Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Rock-pop history

FELJTON O LOLI NOVAKOVIĆ
Vesta Vanell

UVIJEK SE VRAĆALA / 14. dio
Feljton o Loli Novaković
(Vesta Vanell)

Lola na festivalima Pesma leta 1967. i 1968.
Tako se leta 1967. godine, Lola pridružuje prvom putujučem festivalu pjesama u Jugoslaviji, koji se zvao "Pesma leta 1967". Organizator tog festivala bio je beogradski list "Politika ekspres". Na tom festivalu okupili su se mnogi poznati pjevači zabavne muzike iz Jugoslavije i preputovali su cijelu Jugoslaviju. Koncerti su bili u turističkim gradovima širom zemlje. Lola je na tom festivalu sudjelovala sa temperamentnom, dopadljivom pjesmom, "Marike", kompozitora Darka Kraljića i svojom interpretacijom je oduševila mnogobrojnu publiku po cijeloj Jugoslaviji. U konačnom rasporedu zauzela je drugo mjesto. Učešće na tom festivalu bilo je odraz stvarnog stanja popularnosti nekog pjevača, jer kupljene ulaznice nisu dolazile u obzir. Loli je taj uspjeh dosta značio, jer niko nije mogao da posumnja u rezultat.

Poslije ove turneje po Jugoslaviji, Lola je ponovo nestala sa estrade. Tako su ljudi ponovo počeli da nagadjaju, da li je to kraj jedne karijere, a to je bio onaj kraj koji je Lola sama režirala. Ali, ne! Povratak popularne pjevačice označila je njena nova ploča sa naslovnom pjesmom "Tamburino čao". Na toj ploči snimljene su i pjesme: "Vi niste znali", "Zašto da budem kriva" i "Prošlost se vratila". Ta ploča izvrsna je u svakom pogledu i malo drugačija od prijašnjih. Lola je pjesme za tu ploču snimila u modernim aranžmanima slovenskog komponista Jureta Robežnika, uz pratnju njegovog Studijskog ansambla i Vokalnog ansambla Predaga Ivanovića.

Godine 1968. Lola ponovo kreće na put sa festivalom "Pesma leta". Ovoga puta ona pjeva ritmički bogatu pjesmu Darka Kraljića, "Posle mene" - i ponovo osvaja drugo mjesto. Od ostalih pjevača tu su bili i Ivica Šerfezi, Milan Subota, Anica Zubović, Gabi Novak, Arsen Dedić, Ljiljana Petrović... a pratio ih Ansambl Saše Subote. Reporteri koji su u velikom broju pratili taj festival nisu zaboravili javiti štampi po čitavoj Jugoslaviji da je u Piranskom zaljevu, Lola pala sa broda u more! Naime, karavana jugoslovenskih pjevača zabavne muzike svugdje, gdje se pojavila, bila je dočekana sa velikim oduševljenjem. Tako da su ti krajevi takmičili, ko će ljepše da ih primi. Pa su se turistički radnici u Piranu odlučili, da pjevače pozovu na brod... Ali je upravo na toj turneji Lola lansirala parolu: Pjevaj, pjevaj, pa se u okupaj! Ona je ionako koristila svaku priliku, da je zaplivala u moru.

Za vrijeme te turneje, neki strani listovi donijeli su šokantnu vijest. Navodno, Lola je postala agent CIA dok je sa suprugom bila u Americi! Zbog toga je bila uhapšena na Vnukovem aerodromu u Sovjetskom savezu i bila je osudjena na deset godina tamnice. Tu je vijest donio je i austrijski radio. Ta izmišljotina brzo se raširila po Jugoslaviji, pa je došla i do Lole, koja nije mogla da vjeruje... jer ona je posljednji put u Rusiji bila 1961. godine! Na toj turneji Lolini obožavaoci željeli su da je vide sasvim od blizu, pa su neki čak i željeli imati jedan dio njene uniforme. (Tada su svi pjevači, koji su bili na toj turneji nosili uniforme, ali ne i na sceni...) Tako je Lola doživjela ono, što je pokušavala izbjeći. Čak i novinari lokalnih novina nejeverno su je gledali, pitajući, pa zar Vi niste u zatvoru, u Rusiji? Kako vi možete biti na dva kraja u istom času? Lola im je u svom stilu odgovarala, da su nju pustili iz zatvora samo da otpjeva pjesmu u njihovom gradu, pa se posle odmah vrača u tamnicu!

Lolin povratak u prve redove
Posle nekoliko godina, kada se uglavnom posvetila privatnom životu, Lola se pobjedonosno vratila u prve redove tek 1970. godine. Te godine sudjelovala je na dva festivala i dva puta pobijedila. Na festivalu "Beogradsko proleće" nastupila je dva puta. Na večeri pjesama pjevala je skladbu Darka Kraljića, "Neko čeka na mene". Ta pjesma ima zanimljivu historiju, jer je tu pjesmu kompozitor napisao za Lolu i za "Beogradsko proleće", pa je ta pjesma morala čekati nekoliko godina... i zato spominje ne neke Loline ranije uspjehe. Prvu nagradu Lola je dobila na Večeri gradskih pjesama sa pjesmom Djordja Karakljajića, "Moje ludo srce". Ova pjesma, u zaista izvrsnoj Lolinoj interpretaciji, postigla je zlatni tiraž, ali tek slijedeće godine, kada je izašla zajedno sa pjesmom "Kalemegdan".

Ali ostanimo još malo u toj 1970. godini. Na jesen te godine održao se festival vojničkih pjesama. Ovdje Lola pobjedjuje sa pjesmom Aleksandra Koraća, "Vrati se" i osvaja zlatnu liru. U naslovu ove pjesme mnogi su tražili simboliku. Isto tako, ta pjesma označava jedan period sudjelovanja Lole sa najpoznatijim beogradskim kompozitorom hitova. Sa tom pobjedom Lola osvaja mladu publiku, jer vojnici, koji su glasali za nju, imali su oko 23. godine.

U početku proleća 1971. godine novinari više nisu imali problema, kako napisati Lolino prezime: Lola Jovanović ponovo postaje Lola Novaković, jer se razvela. Tako se raspao i njen drugi brak. Razočarana nad životom koji joj je pružio toliko slave i obožavaoca, ali ne i sreće u privatnom životu, ona se odlučila, da od sada dalje živi sama.

LOLA NOVAKOVIĆ - Jedna godina ljubavi


Autor:

Vesta Vanell
Slovenija








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -