Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Pop & Jarring Effects predstavljaju:
LYON CALLING TOUR 2005 u BiH


Partnerski Omladinski Program / POP & Jarring Effects predstavljaju:
LYON CALLING TOUR 2005 u BiH
Banja Luka 07.09.2005. - Sarajevo 08.09.2005. - Mostar 09.09.2005.
Le Peuple de l' Herbe, High Tone, Mei Tei Shô
3 benda iz Lyona na evropskoj turneji: 20 zemalja, 28 koncerata

Partnerski Omladinski Program / POP je projekat i mreza preko 25 omladinskih inicijativa u BiH koja konstantno kombinuje interkulturalne omladinske razmjene i program povezivanja kroz organizovanje velikih omladinskih - kulturnih manifestacija, direktne treninge i obuku omladinskih organizacija sa ciljem da se razvije bolja struktura omladinskih organizacija koje su međusobno povezane u mreľu aktivista / pokret u BiH s ciljem dugotrajnog razvoja omladinske kulture.

POP mreza je siroj javnosti poznata po organizaciji nekoliko velikih omladinskih festivala (izmedju kojih su "Ex-YU Raves!" techno festival (Doboj, 2002), "Ex-YU Graffiti Jam!" (Bugojno, 2001), PYAF! – festival omladinske kulture BiH (Prijedor, 2005), "Silvertown Shine!" festival u Srebrenici (2003, 2004, 2005), sa glavnim i najvecim ljetnim festivalom pod imenom "Ex-YU Rocks!" cije je 10-to izdanje odrzano krajem jula 2005. u Jablanici.

Svake godine POP organizuje nekoliko turneja lokalnih, neafirmisanih bendova i umjetnika iz BiH, kao i turneje muzicara i umjetnika iz regiona i Evrope, pomazuci, povezujuci i edukujuci pri tome direktno omladinske klubove i organizacije u POP mrezi koji su lokalni organizatori aktivnosti u okviru turneja, te nudeci omladini BiH raznolike kulturne sadrzaje i prezentujuci nove kulture.

S obzirom na cilj POP-a, da se uspostavi saradnja unutar omladinskih organizacija u BiH, turneja se realizuje u zajednickoj organizacionoj i logistickoj saradnji sa omladinskim klubom "Geto" u Banjaluci u kojem ce se 07.09.2005. odrzati koncert, 08.09.2005. u "OKC Abrasevic" u Mostaru i 09.09.2005. u "Yaman" d.o.o u saradnji sa Vizionarskim druątvom Baraka iz Sarajeva.

"LYON CALLING TOUR 2005" je dugo ocekivana turneja tri trenutno najatraktivnija francuska ELECTRO, DUB, HIPHOP, AFRO & JAZZ benda - MEI TEI SHO, LE PEUPLE DE L' HERBE i HIGH TONE koji ove godine putuju, kako oni kazu, "Evropskim Babilonom". Tom prilikom, u potrazi za novim iskustvima, posjetiti ce 28 evropskih gradova izmedju kojih su i velike evropske metropole: Zeneva, Budimpesta, Prag, Berlin, Barselona, Rim, Milano, London. Tokom te turneje Partnerski Omladinski Program je njihov partner u realizaciji dijela turneje u Bosni i Hercegovini - u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, 07., 08. i 09. septembra 2005. godine.

Ova tri francuska benda mnogo puta su dijelila studio i stejdz i medjusobno se podrzavali na svom putu do uspijeha i u ime toga su se okupili u zajednicku turneju kako bi podstaknuti ostvarenim uspjehom u Francuskoj krenuli u osvajanje Evrope.

Ovo je impresivna, dinamicna i talentovana druzina i jedna od rijetkih koja je u okviru svoje profesionalno pripremljene i isplanirane turneje odlucila da posjetii i Bosnu i Hercegovinu kako bi mladim ljudima koji zive u socijalnom, ekonomskom i kulturnom getu pruzila ugodjaj velikih evropskih koncerata, istovremeno stavljajuci pred sebe veliki izazov i pitanja: Kakve reakcije ce dobiti od publike? Sa kakvim tehnickim i administartivnim problemima ce se susresti? I sa kakvom stvarnoscu "slobodnog pokreta ljudi u Evropi" ce se susresti? Sve ovo sa ciljem da potvrde ono sto vecina od nas vec osjeca i zna: Evropa kojoj tezimo, ona koja pripada ljudima, jos se mora graditi, kroz povezivanje ljudi, kroz saradnju i prijateljstva.

MËI TËI SHÖ
je Afro Jungle Jazz kvintet kojeg sacinjavaju muzicari razlicitog porijekla (sa bas gitaristom porijeklom iz bivse Jugoslavije i vokalom porijeklom iz Afrike) i razlicitih zanrovskih muzickih iskustava. Postoje od 1998. godine i u tom periodu su odsvirali preko 300 koncertnih i festivalskih nastupa po Francuskoj, Evropi, Africi, Juznoj Americi, te izdali 3 albuma ("XAM SA BOP" 2001, "Live album" 2002 i "LO BA" 2004). Muzika koju sviraju je kombinacija uzbudljivog dance / halla, rasplamsavajuceg jazza, tvrdog duba, afro ritama, hip hopa i stvara zvuk koji ce probuditi energiju tijela , srca i duse, i koji nas nikako nece ostaviti ravnodusnim. Mei Tei Shô je konstantno u pokretu, uvijek posjecuje i upoznaje nove ljude, uz put dijeljeci i promovisuci svoj album "Lô Bâ". Nedavno su se vratili sa turneje po Brazilu i Egiptu, gdje su snimili kompilacijski album "Africa wants to Be Free" sa Tiken Jah Fakoly, i vec planiraju svoju sledecu turneju, kroz Njemacku i Kanadu. www.meteisho.net .

HIGH TONE
je upravo izdao svoj treci studio album, "Wave Digger", dobio je odlicne kritike i podrsku publike. Publika u Bosni i Hercegovini je vec imala priliku da ih vidi i cuje i s nestrpljenjem ih ocekuju. Ovaj francuski bend spada u najbolje evropske dub bendove i kombinuju dub muziku '70-tih godina, elektronsku i etno muziku. Tvrdi i duboki zvuk bas gitare, sitno zujanje bubnjeva, acid gitara, psihodelicne klavijature uz podrsku gramofona i semplera vode nas na transcedentno putovanje kroz dzunglu negdje izmedju Indije i Tibeta, a potom nas ubacuju u ritam Jamajke. Njihovi nastupi uzivo su interakcija emotivnog zvuka, svjetla i politicki angazovanih video prezentacija. Oni su razvili svoj licni, heart-warming zvuk koji ce zagarantovano podici temperaturu. www.hightone.org .

LE PEUPLE DE L' HERBE
je u poslednjih 5 godina imao preko 50 nastupa sirom Francuske i Evrope i jedan je od rijetkih francuskih bendova koji je napunio poznatu Elysée Montmartre dvoranu u Parizu i u nekoliko navrata i Transbordeur koncertnu dvoranu u Lyonu (3000 ljudi). Izdali su tri albuma ("Triple Zero" 2000/2001, "PH Test Two" 2002 i "Cube" 2005), te nekoliko remixa na CD-ima i plocama. Njihov sadasnji zvuk nabijen energijom, gruvom, melodicnim iznenadjenjima, klasikom i elegancijom je izrastao iz panka, hip-hopa i elektro muzike. Dobri poznavaoci muzike i mediji ih karakterisu kao majstore "orkestracije zvukova". www.lepeupledelherbe.net .

Vise informacija o LYON CALLING TOUR mozete naci na http://www.lyoncallingtour.org .

LYON CALLING TOUR 2005 u Bosni i Hercegovini su podrzali: Francuski Institut u Bosni I Hercegovini, Francuski kulturni centri u Banja Luci i Mostaru, zastupnici Peugeota u Bosni i Hercegovini, Tropic centar Banja Luka, Red Bull, Banjolucka Pivara, Cambrige centar Banja Luka, Irish pub Banja Luka i takodje, uz finansijsku podrsku od strane Oksigen Radia i Radia 202 Sarajevo.

POP TIM
Ljiljana Preradovic, Banjaluka, tel / fax: 00387 51 211 997, mob: 00387 65 870 838, e-mail: pljiljana@pop.ba
Darko Djekic, Banja Luka, tel / fax : 00387 51 211 997, mob: 00387 65 613 030, email: darko@pop.ba
Ljiljana Predragovic, Banja Luka, tel / fax : 00387 51 211 997, mob: 00387 65 583 553, email: ljilja@pop.ba

Viąe informacija o samom Partnerskom Omladinskom Programu i njegovom radu mozete naci na http://www.pop.ba .









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -