Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Rock-pop history

FELJTON O LOLI NOVAKOVIĆ
Vesta Vanell

UVIJEK SE VRAĆALA / 8. dio
Feljton o Loli Novaković
(Vesta Vanell)

Lolu su upitali: "Što je za Vas pjevanje?"
"Sve," odgovorila je Lola. "To je život, radost, razgovor sa sobom, povjerenje... to je priča o smijehu i suzama, priča o nama, o našim svakodnevnim radostima i uznemirenjima, o ljubavi, o svitanjima, o mirnim rijekama, o našim danima i noćima."

Lola ima veliki prirodni dar, muzičku kulturu, glas i snagu da sa punim srcem izrazi ono što osjeća dok pjeva bilo koju pjesmu. To publika osjeća i nagradjuje. Lola nikada ne pjeva rutinski. Istu pjesmu ona umije da zapjeva na bezbroj načina. Ali ne voli da uči tekstove na pamet, pa joj se redovito dogadja da ih usred pjevanja zaboravi. Ali ona izvrsno improvizira, pa se tako to i ne primijeti.

LOLA I FILM
Odmah poslije Lolinog trijumfa u Zagrebu, kada je otpjevala pjesmu "Ti nisi došao", koja je dobila i naziv "Pjesma godine 1962.", ona je počela da snima film. Filmu, "Šeki snima - pazi se!", po scenariju Dragutina Dobričanina, u režiji Marijana Vajde, bili su potrebne veoma popularne osobe. Na području zabave i sporta tada su bili najpopularniji Lola Novaković i nogometaš Dragoslav Šekularac. Njih dvoje bili su izabrani u odsutnosti... kada nisu ni snivali da su dobili glavne uloge na filmu! To je u stvari bila parodija na film i filmske radnike.

Iz doba snimanja, sačuvala se ova anegdota. Na probi prije snimanja režiser Vajda već je tko zna koliko puta upozorio Lolu: "Molim vas, ne gutajte riječi koje izgovarate!" "Neugodno mi je," priznaje Lola. "Ali Vi ipak imate neka iskustva sa scene," bio je ustrajan režiser. "Ili, pomislite na to, da je druga kandidatkinja za tu ulogu Nada Knežević!" "Ne..., bolje Ljiljana Petrović," kaže Lola još više iskreno nego prije.

U toku snimanja tog filma novinari su upitali Lolu da li bi napustila svoju profesiju i posvetila se samo filmu. "Ni govora," kaže Lola. "Pjevanje je moje i ne bih ga napustila za nikakve pare. A što se tiče filma, ja bih bila presrećna da je to moja dvojna uloga: prva i zadnja!" Tako se i dogodilo... Taj film nije, na žalost, ostavio traga, osim jedne veoma lijepe pjesme Bogoljuba Srebrića, "Ne ostavljaj me samu", koju je u tom filmu pjevala Lola: "Ne ostavljaj me samu... dok kiša na oknima spi..., bez tebe ovo je veče samo trag mog leta i sna..." Taj film, ipak, danas ima vrijednost jer je to dokument jednog doba... S obzirom da možda više i ne postoji nego jedan TV snimak Lole Novaković iz tih vremena, taj film bi mogao da bude dragocjeni video dokument...

NEKO KO ŠAPĆE... BEOGRADSKO PROLJEĆE 1962.
Usred snimanja filma, Lola je pronašla vrijeme za vjenčanje! 1. marta 1962. godine ona se udala za Boru Kragujevića, profesora fiskulture iz Beograda. Pojavila se u javnosti sa mužem prvi put na festivalu Beogradsko proljeće 1962. Na tom festivalu Lola je pjevala dvije veoma lijepe pjesme: tajanstvenu pjesmu Milana Kotlića "Neko ko šapće", ("...verujte priči, priči u koju sad verujem samo ja...") i veoma neobičnu i lijepu pjesmu Žarka Petrovića, "Dodji, planina te zove", koju je autor posvetio planini Zlatibor. Moram zapisati da su Loline interpretacije dosta zahtjevnih pjesama poslastica za sve one koji ih slušaju srcem.

NE PALI SVETLO U SUMRAK - Luxembourg 1962.
Godine 1962. Jugoslavija je po drugi put sudjelovala sa svojom predstavnicom na takmičenju za "Pjesmu Eurovizije". Ove godine to se dogodilo u Luxembourgu.

Iznenadjenje i prognoza...
A izbor za našu predstavnicu vršio se u Zagrebu. Pred izborom glavne adute su imali u rukama pjevači Ivo Robić, Gaby Novak i Majda Sepe. Nitko nije spomenuo baladu Jožeta Privšeka, "Ne pali svetlo u sumrak", koju je sve poznatiji slovenski kompozitor, aranžer i dirigent napisao za Lolu. Zbog toga, Lola nije bila uzbudjena kada su počeli da stižu glasovi žirija iz gradova bivše Jugoslavije. Na kraju, kada su stigli posljednji glasovi, neki novinar brže nego itko drugi izračunao je da je pobijedila pjesma "Ne pali svetlo u sumrak"... Tu vijest je doviknuo Loli. Ali ona mu uopće nije vjerovala... Uzbudjeni novinar počeo je da se kune da se ne šali. I konačno ju je uvjerio. Ali neki kritičari su, igrajući se lirikom te pjesme, prorekli Loli i Privšeku sumrak na medjunarodnoj sceni... kazali su da su pjesma, kao i ta priredba, potpuno prosječni...

Kratka historija jedne pjesme...
Prije nego što idemo sa Lolom i Privšekom u Luxembourg, pogledajmo kratku historiju ove pjesme, jer ta je zaista kratka, kao da za tu pjesmu nitko nije imao vremena... Pred sam kraj natjecanja za izbor pjesme koja će nas zastupati u Luxemburgu, iz Zagreba je Privšek dobio poziv da napiše pjesmu. A vremena skoro da više nije bilo!!! Privšek je rekao da je pjesmu morao da napiše za jedan sat i odmah poslije note poštom poslati pjesniku Dragutinu Britviću u Zagreb, da napiše stihove. A i Britvić nije imao više vremena nego Privšek jer se natjecanje završavalo. Sve se to radilo "na vrat na nos." Ta je pjesma najzad stigla na vrijeme i bila primljena za takmičenje. Pošto je bila napisana za Lolu Novaković, Privšek je pozvao Lolu da dodje u Ljubljanu da snimi tu novu pjesmu. Na snimanje je morala doći dva dana prije takmičenja u Zagrebu. Dugo su je čekali u studiju RTV Ljubljana - a nje nije bilo. Autor i tehnička ekipa već su bili pomireni sa sudbinom da će biti još teškoća, kada se ispred zgrade Radio-televizije Ljubljana zaustavio crni Opel Rekord. Iz njega je istrčala Lola i bez daha došla u studio. Sa ljubaznim osmijehom prisilila je sve prisutne da joj velikodušno oproste. Ali pošto je toliko zakasnila, ni ona nije imala puno više od sata vremena da pjesmu nauči i da je snimi.

Ukratko, pjesma, "Ne pali svetlo u sumrak", nastajala je na brzinu, ali to se nije primjećivalo. Upravo ta pjesma se svidjela Jugoslovenima i bila je bliska ukusu velikog broja Europejaca. "Ne pali svetlo u sumrak" definitivno je vječno mlada melodija i danas je poznata u mnogo različitih aranžmana.

U Luxembourg...
U Luxembourgu se je šesnaest zemalja takmičilo za tri nagrade. Lola je na taj babilonski sajam muzike došla sa slavom najbolje jugoslovenske pjevačice u potpunu anonimnost. Jer tamo su bili poznati samo oni čije su se ploče mogle kupiti u tamošnjim trgovinama. Ali kada su ih upoznali, Lola i Privšek postali su skoro središnje osobe festivala. Lola je svježinom svog glasa i prirodnom pojavom osvojila sve, i članove orkestra i novinare. Od kada su ju otkrili, nije imala više mira, pa su je snimali sa svih uglova i postavljali joj svakojaka pitanja. A članovi orkestra su joj poslije prve probe na poseban način aplaudirali, što je veoma rijetko: udaranjem lukova violina u notne pultove.

Jože Privšek oduševio je kao daleko najmladji kompozitor i dirigent sa samo 25 godina. On je primao čestitke za pjesmu i izvrsno napravljen aranžman. Tada je bio običaj da je svaki kompozitor dirigirao orkestrom, a to nije bilo teško Privšeku, jer on je već tada bio dirigent Big banda RTV Ljubljana. Lola i Privšek su zaista odlično ispunili svoj zadatak. Nastupali su pred 214 specijalnih gostiju u dvorani "Louvigny" u Luxembourgu i pred 60 miliona televizijskih gledalaca... Lola je bila veoma uspješna jer je na takmičenju za "Pjesmu Evrovizije" zauzela četvrto mjesto. Na prvo mjesto su je stavili Talijani i Francuzi. Ali, zajedno sa pobjednicom, francuskinjom Isabelle Aubert, Lola je dobila najduži aplauz.

To je dugo godina bio najveći uspjeh jugoslovenske zabavne glazbe na tim takmičenjima. Privšek je bio zadovoljan, a Lola nije bila, jer je oduševljenje tom pjesmom prije festivala bio zaista veliko. Medju prvima, Loli je čestitao talijanski pjevač Claudio Villa, koji je na početku mislio da će Lola pomoći kod brojanja glasova...

Kada su u jugoslovenskoj radiodifuziji saznali da je Jugoslavija zauzela četvrto mjesto, odahnuli su. Bojali su se da bi Lola mogla da pobijedi, a Jugoslavija nije imala mogućnosti da organizira ovakav spektakl. Prije no što je Lola otišla u Luxembourg, više ozbiljno nego u šali, rekli su joj: "Pazi, da se ne vratiš kao pobjednica..."

Sudbina jedne pjesme...
Poslije takvog uspjeha samo smo čekali da kupimo ploču sa pjesmom "Ne pali svetlo u sumrak". Već je bilo dogovoreno da Lola dodje u Ljubljanu i snimi tu pjesmu sa orkestrom RTV Ljubljana pod vodstvom autora pjesme za zagrebački Jugoton. Ali ni do dana današnjeg, kada to prevodim (u januaru godine 2009., a to je već skoro 47 godina kasnije), te pjesme nema ni na kakvom nosiocu zvuka. Iz kojeg razloga, to može samo da se nagadja. Ali, istina je da u Sloveniji, odmah poslije tog velikog uspjeha, ta je pjesma bila skinuta sa programa Radija Slovenija i morala je čekati 6 godina da ju ponovo izvuku i počnu da emituju. Ali Lola je tu pjesmu pjevala u jednoj emisiji TV Ljubljana, u junu 1962. Jer je TV Ljubljana imala svoj snimak te pjesme! Ovoga puta pišem cijeli tekst pjesme da se vidi da je zaista umjetnički.

U toploj tami sobe, još cigarete dve,
dva mala svetla kao da se traže
taj dan je bio tako tih,
sad san se spušta medju njih
i dve će zvezde poć' na dalek stari put...

U plavom staklu vaze tu negdje ispod ruža
Dva mala svetla sve su bliže, bliže,
ta noć je stvorena za njih.
Taj čas je snen i tako tih
Već gasiš cigaretu, pružaš ruke snu...
Ne pali svetlo u... u sumrak...

Ta pjesma bila je zaista lijep rezultat sudjelovanja tri vrhunska umjetnika iz tri Jugo - republike: jer kompozitor je bio iz Slovenije, pjesnik iz Hrvatske , a pjevala je pjevačica iz Srbije...

LOLA NOVAKOVIĆ - "Moj dragi Beograd"
Feljton - 11. dio
Feljton - 12. dio


Autor:

Vesta Vanell
Slovenija








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -