Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DOMOROCI U D®UNGLI OD BETONA ILI
INSTANT ZABAVA OD KOJE JEDNOM MORA POZLITI
Osvrt iz radijske emisije Rock Files

DOMOROCI U D®UNGLI OD BETONA ILI
INSTANT ZABAVA OD KOJE JEDNOM MORA POZLITI

Moram biti iskren da nisam bio na posljednjem koncertu beogradskog rock sastava Van Gogh kada su nastupali ovdje u Tuzli. Bio sam zato proąli put, prije nekih godinu dana. Cini mi se da su nastupali u skoro isto vrijeme, negdje uoci Valentinova. Veliki majstori scene znaju napraviti dobru atmosferu i zapaliti publiku dobrom svirkom i stageom. I mnogi novi klinci koji sanjaju napraviti grupu ili je vec imaju, sviraju u podrumu odabiruci svoje uzore upravo po onome ąto veliki momci sviraju. U malim sredinama ti neki novi klinci rijetko ce vidjeti neku veliku glazbenu atrakciju. Zato se skupljaju novci kako bi se otputovalo u mnogo vece gradove i tamo pogledao jedan veliki i pravi bend.

Eto kad odvrtim film unazad, zapitam se, tko je to toliko veliki doąao u naą grad. Osim Hladnog Piva, Van Gogha, Osvajaca i tako nekih grupa koje su prije godinu-dvije doąle ovamo, moľda slucajno zalutali i upali u ovaj naą kontejnersko * koncertni raj, nije doąao nijedan super bend zapadno europskog kalibra. Tuzla joą uvijek vaľi za jedan od progresivnijih centara glazbenih zbivanja u BiH, naravno, ne gledajuci na glavni grad naąe zemlje. U Sarajevu ce svirati svatko ľiv jer je to glavni grad i ako niąta drugo, grupa koja dodje svirati u taj grad pomalo ce izigravati i turiste.

Rekao sam - ni sam ne znam u kojoj epizodi Rock Filesa, da cemo se kao s nekom vrstom nostalgije prisjecati nastupa irskog megapopularnog sastava U2, kao jednog od prvih koji se poslije godina mraka i onih ruľnih zbivanja na naąem tlu, odlucio doci i posjetiti nas, te nam pokazati najspektakularniji koncert ikad viden na ovim prostorima. A mnogi novi klinci ce zijevati u mnoątvo lampica, glamurozni light show i u podrumu sanjati svoje snove o tome kako ce i oni jednog dana bit slavni i poznati.

®alosno je pricati o glazbenoj sceni BiH koju su zauzeli mnogi poznati i, pod navodnicima, renomirani glazbenici koji su do jucer bili moleri i obucari i pekari. I takvima se popunjavaju emisije na lokalnim radijskim i televizijskim postajama. ©teta ąto se takvima pruľa apsolutna mogucnost da se pojave tamo gdje im stvarno nije mjesto. Za one ostale, po mnogima koji hodaju s uskim vidicima i zatamnjenim staklima, naravno, da nema mjesta. Naľalost, ta zatamnjena stakla su danas vec dosegle visoki stupanj mrene na ocima, moľe se reci i sljepilo na glazbenu produktivnost, sadrľaj i raznolikost, pa se u buducih deset godina ne moľemo nadati bilo kakvom pomaku ka naprijed. Sve ľivi u sloganu da se ne zaboravi, da se ne zapostavi, da se njeguje tradicija i kultura koje nigdje nema. I dalje se redaju slogani kako nam je potrebno jedna vrsta glazbe, pa za neke od nas nema mjesta u brodu koji pliva negdje. Nitko ne zna gdje. Vaľno je ploviti. I vaľno je da slavlje i zabava traje dok moľe bez obzira na posljedice. Pocet ce se razmiąljati kada brod krene tonuti u morske dubine. Tako je to obicno kod nas. Dok se ne dogodi * niąta se ne poduzima.

Vjerujem da se vecina vas dobro zabavila tijekom vikenda i da se uľivali u blagodatima raznih lokala koji su vam pruľili po njima najbolji oblik instant vikend zabave. Nije bitno da li se vrti velika svota novca. Za to se zanimaju samo vlasnici. Kako je zima, lokali su puni mladeľi koja ľudi za instant zabavom. U ovo moderno vrijeme, naravno da je sve instant. Kao iz vrecice, istresi sadrľaj u vodu, zamuti kaąikom i pusti da prokljuca. Ako ekplodira, nije bitno, lako je nabaviti novi lonac. Ili se sve to nudi na dohvat ruke kao kucna dostava.

Ne znam koliko je vas zapazilo neke od likova koji u cijeloj guľvi i masi dobronamjernika, ipak, pretjeruju u zabavi. Svatko ima svoj nacin zabave i ľeli se zabaviti na najbolji nacin. Ali rijec zabava neki su pogreąno shvatili, ili im nitko nije pokazao ąto je zabava znaci, kako izgleda te razlucio im pojmove i razlike. Samo cu na brzinu predstaviti sliku takvih likova koji se navodno zabavljaju. Jedan takav, recimo da se naąao u nekoj od diskoteka gdje je sve ąareno i svijetla lete na sve strane. Tu, naravno, ima pica, djevojaka, drugih muąkaraca * starijih i mladjih, ali i neke glazbe, dobre ili loąe, nije bitno, adrenalina, znoja, parfema i svega ostaloga. Zabava za tog jednog od likova zna biti takva da kad kraj njega prodje ľenska osoba, on je taj koji se okrene za njom izvaljenih ociju i jezika do poda, a iz njega se otima rika lava, bivola ili slicne ľivotinje s mocnim grlenim mogucnostima, pa se iz te rike prepoznaje sadrľaj u vidu jedva artikulirane recenice: *Joooooj vidi ove, jest dobraaaaaa!". Ako se niąta slicno nije dogodilo, onda su takvi grlenici jako vicni u dokazivanju svojih grlenih mogucnosti da cak u vrhuncu svoje zabave, moľda toliko napunjeni adrenalinom ili cime vec, nadglasavaju poprilicno glasnu glazbu iz respektabilnog ozvucenja u klubu ili diskoteci. Neki od likova mirno posmatraju potencijalne ľrtve njihovog praľnjenja i tko zna kakvih psihickih poteąkoca. Takvi likovi slabo kome daju mira, ne znaju za toleranciju i pristojnost, a uľivaju ugroľavati privatnost i distancu. Nisam psiholog niti strucnjak za objaąnjavanje socioloąkih i asocioloąkih pojava, ali se moram osvrnuti na takve prizore od kojih se zabava pretvara u ruľni dogadaj i loąe raspoloľenje. Takvim likovima se ne daju objaąnjavati nikakvi detalji. Nismo mi krivi ąto smo jedna od najzatvorenijih zemalja Europe i Balkana i ąto nam treba viza u 164 drľave ove planete. Nismo krivi ąto smo na visokoj ljestvici neobrazovanosti, nepoznavanja mnogih osnova funkcioniranja druątva, nedostatka pravne moci i joą mnogo toga. Nabrajao bih do zore i do tada ne bih zavrąio.

Ipak, koliko god sve ovo bilo tu gdje jeste, svi mi ľivimo rock n roll, htijeli to ili ne. U ovim okrnjenim i raspadnutim ľivotima vlada sex, drugs and rock n roll. Joą jucer mi je bilo svejedno, danas nije i ne mogu ąutjeti. Moľda bih ąutio i moľda ne bih ovako govorio da na pocetku ovog stoljeca rock nije preąao u toliku komercijalu da mi se cini kako ga nigdje nema. Kod nas izgleda kao jedna velika tabu tema, a u svijetu sex i rock revolucija su bili joą u onom proąlom stoljecu. Mi se joą patimo i s jednim i s drugim zahvaljujuci nekim likovima po kojima bi bilo moguce snimiti veliki broj filmova. Redatelj koji se naj taj nacin obogatio i u svijetu postao popularan je Kusturica koji sada svira s No Smoking Orchestra, ciji je frontman Nele Karajlic. Oni po svijetu ubiru plodove na osnovu vec dokazane, ne samo naąe nego ovobalkanske primitivnosti koja se pruľa daleko i svoje je korjenje zabila duboko u troąnu i blatnjavu radnicku zemlju crnicu. Zbog toga valjda i nece nitko od onih velikih grupa doci ovamo i pokazati klincima kako se u stvari svira i rade pravi koncerti. Valjda nas zbog toga izbjegavaju. Moľda zbog kojekakvih likova kojih je sve viąe, pojavljuju se kao neizbjeľna masa koja pravi stampedo da ona manjina koja je koliko toliko pri sebi ipak se nadje pod njihovim stopalima. I tko zna koliko vremena i ja i vi dragi moji sluąatelji moľemo traľiti razloge ąto smo zakopani u utrobi podzemlja i s povrąine sluąamo zluradi podmukli smijeh lica koja ne vidimo. Postoji samo nada da cemo nekad, ja se nadam u skorijoj buducnosti, skinuti povez s ociju, ugledati svjetlo i punim plucima udahnuti svjeľi zrak.


Autor:

Tomica Račić
solimozak@hotmail.com
Radio difuzija Soli (za Metal Mind)
M. Fizovica Fiska 15
75000 Tuzla
Bosnia & Herzegovina

Metal Mind - underground and alternative radio show
Radio Soli Tuzla - 92,7 & 103,4 FM - utorak / Tuesday - 22.30h - 00.00h
www.radiosoli.ba







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -