Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Rock-pop history

FELJTON O LOLI NOVAKOVIĆ
Vesta Vanell

UVIJEK SE VRAĆALA / 4. dio
Feljton o Loli Novaković
(Vesta Vanell)

NOV POČETAK U DOMOVINI
Kada se Lola vratila sa tako uspješne turneje po inostranstvu, dogodilo se ono što se i očekivalo: strana priznanja i ovoga puta imala su čudesnu moć. Konačno i domovina je priznala Lolu! To se pokazalo odmah na ulasku u zgradu Radija Beograd, gdje vratari nisu svaki čas od nje zahtijevali da im pokaže propusnicu.

Ti prvi uspjesi Lolu nisu zbunili. Naprotiv, počela je ozbiljno da radi. Upisala se na Muzičku akademiju u Beogradu i počela da studira solo pjevanje kod profesorice Ljiljane Zupančić. Učenje, vježbe, gostovanja, snimanja, koncerti... pa opet učenje... tada su i novine počele objavljivati vijesti o njoj i intervjue sa njom. Mada je bila, veoma mlada, sa 22 godine, ali ona je stajala čvrsto, sa obje noge na zemlji. "Aplauzi su opojni," rekla je tada u jednom intervjuu, "ali me nisu uvjerili da sam već na svom vrhuncu. Znam da moram još puno da radim. Moja najveća želja je da dozrim kao pjevačica, da postanem i ostanem pjevačica, a ne samo pjevački meteor."

Na Muzičkoj akademiji, gdje je studirala, ustanovili su da je njen dramski sopran veoma dobar pa su joj prorekli lijepu, uspješnu opernu karijeru. Ali poslije dvije godine studija na Muzičkoj akademiji, Lola se odlučila za zabavnu muziku. Već 1957. godine mnogima je bilo potpuno jasno da će taj glas, prebogat preljevima toplih boja i neponovljivih nijansi, jednoga dana postati "vlast" jugoslovenske publike.

Lola se toliko svidjela i Madjarima, da je samo dva mjeseca poslije prvog nastupa u toj zemlji, ponovo pozvana da nastupi u svim većim gradovima te zemlje. U jesen 1957. godine otišla je na turneju po Poljskoj i Čehoslovačkoj, a tamo je ostala dva mjeseca. Svugdje gdje je nastupala ljudi su bili jednako oduševljeni.

PRVI JUGOSLOVENSKI FESTIVAL i ELIZEJSKE POLJANE U BASELU
Te iste, 1957. godine, u Beogradu su prvi put organizirali festival zabavne muzike. On je u stvari prethodio Opatijskom festivalu, koji se prvi put dogodio 1958. godine. Ali taj, Beogradski festival, nije imao značaj takmičenja. Domaći i strani izvodjači zabavne muzike samo su se predstavili na nekoliko koncerata. Nastupila su tri orkestra iz radio stanica bivše Jugoslavije: Ljubljane, Zagreba i Beograda. A pored njih i poznati pjevači zabavne muzike: Dušan Jakšić, Lola Novaković, Olivera Marković, Marjana Držaj, Ivo Robić, Anica Zubović... medju muzičarima tada se prvi put pojavio Jože Privšek kao solista na vibrafonu. Njegovo ime povezano je sa Lolom, kako ćemo vidjeti. Među stranim muzičarima treba spomenuti virtuoza na klaviru, Jacquea Duvala. On bio je veoma oduševljen Lolinim glasovnim mogućnostima. Ništa manje nije bila oduševljena publika, koja je gromkim aplauzom nagradila Lolinu interpretaciju južnoameričke pjesme "U Čile, u Čile".

Druga veoma značajna priredba, na kojoj je Lola nastupala, zvala se Elizejske poljane. A to se dogodilo u Baselu u Švajcarskoj. To nije bio festival kakvi su bili u modi poslije toga. Ali poziv našoj pjevačici da nastupi sa tada najpoznatijim evropskim pjevačima, bila je svakako čast. Taj nastup bio je u isto vrijeme i Lolin prvi nastup u Zapadnoj Evropi. Pored svjetski poznate pjesme "Tenderly" (Nježnost), Lola je otpjevala i domaću skladbu Mirka Šouca, "Kada dodje dan". Ako je u tom času postojao hit, onda je to bila ova dopadljiva melodiozna pjesma, kojom je Lola sa svojim kristalnim glasom udahnula dušu. Lolin prvi nastup u Zapadnoj Evropi bio je veoma uspješan.

OPATIJA 1958.
Konačno, na red je došao prvi pravi jugoslovenski festival, domaćeg izvora i sa takmičenjem! U septembru 1958. godine u Opatiji su se okupili svi što su nešto značili u zabavnoj muzici u tom času. A to su bili najbolji izvodjači zabavne muzike. Lola je pjevala pjesmicu "Kućica u cvijeću", sa kojom je dobila simpatije publike. Ali ta pjesma nije bila pisana za nju, pa se sa tom, skoro dječjom pjesmicom, više proslavila tada veoma mlada Zdenka Vučković.

Uprkos tome, Lola nikada nije zaboravila taj prvi festival u Opatiji. A što je to bilo tako nezaboravno? Klima koja je vladala festivalu! Za danas neobično! Ni malo nije bilo slično raspoloženju koje je vladalo kasnije na festivalima, kada nikada nisi znao, tko će kome da podmetne nogu. Svi su si izvodjaci bili prijatelji, u pravom smislu ove riječi. Bez sjenke zla i nezdrave konkurencije. Tada su pjevači još pomagali jedan drugome, zajedno su se borili. U takvom raspoloženju nije bilo intriga ili ispada. To danas mora da se čuje kao bajka za laku noć, djeco! "Pitajte i druge", kaže Lola, "svi će reći isto!"

Tada nije bilo govora o kakvim apartmanima, nego su tri pjevačice - Lola, Marjana Držaj i Anica Zubović - morale spavati u istoj sobi. Njih tri su bile kao sestre i nikada u životu nisu se posvadjale. Prvi festival u Jugoslaviji u isto vrijeme značio je za Lolu i snimanje prve ploče. Ali nije bilo govora o kakvom studiju! Snimali su u kinodvorani u Opatiji i nikome nije palo na pamet da se žali. Bili su sretni da snimaju!

Novine u to doba postajale su sve više naklone Loli, pa je revija "Naša žena" o njoj napisala: "Mlada interpretatorka pjesama, zabavne i jazz glazbe, probila se s razlogom u prve redove. Danas, kada se puno govori o zabavnoj muzici kao o potrebi sadašnjice, Lola Novaković je veoma tražena i veoma omiljena. Mnogi je sa pravom smatraju najboljom pjevačicom u državi".

LOLA NOVAKOVIĆ - "Ljubi me"
Feljton - 11. dio
Feljton - 12. dio


Autor:

Vesta Vanell
Slovenija








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -