionirje otoške - brit-pop glasbe v Sloveniji. Moderni pristopi h kitarski glasbi na osnovah rock'n rolla. Sami se definirajo kot Indy pop. Fuzzy... foggy... Vlado odide. Kmalu odide tudi Jernej. Skupina poišče solo kitarista. Grega Peer. Sodelovanje je plodno, a ne v studiju.

1999 prelomno leto SUPERMARKETA
Vesoljka na MMS, potem pa po tekočem traku: ROLA, BALON, ŠI’Z D BES, PEPELKA, Pri VODNJAKU... pod managersko taktirko Janija Jeranta. Tokrat z novim kitaristom Teodorjem Amanovičem. V 2h letih preko 100 koncertov po celi Sloveniji in tudi v Avstriji ter na Hrvaškem. Nastop na vseh pomembnih odrih, festivalih. Veliko koncertov - tudi pet tedensko. Trije koncerti dnevno. Rutiniranost. Uigranost. Simpatičen nastop. Veliko pozitivne energije. NUDE naredijo največji žur, kamorkoli pridejo. Velikokrat se zgodi, da popolnoma zasenčijo glavno nastopajočo skupino. Povpraševanje po skupini narašča. Preigrajo Slovenijo po dolgem in počez. Na lastni koži ugotovijo, kako je trd glasbeniški kruh. Prejmejo zlato ploščo za album "Supermarket". So nominiranci za nagrado zlatega petelina v kategorijah najboljšega albuma, najboljše skladbe ter najboljše tonske izvedbe. V družbi najboljših so nominirani za Viktorja popularnosti. NUDE prejmejo Viktorja popularnosti za leto 1999. Nagrada je kamen v hrbet. Srečajo se z zavistjo, lažmi, podtikanji, rumenim tiskom. Zdaj so velik bend. Opazovani. Slavni. Zvezde. Nikogar izmed njih ne zaslepi zvezdništvo. Še vedno so isti, kot so bili na začetku. Vztrajni, uporni, delavni, pionirski. Vedo kakšna je realnost in znajo stati na trdnih tleh. Načrti za novo ploščo. Sprememba managementa. Vizualna sprememba skupine. Nov styling. Nekaj novega, drugačnega, svežega, udarnega. Nude prejmejo tudi bronasti grb mesta Celja, ki jim pomeni veliko. Cenijo iskrene nagrade, 2001 gravitacija drugam. Drugačna gravitacija. Tretja studijska plošča skupine NUDE. Narobe svet naznani modernejši slog v glasbi in kratkolasega Boštjana. Zakaj, kako to,... ni pravega RAZLOGA. Novi razburjlivi spoti, vsakič hujši ekstremi: razpadajoča Cinkarna, prepadi, eksplozije, vodni prizori in bungee… Primož zapusti skupino. Skupini se pridruži Robert. Nova svežina, nov zvok, evolucija. Ponovna sprememba.

2003 hitrostni rekord.
Najhitreje napisana in posneta skladba. Komad v enem dnevu. Kje so se izgubili komadi za novo, najnovejšo četrto ploščo? NEKJE VMES. Kaj bo prineslo 2004? – dvojni nič v dnevu. Neskončnost solsticija.

Boštjan Dermol, Gaber Marolt, Teodor Amanovič, Luka Umek, Robert Jukič. NUDE.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -