Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MALI VODIC ZA MUZICARE
Mastering
(Uredjuje: Miro Pandur, Mostar, BiH)

KAKO DOCI DO IZDAVACA
MALI VODIC ZA MUZICARE

Uredjuje: Miro Pandur, Mostar, BiH

Buduci da je SONG-ZELEX diskografska kuca koja u svom djelokrugu ima umnozavanje medija (audio CD's, DATA CD's, audio kasete) i sljedeci savjeti mogu koristiti nasim potencijalnim klijentima, u prvom redu muzicarima, da saznaju koji su vazni koraci potrebni da bi novi audio materijal ugledao svjetlost dana, bio umnozen, distribuiran i na kraju donio korist i auditorijumu i izvodjacu i izdavacu. U iducih nekoliko nastavaka nastojacemo da odgovorimo na nekoliko vaznih pitanja.

MASTERING

Kada ste zavrsili sa snimanjem vaseg muzickog projekta, kada su sve pjesme, koje zelite staviti na novi CD ili kasetu, izmiksane, stavljene u odgovarajuci redoslijed, slijedi vazan proces koji ce vas projekat dovesti u stanje da sve kompozicije zvuce kohezivno kada se sviraju jedna za drugom. Taj proces se naziva mastering.

Dva su nacina da se izvrsi mastering.

1. Mozete izvrsiti master u studiju u kojem ste snimali materijal. U tom slucaju sa opremom kojom raspolazete odredjujete jacinu izlaznog signala (volume) i podesite EQ i reverb zasvaku pojedinu pjesmu. Ukoliko je to kucni studio, mozete naciniti prilicno kvalitetan master ukoliko imate odgovarajuci software i hardware. Danasnji nivo tehnologije, narocito PC platforma koja je i najrasprostranjenija, obiluje programima za mastering. Medjutim, napominjem, za master je potrebno iskustvo i sigurno vodstvo ka finalnom snimku.

2. Povjeriti mastering profesionalnom studiju. Iako oprema sa kojom ste snimali materijal, dozvoljava da editirate svoju performansu na PC sistemu, dobro je materijal odnijeti u studio u kojem iskusni inzinjer tona radi sa opremom koja moze dati vrhunske rezultate. Prednost je u tome sto dobijete par svjezih "profesionalnih usiju" koje vas materijal gledaju iz sasvim drugog ugla, ali i u tome sto na profesionalnom sound sistemu zvucnika mozete cuti kako vas materijal zvuci u potpuno drugacijim uslovima.

Jednom kada je materijal "masteriran", morate pazljivo preslusati svaki dio vaseg projekta jer, na kraju krajeva, to je ono sto ce ici na umnozavanje i na javno emitovanje.

Rubriku uredjuje:

Miro Pandur
kompozitor i producent
pmiro@bih.net.ba
info@song-zelex.ba








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -