Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

OSMI PUTNIK
Biografija







OSMI PUTNIK
Biografija

Band "Osmi Putnik" osnovan je 07.05.1985. godine u Splitu i to u postavi Zlatan Stipisic Dzibo, vokal; Davor Gradinski Dado, bass gitara; te Nenad Mitrovic Mitar, gitara. Nesto kasnije u band dolazi i gitarist Igor Makic, te bubnjar Drazen Krolo i u ovoj postavi band ima svoje koncertno krstenje 01.08.1985. godine kada nastupaju zajedno sa "Zabranjenim Pusenjem" na splitskim Gripama. Nakon jos nekoliko koncerata dolazi i do prvih promjena u bandu. Iz banda odlaze Igor Makic i Drazen Krolo koje zamjenjuju gitarist Bojan Antolic Bozo, te bubnjar Mario Kuzmic Kuzma. U toj postavi band pobjedjuje na zagrebackoj "Stereoviziji" s pjesmom "Lutko moja takav sam ti ja...", i polako ali sigurno, osvaja srca heavy metal i rock publike sirom ex-YU. Nedugo zatim, iz banda odlazi Mario Kuzmic i na njegovo mjesto dolazi Miro Marunica Marun. Slijede brojni nastupi kao i potpisivanje ugovora sa tadasnjim "Jugotonom" (danas "Croatia Records") za kojeg snimaju i objavljuju svoj prvi album "Ulicna molitva.

Band nastavlja sa koncertnom promocijom albuma, u sklopu koje svira i na I tradicionalnom HM festivalu u Sarajevu. Prvi album prolazi poprilicno dobro, te ovim svojim uspjehom "Osmi Putnik" otvara vrata mnogim drugim metal bandovima sa podrucja bivse Jugoslavije. 1987. godine band popisuje novi izdavacki ugovor sa "PGB RTB " - om, te ponovo ulazi u studio, i sa producentom Mirkom Krsticevicem (bassist iz banda "Metak") snima svoj drugi album naslovljen "Glasno, glasnije". U istoimenoj pjesmi gostuju i nogometasi NK "Hajduk" iz Splita - Vulic, Jerolimov, Andrijasevic i Pralija, a sama pjesma je i napravljena kao podrska voljenom nogometnom klubu.







Nakon snimanja albuma dolazi do nove promjene u bandu. Iz banda odlazi Marun, a na njegovo mjesto dolazi Mirjan Jovanovic Toso. Band i dalje nastavlja sa velikim brojem svirki, a iste godine biva i izabran za band godine, po izboru citatelja "Rock" magazina. Album "Glasno, glasnije", po istom izboru, osvaja drugo mjesto za album godine, odmah iza albuma "Kao Kakao", banda "Leb i sol". Band pocetkom 1988. godine ulazi u studio i snima svoj treci album "Drage sestre moje...nije isto bubanj i harmonika", sa kojeg je skinut i prvi single "Mi smo majstori".

Slijede i prvi promotivni nastupi, no Dzibo uvidja da band pod hitno mora rijesit pitanje menandzmenta. Uslijed neizdrzivog pritiska na svojim ledjima poradi nerijesenog pitanja menadzmenta, Dzibo odlazi iz banda, pri tom osobno pronalazeci bandu novog pjevaca, Marsela Benzona. Iz banda u isto vrijeme odlazi i Mirjan Jovanovic kojeg zamjenjuje Petar Santic Peki. Band u ovoj postavi nastavlja sa koncertnom aktivnoscu no dolaze i novi problemi i to u vidu poziva za vojsku trojici clanova. Band se stavlja u stanje lamentacije, a po povratku iz vojske, sivilo trenutacne situacije i ratni vihor koji se polako nadvio na ex-YU prostorima ostavlja "Osmi Putnik" u zimskom snu koji je potrajao do pocetka 2002. godine, kada sa band ponovo reformira i krece sa radom. Bojan Bozo Antolic, Davor Dado Gradinski i Miran Jovanovic Toso, zajedno sa novim akvizicijama - Dean Clea Brkicem (iz banda "Pandora" ) na mjestu vokala, te gitaristom Kristian Krista Barisicem (iz banda "Kompleks K"), krecu u novu glazbenu avanturu.







Materijal za novi album pripremao se pune dvije godine da bi se konacno, sredinom 2004. godine, zapocelo sa snimanjem istog. Album "Ziv i ponosan" snimao se i pripremao u "Pandora Box" studiju pod produkcijskom palicom Deana Clea Brkica, da bi sredinom lipnja 2005. godine izasao za zagrebacku diskografsku kucu "Dancing Bear", za podrucje Hrvatske, te za beogradski "One Records", za podrucje SCG. Izlazak tog albuma popracen je velikim koncertnim nastupom u Splitu na kojem je snimljen i materijal za prvi live DVD banda. Na ovom koncertu ujedno je i obiljezena dvadeset godisnjica banda. Sa novog albuma kao prvi single "skinuta" je naslovna pjesma, "Ziv i ponosan", popracena video spotom u kojem gostuju i clanovi nekoliko moto klubova sa podrucja Dalmacije. Po izlasku albuma, band jako puno svira po Hrvatskoj, SCG i Bosni i Hercegovini, a u planu je i prvo gostovanje u Sloveniji. Kampanja vezana uz promoviranje novog albuma nastavlja se nizom koncertnih aktivnosti po Hrvatskoj, SCG, BiH, te Sloveniji, a najavljen je i novi video single za pjesmu "Znak". Pri kraju je i montaza live DVD-a sa splitskog koncerta koji se održao 17.06.2005. godine na Tvrdjavi Gripe.

Band koji je cijeli svoj zivotni vijek (punih dvadeset godina) posvetio iskljucivo beskompromisnoj hard rock svirci, i pri tom snimio 4 CD-a koji su pri tom prodani u zavidnih 200.000 primjeraka, i dalje je ustrajan u svojoj devizi "Glasno, glasnije".

Diskografija:

"Ulicna molitva" (1986.)
"Glasno, glasnije" (1987.)
"Drage sestre moje..." (1988.)
"Ziv i ponosan" (2005.)

Osmi Putnik:

Dean Clea Brkic - vokal
Bojan Bozo Antolic - gitara
Kristian Krista Barisic - gitara
Davor Dado Gradinski - bass
Mirjan Toso Jovanovic - bubnjevi


Kontakti:

deanclea@yahoo.com
www.osmiputnik.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -