Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

 Bijelo Dugme - Konferencija za stampu
Beograd, 16.12.2004. godine

Potpuno nenadano i bez neke prethodne najave, u utorak 14.12.2004. godine, predstavnici medija dobili su pozive za prisustvovanje press konferenciji koju organizuju Raka Maric i "Music Star Production", a ticu se jubileja vezanog za 30 godina postojanja Bijelog Dugmeta. Kao sto je poznato onim starijim poznavaocima desavanja na ex-YU muzickim prostorima, Raka Maric je bio manager Bijelog Dugmeta u njihovoj poslednjoj fazi egzistiranja (a od svih managera najduze je bio i ostao sa grupom), poslednjih godina takodje se nalazi i u ulozi vlasnika - direktora "Music Star " produkcije i diskografske kuce, iako sto se tice mesta boravka, radi i deluje na relaciji Grcka - Srbija.

Povod za odrzanu press konferenciju i svojevrsnu promociju bio je pomenuti jubilej - 30 godina delovanja grupe, ali takodje i najava nekih dolazecih dogadjaja. Oni bi u svakom slucaju mogli biti jednako zanimljivi i intrigrantni, sire posmatrano i cinjenica je da na neki nacin smo prisustvovali najavi (istina ne bas u potpunosti odredjenoj) necega sto moze uslediti. Na press konferenciji koju su vodili Dusan Vesic, nekada novinar magazina "Rock" i covek koji je objavio jednu od nekoliko istoriografija benda, i novinarka Sandra Rancic. Pored pomenutog Marica prisustvovali su od nekadasnjih clanova postave - basista Zoran Redzic, drugi pevac - Mladen Vojacic -Tifa, jedan od klavijaturista - Laza Ristovski, i jedan od bubnjara Milic Vukasinovic - Mica. Svojim prisustvom, pricom, komentarima i elaboracijom proslosti manifestaciju je upotpunio cika Dusko Trifunovic, poznati knjizevnik, zasluzan za postojanje velikog broja tekstova, koje su najvise u svojim pesmama uprilicili sarajevski sastavi tokom 70-tih i 80-tih godina. Takodje, Duskove tekstove "prisvajali" su i Dugmici, i knjizevnik je ovoga puta evocirao uspomene iz ondasnjeg Sarajeva, podsecajuci na dane kada su akteri ove price pocinjali . Inace, Trifunovic od ovdasnjih nesrecnih ratnih desavanja, tokom poslednje dekade stalno je nastanjen u Novom Sadu.

Prisutni akteri su se secali proslih dana, odgovarali su na pitanja i govorili o eventualnim buducim planovima. Sama press konferencija najavila je izlazak cetvorostrukog box seta, koji predstavlja digitalizaciju poslednje "Diskotonove faze", na kojoj ce se naci snimci sa poslednja 4 albuma - "Bijelo Dugme", "Pljuni i zapjevaj...", "Ciribiribela" i "U zivo". Objavljivanja pomenutih izdanja takodje bi se trebala obaviti na dva nacina, jedan je pomenuti cetvorostruki set, a drugi izlasci pojedinacnih CD izdanja koji bi se prodavali uz visoko tirazne dnevne novine "Kurir", i taj posao bi otprilike bio zavrsen za dva do tri meseca. Tokom press konferencije, ucesnici su telefonski ukljucili Gorana Bregovica, koji se nalazio u Rimu, a ovaj je odgovarao na pitanja novinara, ne skrivajuci odredjene kolicine emocija kada je u pitanju proslost benda.

Na pitanje jednog od prisutnih novinara / novinarki, da li ce se Dugme ponovo okupiti, i odrzati turneju po nekada zajednickim prostorima, Bregovic je dao vrlo neodredjen odgovor, koji bi se mogao dvojako tumaciti, ili u prevodu - tako nesto je vrlo, vrlo moguce. I ovoga puta sam Bregovic isao je na element Jugo nostalgije, a na omotu dolazeceg Box seta, nalazi se marsal Tito u poznatoj pozi kada svira klavir, ili jednostavno pretvara se da svira klavir. Raka Maric je rekao, takodje, da jedna veoma velika inostrana kompanija zeli da bude sponzor potencijalnog koncertnog come backa, i da je njihova ponuda takva da se mora ozbiljno uzeti u razmatranje. Kako sam uspeo da primetim, zelja, potreba, verovatno i nostalgija vuce vecinu aktera price da se ponovo okupe, no na kraju poslednju rec imace tata - Goran Bregovic.

Novinarima je nakon press konferencije podeljen CD -"Ima neka tajna veza", isti onakav kakvog ga je svojevremeno objavila "Komuna", on takodje predstavlja jednu skracenu varijantu "Best Of..." opcije, i takodje ce se naci bar u Srbiji u prodaji uz magazin "Kurir", a to bi se vec trebalo desiti dok citate ovaj tekst.

Uspeo sam da primetim da pored velikog broja prisutnih predstavnika medija, veoma malo je bilo onih koji su mladji od 40 godina. Ja sa svoje 43, predstavljao sam podmladak. Da li i ovaj podatak pokazuje na neki nacin da je 15 godina bio zaista dug period i da nove generacije nemaju nekakav poseban "odnos" prema proslosti, ma kakva ona u nekada zajednickom kulturoloskom prostoru bila. Svejedno, Bijelo Dugme su u poziciji da jos jednom zarade velike novce, koji vise trebaju samim clanovima postave nego Bregovicu i manageru Maricu. No, nostalgija, proslost, sentiment mogu imati i produzen oblik ako postoje i dodatni ekonomskl razlozi.


Zainteresovani za muzičke recenzije mogu poslati svoja izdanja -
oficijalna, demo, promo, live... na adresu:

Branimir Lokner
Bežanijska 33, 11080 Zemun
Serbia & Montenegro

e-mail: lokbis@eunet.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -