Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

SISTERS OF MERCY
Biografija

Sisters Of Mercy
Biografija

Ubrajate li se u skupinu onih koji su sredinom 80-tih vazno oblacili najcrnje komade odjece i pokusavali izgledati sto je moguce misterioznije & tajnovitije, imate li pouzdan dokaz da je Zeljko Malnar iza sumnjivih samoubojstava mladog svijeta odjevenog u crno, ili pjevate u najupornijoj dark pop grupi u nas - onda bi pricu koja slijedi trebali znati naizust. Ako ne, evo kratkog pregleda karijere jednog od najznacajnijih bandova iz 80-tih, koji na ovim prostorima ima tvrdoglavo i fanaticno sljedbenistvo i - koji dolazi u Zagreb 20. lipnja 2006. godine. U jednoj od najzanimljivijih koncertnih sezona u Zagrebu unazad nekoliko godina, evo dakle prilike da vidite na djelu Andrew Eldritcha i njegovo drustvo u kakvoj su formi i koliko su uzbudljivi dobrih 20 godina poslije...

Poceli su 1980. kao dvojac, u Leedsu. Andrew i prijatelj Gary Marx su zapoceli jednu od najutjecajnijih avantura u britanskoj pop muzici. Andrew je bio bubnjar i pjevac, a Gary je svirao gitaru i pjevao, objavili su prvi single u 1,000 kopija, na vlastitoj etiketi, a te 3 pjesme danas predstavljaju pravi raritet. "Damage Done" zapravo nije bila losa pjesma i vrlo brzo se pocelo pricati o njihovom projektu. 1981. godine Andrew postaje glavni vokal, Craig Adams dolazi na bas, a mjesto bubnjeva zauzima Doktor Avalanche, ritam-masina koja do danas ima znacajno mjesto u postavi. Krajem te godine imaju i prvu turneju sa Psychedelic Furs, jos jednim odlicnim bandom iz tog razdoblja. Pocetkom slijedece godine izdaju novi single, s kojega pjesma "Body Electric" dobiva odlicne kritike u svim recentnim britanskim glazbenim casopisima, sto ih cini poznatima i u Americi. Nakon nekoliko sessiona snimljenih za BBC, cestih koncerata i provokativnih interviewa, Eldritch postaje karizmaticni vodja, cijenjeni tekstopisac i tajnoviti autor koji je smjestivsi svoje pjesme unutar koordinata koje su zacrtali Stooges i Suicide, bio spreman na potpisivanje major ugovora i zreo za prvi album.

Nakon EP "Reptile House", 1984. u band dolazi Wayne Hussey, kao drugi gitarist, i slijedece godine izlazi odlicni debut album "First and last and always", kojega i danas mnogi fanovi drze u posebnim pretincima. "Walk away", "Marian", "Nine While Nine" ili "Black Planet" su dobre pjesme, cija mracnija produkcija, duboki Eldritchev vokal i tajanstveni tekstovi danas mozda zvuce malo teatralno, ali album je objavljen na WEA i dopire do najskrivenijih kutaka, osvaja i dio americkog kolaca, a posebno poznati, treba li isticati, bili su u Njemackoj. Solidan (i jedini) video-dokument iz tog perioda je snimak londonskog koncerta nazvan "Wake". Inace, zanimljivost za Sisterse je, a sto mogu kao istinski fan iz perioda rane srednje skole potvrditi, da su ih snimali na jako puno koncerata i postoji ogroman broj bootlega koji se mogu nabaviti. Mozda najvece iznose u vrijeme narucivanja piratskih audio snimaka, a koji su momku iz provincije zivot znacili, izdvojio sam za snimke tih par koncerata. Bili su mi jako dragi i zbog covera - od "Gimme Shelter", preko "Jolene" od Dolly Parton, pa do "Emma" Hot Chocolate.

I da se vratim, kako to obicno biva, Eldritch je bio nezgodan karakter i nisu se mogli priviknuti na njegov stil rada, pa Hussey i Adams odlaze i osnivaju Mission, jedan od najuspjesnijih dark pop (mrzim te nazive, ali vjerujem da otprilike vec znate o cemu se radi) britanskih bandova. Eldritch seli u Hamburg i 1986. snima solidan album "Gift", kao projekat Sisterhood. Oko tog imena se sporio s dvojicom odmetnutih, koji su ipak morali sudskom odlukom preimenovati svoj novi band i tako su u povijest upisani Mission, a Sisterhood je objavljen prilicno daleko do ociju javnosti, a kuriozitet je da ga je cak i Ante Batinovic pustao u legendarnoj emisiji "Po vasem izboru". Darkeri iz mnogih sredina ponosno pokazuju svoj original primjerak, iako se radi o ne pretjerano zanimljivom pokusaju, koji ima vise diskofilsku vrijednost. Pjesma "Giving Ground" je meni bila nekako najdraza. Uglavnom, Andrew se povlaci, ostavljajuci mnoge glasine da marketinski odradjuju posao njemu u korist i na mrak dana izlazi u drustvu Patricie Morrison, koja je prije toga svirala bas u nikad prezaljenim Gun Club, i koja se svojim izgledom savrseno uklapala u Eldritchev svijet. A rezultat njihovog druzenja je objavljen krajem 1987. pod nazivom "Floodland" i do danas je najuspjesniji u karijeri, gledano muzicki ili komercijalno. "This Corrosion", "Lucretia (My Reflection)" ili klavirski cudna "1959" su bile eksponiranije, ali radi se o koherentnom albumu, unutar zanra vrlo dosljednom i kvalitetnom.

Odradjuju brojne koncerte, vrte se na MTV (postoji kolekcija video singlova "Shot"), i onda, opet, 1990. godine Patricia odlazi i ostavlja Andrewa, a dolaze novi i rezultat je treci album, "Vision Thing". Malo vise metalik, ali s hitovima kao "More", "Dr. Jeep", "Detonation Boulevard" ili naslovnom, uspijevaju zadrzati paznju medija i publike i nastupaju, recimo, na Wembleyu, odradjuju americku turneju s Gang of four i Public Enemy i postaju jednom od ikona pravca nazvanog gothic rock. Clanovi banda se mijenjaju, a Andrew 1992. objavljuje kompilaciju "Some girls wander by mistake", sastavljenu od ranih singlova i B-strana, a najveci hit postaje nova verzija "Temple of love", sa Ofrom Hazom, ciji vokal daje pjesmi potrebnu egzotiku i postaje definitivno najveci hit koji su Sistersi imali, ikad. Ubrzo izdaju i album najvecih hitova "A slight case of overbombing", a turneje s Depeche Mode ili Ramones postaju unaprijed rasprodane i inauguriraju ih u velike zvijezde. Eldritch betonira svoj status tajanstvenog mrguda poliglota (tecno govori 3 jezika, a sluzi se s jos par - ucio cak i srpskohrvatski(!)), ciji tekstovi svojim podtekstualnim iscitavanjima imaju literarnu vrijednost, a mracni vokal je odavno zastitni znak i one naocale, koje nikad nije skinuo... Hehe, nemojte reci da nisu privlacni. Danas Sistersi imaju iza sebe iskustvo (Eldritch je producirao i nekoliko trance albuma, pod pseudonimima) i stotine velikih koncerata, sve one katastrofe i mitske nesrece o kojima je Andrew sve ove godine pjevao postale su vrlo realne i Doktor Avalanche je napretkom tehnologije u medjuvremenu postao suradnik kakav se pozeljeti moze, a to sve skupa moze garantirati zanimljivih sat i po vremena, ja vas pozivam na njihov koncert, koji se - istina - dogadja par godina prekasno, ali... pustite si Lucretia (My Reflection), pa odlucite sami.

Vise info o Sisters Of Mercy ima na: www.the-sisters-of-mercy.com


Autor:

Toni Saric
Vinkovci, Hrvatska
tonisaric@inet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -