Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MIGHTY ZULU NATION with AKI NAWAZ
"Abantu"
Nation Records, 2004

Datum: 24/09/2004 | Sati: 15:06 | Mjesto: Konjic, BiH | Svira: DJ Krush & Toshinori Kondo

Ovo su neke informacije u kojim uslovima sam počeo svoje prvo javljanje za novi website Dragutina Matoševića, buntovničkog naziva, www.old.barikada.com, nakon njegovog zatvaranja, tj gašenja, MBB-a.

Iskreno, dugo mi je vremena mi je trebalo da povjerujem da je Dragutin Matošević odlučio da zatvori svoju web stranicu. Nakon puno uloženog truda u cijeli projekat, mislio sam da je to samo jedna kratka prolazna situacija, koja će rezultirati ponovnim povratkom na MBB, ali se to nije desilo. I bolje je... Mislim da je nakon nekoliko godina, entuzijazma, možda bolje rečeno, "sizifovog posla", moralo doći do promjena. Nagrađivani BH muzički portal je otišao u istoriju, a njegov mlađi brat zove se Barikada. Možda najbolje pitanje, koje sebi mogu da postavim u ovom trenutku jeste zbog čega nam je Barikada potrebna? Sama riječ po sebi nosi dosta buntovnog (kako pozitivnog, tako i negativnog). Sam početak rata u BiH obilježile su barikade u Sarajevu, ali također, tu je i ona pozitivna strana koju svi dobro znamo i koju je Rundek opjevao u svojoj pjesmi:

"...sa Barikada reći ćemo No Paseran...
...kada bude vrijeme za to..."

Kakva je budućnost ovoga websitea, niko za sada ne zna, ali mislim da ćemo "združenim" snagama uspijeti da napravimo jedan odličan bosanskohercegovači web portal, koji će na vrijeme informisati javnost o, kako domaćim, tako i internacionalnim muzičkim kretanjima.

Pošto se ja veoma dugo vremena nisam javljao, za ovu moju premijeru na www.old.barikada.com, mi je trebalo dosta vremena da se odlučim šta da predstavim ovaj put, šta da najavim? Imao sam poveći izbor odličnih novih albuma, koji su objavljeni u posljednjih nekoliko mjeseci iz različitih muzičkih pravaca. Također sam imao dosta dileme da li da odmah krenem s predstavljanjem posljednjih DVD ostvarenja (ovdje mislim posebno na posljednja DVD izdanja DJ Shadowa i R.E.M.), ali njih sam ostavio za neki sljedeći put. Pošto se ovdje radi o premijeri, tako sam i ja odlučio da moja prva recenzija bude baš prava premijera. Zato eskluzivno za www.old.barikada.com, predstavljam Vam,

MIGHTY ZULU NATION with AKI NAWAZ | "Abantu" | Nation Records, 2004

Prošlo je već dugo, dugo, vremena od kako je diskografska kuća "Nation Records" iz Londona, inače, pionir azijske muzičke scene, objavila album. Posljednji je to bio Swami s svojim "BhangraDotCom". Ali kako nisu izdavali albume, Fun'Da'Mental su imali veoma aktivnu koncertnu sezonu u posljednje dvije godine. Tokom većine svojih nastupa, Fun'Da'Mental je imao stalnu pratnju hora iz Južnoafričke Republike, pod nazivom "Mighty Zulu Nation". Svoju saradnju su započeli na posljednjem albumu FDM-a, "There Shall Be Love!", a sada pred nama imamo cijeli album, koji je nastao kao plod prethodnih saradnji.

Iako je Aki Nawaz poznat po svojim agresivnim produkcijama s prethodnih albuma Fun'Da'Mentala, na ovom albumu Aki je napravio jedan odlični komercijalni zvuk s odličnim vokalnim sposobnostima hora "Mighty Zulu Nation".

Već dugi niz godina, Aki Nawaz, osnivač "Nation Records" imao je želju da napravi album koji će svoje korijene imati u afričkoj muzici. Ovdje se nije radilo o tome da se urade samo semplovi, već da cijeli album bude urađen u tradicionlnom afričkom okruženju. Veoma dugo vremena je trebalo Aki Nawazu da pronađe nešto originalno i do sada neobjavljeno. U Južnoafričkom gradu Durban, pronašao je odličan Zulu hor, "Mighty Zulu Nation", s kojima je počeo svoju saradnju. "Abantu" je logični nastavak onoga što je Aki Nawaz započeo na "There Shall Be Love!". Iako je sama ideja kombinovanja izvorne afričke muzike, s zanosnim indijsko-pakistanskim ritmovima, sama po sebi interesantna, "Abantu" album nam predstavlja Aki Nawaza u sasvim novom producentskom zahvatu.

Cijelo muzičko putovanje Aki Nawaz i "Mighty Zulu Nation" fokusiraju na na kombinovanju putovanja između Južne Afrike i njenih "tribal" ritmova i harmonija s velikom dozom orijentalne muzike. O ovome najbolje svjedoči već prva uvodna numera "Storm", koja je nastala uz suradnju "Mighty Zulu Nation", Aki Nawaza i šesnestočlanog violinskog orkestra iz, rodnog grada Aki Nawaza, Lahore u Pakistanu. Jedna velika odlika ovoga albuma jeste da nema neke posebne numere za koju bi se moglo reći da se razlikuje ili izdvaja od cijelog albuma. Iskreno mislim da bi jedan ovakav projekat, kao što je kolaboracija Aki Nawaza i "Mighty Zulu Nation" svoje mjesto trebala imati na "Real World Records" diskografskoj kući.

Ukratko za sve ljubitelje odličnog world fusion zvuka, "Abantu" album će biti prava poslastica u Vašoj muzičkoj kolekciji. Izdavanje albuma je planirano za kraj ovoga mjeseca, ali je više vjerovatno da će biti objavljen tokom mjeseca oktobra.

(3*/5)

Tracks:

1. Storm, 2. Mdavu The Man, 3. Abantu, 4. Intoxicated, 5. No War, 6. Justice Day, 7. Uthando Lwakho, 8. Seliyaduma, 9. Ebumnadini, 10. Abantu As One, 11. Shobana, 12. Impi, 13. Elamanganu, 14. Shobana Flyin Lo,

PS: Do kraja ove, 2004., godine "Nation Records" bi trebao objaviti dugo očeivani DVD grupe "Fun'Da'Mental", koji bi trebao sadržiti njihov live koncert, sve video spotove, intervjuje s svim, prijašnjim i sadašnjim članovima grupe, istoriju Nation Records i vjerovatno mnoštvo extra materijala o političkim aktivnostima Aki Nawaza. Nakon toga "Nation Records" objavljuje, nažalost, posljednji album, grupe "Fun'Da'Mental", koji, kako kaže Aki Nawaz, bi trebao da zvuči kao pravi azijski punk. S ovim albumom, bi zvanično prestao i rad grupe "Fun'Da'Mental"...


Autor:

Omar Kudović, Konjic, BiH
emobih@hotmail.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -