Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
IVAN ŠKRABE
Zagreb, Hrvatska
Ivan Škrabe
Zagreb, Hrvatska

Ivan Škrabe rođen je u Zagrebu, 27.10.1984. godine (na isti dan kad i Paganini). Od malih nogu pjeva u školskom zboru, a prve susrete sa glazbom i publikom ima u Gradskom kazalištu Jastrebarsko. Prošao je mnoge faze djelovanja - od dječjih predstava, pa sve do prvaka amatera Hrvatske. U 12. godini, putujući sa ocem prema moru, na kazetama presnimljenih sa starih gramofonskih ploča, susreće se sa glazbom koja svojim izvanvremenskim i mističnim prizvukom (Bob Dylan, prvi albumi) na njega vrši strahovit utisak. Ubrzo nakon toga počinje skupljati stare vinile i manijakalno ih slušati.

Nakon završene srednje škole, željan avanture, a pod utjecajem Tina Ujevića i Lorda Byrona, putuje u Italiju (Firenze). Tamo radi kao kuhar u restoranu, upija energiju grada, druži se sa uličnim sviračima, članovima putujućeg cirkusa, boemima, ljudima svih nacija i profila. Putuje po cijeloj Italiji, a 2003. godine put ga vodi na Dylanov koncert. Jedina muzika koju sa sobom ima u tom periodu, a da je na materinjem jeziku, muzika je Arsena Dedića (njegovi prvi albumi). Čuvši stih "reci da li ćeš noćas moći ostavit sve, svoju kuću, navike, ljude i poći, a ne znati gdje", poistovjećuje se sa pjesmom, te odlučuje da si od prvih zarađenih novaca kupi gitaru. Već sa prvim naučenim akordima, uglazbljuje poeziju koju u to vrijeme piše za svoju dušu.

Po povratku u Hrvatsku, sve više vremena provodi za gitarom "klepajući" svoje pjesme, te poseže za novim instrumentom - usnom harmonikom. Svirajući po ulicama Zagreba, upoznaje Stjepana Križana, svjetskog putnika svirača, koji u njemu budi interes za šansonom i upoznaje ga sa likom i djelom Woody Guthriea.

Na nagovor prijatelja, pod pseudonimom Lelek Sebra, nastupa na "Festivalu čudnog zvuka" (2007.), te iste godine održava i svoj prvi nastup na festivalu uličnih svirača "Cest Is D' Best", na kojem naredne (2008.) godine pobjeđuje u kategoriji "Pokaži što znaš".

Sve više postaje fasciniran starim akustičnim blueserima, romantizmom i poezijom beatnika. Da bi se što bolje poistovjetio, osjetio život i cestu, odlazi na svoja putovanja Jadranom, sa gitarskim koferom i vrećom za spavanjem na leđima.

2009. godine na tribinama Hrvatske glazbene unije upoznaje Tomi Novaka, ovogodišnjeg (2009.) najboljeg gitarista 1st Croatian Blues Challengea, koji ga motivira riječima pohvale za vokal i interpretaciju starih blues izvedbi.

Putem myspacea stupa u kontakt sa raznim kantautorima i uviđa da se na prostorima bivše Jugoslavije rađa jedan cijeli novi krug kantautorske scene, te ga isti motiviraju da nastavi stvarati svoju glazbu (pjesnik Miloš Zubac, skupina Prkos Drumski, talentirani mladi kantautor Davor Matošević, Izmena Vremena, Copor...).

Na inicijativu zadarskog kantautora Copora, zajedno sa djelom spomenutih mladih kantautora, objavljuje dvije demo pjesme na kompilaciji kuće Brlog Records.

Uz studiranje filozofije i religijskih znanosti, nada se prvim nastupima po zagrebačkim klubovima ili bilo kuda ga put povede. Trenutno prodaje konja da bi si mogao kupiti poštenu gitaru, kojom bi na svoj način opjevao vrijeme u kojem živi. Tko zna, možda u prvi suton prođe baš kroz vaš grad...

Web link: www.myspace.com/ivanskrabe

 

Kontakti:
www.myspace.com/ivanskrabe
iskrabe@gmail.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -