Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Rock biografije
ANA POPOVIC BAND
Holland

ANA POPOVIC BAND
Band's biography

ANA POPOVIC - Rodjena 1976. godine, Ana je pod utjecajem svog oca gitaristesa sa petnaest godina pocela svirati gitaru . Prvi band, Hush, osnovala je sa 19 godina i vrlo brzo su krenuli sa svirkama i mala Ana na preko sto koncerata godišnje stice rutinu. 1998. snimaju svoj prvi album, "Hometown". Te je godine Ana trebala krenuti na studij dizajna u Utrecht, Nizozemska, ali je poslala svoje snimke i na glazbenu akademiju gdje su je istog trena izabrali i tako krece njena profesionalna muzicka karijera.

Naravno, samo studiranje glazbe nije bilo dovoljno, tako da Ana u Nizozemskoj osniva band koji vrlo brzo postaje poznat na nizozemskoj i njemackoj blues rock sceni. Zbog porasta popularnosti, puno svirki i obaveza, Ana odustaje od studiranja glazbe i potpisuje ugovor za njemacku diskografsku kucu Ruf Records koja je salje u Memphis, USA, da snimi svoj prvi album. Nazvala ga je "Hush", po svom prvom bandu, a producirao ga je, "stari macak", Jim Gaines, koji je radio sa Santanom i Stevie Ray Vaughanom. Album izlazi 2001. godine i nakon sjajnih kritika njenog prvijenca, Anu pozivaju da sudjeluje na CD-u "Blue Haze - tribute to Jimi Hendrix", gdje se pojavljuje uz Bernard Allisona, Eric Burdona, Walter Trouta, Pop Chubbya, Jimmy Thackerya, Taj Mahala i Buddy Milesa. Ana je izvela Hendrixovu "Belly Button Window".

Te godine je nastupala kao specijalna gosca na turneji Bernard Allisona koji je gostovao na njenom albumu, a 2002. godine Ana nastupa u sklopu europske "Jimi Hendrix Tribute Tour", sa Walter Troutom. Iste godine, njen Ana Popovic Band, po prvi puta nastupa i u Americi. No to nije sve jer krajem godine biva nominirana za cak tri blues nagrade u Francuskoj - u kategorijama najbolje pjevacice, najbolje(g) gitariste i najboljeg albuma.

Iduce godine vraca se u Memphis na snimanje svog drugog albuma, "Comfort to the Soul", dio kojega je producirao David Z poznatiji po radu sa Princeom, Buddy Guyem ili Jonny Langom. Sjajna mjesavina bluesa, rocka, soula i jazza donosi Ani nominaciju za prestiznu "WC Handy Awards", odrzanoj u Memphisu, gdje je nominirana za najboljeg novog izvodaca i to kao jedini europski izvodjac ikada nominiran u ovoj kategoriji. Nastupom na dodjeli nagrada i postaje u prvi Europljanin koji je ikada tu nastupio. Kako je uspjeh rastao, tako su stigle i velike kompanije sa pokroviteljstvom. Tako - od 2003. godine Ana svira iskljucivo na "Fender" gitarama i "DR handmade" zicama.

Na nastupu na belgijskom "Rhythm & Blues Festu", kralj soula, Solomon Burke poziva je da mu se pridruzi na bini, a nakon sjajnog nastupa, vodi Anu kao specijalnu goscu na ostatak turneje. Nakon toga slijede njene solo turneje i to cak tri americke, kanadska i europska. U Francuskoj 2004. godine dobiva nagradu "Jazz a Juan-Revelation 2004" koja potvrdjuje njen status na jazz sceni jer se utjecaj jazza moze cuti u njenoj svirci. Dobiva pokroviteljstvo od svjetski poznatih "Mesa Boogie" pojacala i legendarnih "Ovation" akusticnih gitara.

2005. godine izlazi njen treci album u vidu live DVD-a. Koncert je snimljen u rasprodanom "Melkweg" klubu u Amsterdamu i nazvan je "Ana! Live in Amsterdam". DVD / CD je izasao pocetkom iste godine u Europi, a krajem iste i u Americi. Uslijedila je velika europska turneja, a Ana svira i u Dubaiju, na "Ruf's Blues Caravan - Ladies Night", sa Sue Foley i Candy Cane.

Buducnost za Anu Popovic, ovu mladu i talentiranu glazbenicu izgleda svijetlo jer je pozvana je da se pridruzi poznatoj "Blues Cruise 2006" turneji, a tako ce postati prva Europljanka koja ce ikada zasvirati sa svojim bandom na ovoj poznatoj turneji.

Diskografija:

"Hometown" (Hush band), 1998.
"Hush", 2002.
"Comfort to the Soul", 2003.
"Ana! Live in Amsterdam", 2005.

Dodatni link: Ana Popovic Band - Najava koncertaDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -