Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ZA FLAMINGOSE I OTADZBINU
(Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG)



No Name - Crna Gora


ZA FLAMINGOSE I OTADZBINU

Epilog price o ovogodisnjoj "Europjesmi - Evropesmi" mogao se naslutiti. Manirom djecaka koji ima loptu i ne da drugima da igraju ako i on nije u timu, Aleksandar Tijanic je odbio da verifikuje pobjedu sastava "No Name", iako je u ruci imao ovjeren izgovor u vidu preporuke EBU. Objasnjenjem u kojem se, pored ostalog, kaze da je "za sve nas bolje da ove godine nemamo zajednickog predstavnika, nego da po drugi put pristanemo na manipulaciju, pritiske, ucene, plemenska glasanja i da se podvrgnemo volji muzickih klanova i politickih mentora" samo je sproveo u djelo zelju vecinske Srbije koja je, vapeci za nebeskom pravdom, bila jednoglasna u stavu da se Crnogorcima treba sprijeciti odlazak na "Eurosong". "Glas naroda, glas Boga", vjerovatno je razmisljao Tijanic, smatrajuci i sebe dijelom vaskolikog plebsa. A taj se glas najcesce i najbrutalnije cuo na forumima srbijanskih web-sajtova.

Jos je prosle godine, iz istih razloga kao i ove, popustila brana nekontrolisanog izliva emocija u "vecem oku u glavi". Kako u raspravi na forumima pod sifrom mogu ucestvovati svi registrovani korisnici, govor mrznje prema svemu sto ima prefiks "crnogorski" nije bio kanalisan i bjelodano je dokazivao da medju dojucerasnjom bracom stvari ne stoje kako treba. Ovog se marta, nakon spontanog "dogadjanja naroda" u Sava Centru na veceri "Europjesme - Evropesme", ponovio poznati scenario. Forumi su bili zatrpani topicima u kojima se pozivalo na "odbranu casti", ukazivalo na "nacionalnu sramotu" i predlagao "kraj ljubavi s Brdjanima". Uglavnom, vulgarnim i prizemnim vokabularom, naravno.

Prednjacilo se, kako i prilici, na forumu RTS-a, drzavne srbijanske televizije. U mnostvu podforuma mogla su se naci svakojaka reagovanja, a sva podvedena pod proglas ciji je autor izvjesna Liliana: "Adios Amigos, Go Flamingos". Tako je Markus porucivao da su se "Crnogorci pokazali kao najobicniji kradljivci kokosaka pod okriljem noci", Kain je objelodanjivao da je "u Crnoj Gori otkriven pticiji grip, pa su poginule sve crnogorske curke, a i ljudi s njima", dok se Dady Cool bavio proricanjem - "Kad ostanete sami u svojoj supi, kucacete na gospodskija vrata da vam se udeli stogod psenice, jer tesko da cete svoje sopstvene imati, a uz vasu osvedocenu marljivost jos teze cete je na onom krsu i uzgajiti", napominjuci da "u vreme u kojem se u Srbiji slusao Oliver Mandic ili Sladjana Milosevic u Crnoj Gori najverovatnije nije bilo ni televizora".



Flamingosi - Srbija


Ni Jassika nije Crnogorcima ostala duzna: "Prljavi ste ko cigani!!! Jedino vam ostaje da se priklonite siptarima jer ste tim putem krenuli prateci vodju kriminalca, prodane duse", a u iste diple je svirala i Anamarija, zaleci kako je "nekad bilo drugacije, pa im se sada pradjede prevrcu u grobovima, a da ne govorim za onog u mauzoleju". I dok je Iznogud kukao kako je Srbija "zemlja postenih ljudi, koje svako moze da namagarci", a Nada ulivala nadu ("Kajace se oni, pozelece da se vrate"), Sneguljica je pozivala ljude "da Crnu Goru ignorisu ove godine i ovog leta". Radikalniju kaznu je predlagao Canda, smatrajuci da bi "najbolje bilo niti jednog Crnogorca da povezemo na SP2006 u fudbalu", direktno se obrativsi "prodanim dusama": "Vi bi i vasu rodenu majku prodali za saku para. Vasa cela zemlja nemoze da napuni celi grad, a znate da nam sve kvarite. Daj boze da se odcepite od nas, pa da vam vladaju siptari". Isti ucesnik foruma precizira kako zali "sto publika nije skocila na jednog crnogorskog clana da ga posteno izmlate", jer bi on "onog u mozgu iztrcenog Freddya licno premlatio", uz objasnjenje razloga: "Jel ste videli kako je provocirao na televiziji, poserem mu se u sred usta".

Bilo je tu, pored sirokog asortimana psovki, i sasvim konretnih zelja, poput one koju je izrekao Paravina: "Da Bog da se ocepili i svi podavili u onom baljgavom moru", ili Ixyy: "Alo, kamenjari, mars dole", dok je cast intelektualne Srbije patriotskim traktatom branio Markovic: "Pobedjujemo i tek cemo ih pobedjivati. Glavu gore, Srbijo. Preziveli smo mnogo toga, ne moze nam niko nista".

I na sajtu serbiancafe.com - ista meta, isto odstojanje. Neko iz mase nije imao puno kontakta sa pravopisom, ali je zato punih usta porucivao: "Za mene ste obicni kamenjari i ostacete da se ja pitam odavno bih vam dao drzavu pa idite koje koristi ima srbija od vas nikakve kamenje nam ne trebaju niti kamenjari". Njegov saborac PREpametni je bio nesto suptilniji: "Prepuna je crna (ali stvarno je mnogo crna!!) gora tih konjosava i ostalih smrdljivih kurvinih sinova!!! I to je ono zbog cega cemo mi Srbi da vam se popisamo u zivot!!! Mars u planinu stoko, ili cu poceti da vas vezujem!!!!", a na odgovor hehehe-a nije dugo cekao:"Fuj brdjanska stoka! Oduvek su mi se gadili, ali sad jos vise! Nemaju ni jednog casnog stvora, ne mogu da kazem coveka, jer to nisu ljudi, vec beskicmenjaci! Nemaju oni stid. Nikada od crnogorskog brdjanina covek. Nisu oni ni za sta, sem za svoje pecine! I da nikada iz njih ne izadu!".

Korisnik pod sifrom P-Money je prizivao stranu pomoc: "Gde su nasi da pozovu UN human rights commission da se zale na rasizam i diskriminaciju pa da se obrukaju ovi crnonegromontegorci malo", El-burito je bio u religijskom zanosu: "Daj boze samo da odu i da se nikada ne vrate!!!", Boysi se sa sobom igrao pitalica: "Ko je za otcepljenje Smrdigore? Ja.", dok se Bindara obracao imaginarnom Crnogorcu: "Eh, brate moj, jebale su nas i vece ribe nego sto ste vi i jos uvek stojimo".

Na forumu najobimnijeg srbijanskog web-pretrazivaca krstarica.com, postavljen je proglas: "Sa verom u Boga za Flamingose i otadzbinu!", a unutra - zanimljivi komentari. Gile88 je bio jasan: "Konacno trebamo da se otarasimo govana. Mnogo smrde", kao i Bojan86: "Nek se nose u pi.ku materinu, ili na Lovcen, isto im je!". Pomorandza je mudrovala: "Sta bre misle ovi glupi Crnogorci? Pa mi smo za njih carevi. Smradovi odvratni. Neka se teraju u svoju bednu drzavicu. Nemaju cak ni salu za odrzavanje njihove Crnovizije, pa u bednom studiju. A ucesnici cevce sokice iz plasticnih casa". Culi su se i razliciti prijedlozi - Neogeo je bio "za ozbiljne demonstracije u CG-u", a Behemoth da se "pred ulazak u Crnu Goru stavi natpis - Restricted Area, too many gays".

I na sajtu svastara.com se moglo naci biranih komentara. Mladja je pokazao da pomno nalizira stavove crnogorskog knjizevnika, predlazuci "Kill Balsa Brkovic! Da izvrsimo atentat na tog lika", Ervin je bio praktican: "Srecan vam put, a mesta koja ste nam zauzimali u firmama pripasce nama. Iskorenicemo vas primitivizam", a Natasha88 sasvim konkretna: "Brdjani mars u kurac". Apsolutni hit sajta bio je vic koji je lansirao BREman: "Zasto crnogorci ljube jedan drugog u usta? Zato sto nemaju obraz".

Da cirkus bude potpun, u razmjenu misljenja ukljucila se na svom sajtu gay-serbia.com i srbijanska homoseksualna i lezbijska populacija. Shumadinac je plasticno iskazivao svoje zaprepastenje: "Ne mogu da verujem, jebase nas u dupe i to ispred svih", ujedno pokazavsi svoju pragmaticnu prirodu: "Bolje diskvalifikacija nego da gledam kako se crnogorska zastava vijori u Atini". Slicnog je, liberalnog, misljenja i Sava Savanovic: "Vala nek ne odemo uopste, manje ce mi biti zao nego da odu crnogorci!", dok se Colonia Boy zabrinuto pitao "da li ce, zbog svega, Madzgalj moci da glasa na referendumu".

U istopolnoj diskusiji, obojenoj seksistickim izjavama na racun clanova podgoricko-barskog seksteta, izdvajao se Freest Elle: "Malo je falilo da No Name poginu na bini, pa su pobegli k'o pickice... Uh, sto ih nisu gadjali stolicama, jer dzaba im alibi kad su svi clanovi zirija Divljacima dali po 12 poena", a Status je krivca trazio u sopstvenom dvoristu: "Odgovorni su Srbi sto lizu crnogorske cmarove i dozvoljavaju da nas pljunu u lice posred Beograda, na sceni koju smo mi platili od naseg poreza".

Ucesnici gay / lesbian foruma su se dotakli i pokojnog predsjednika Srbije i SRJ. I dok je Nbegi tvrdio da je "Sloba na vreme umro da se ne nervira oko Evropesme-Evropjesme 2006", ucesnik pod sifrom Demian je pokazao sta znaci biti dobar djak: "Crnogorci su nas pljunuli u centru Beograda, mi ne mozemo da predjemo preko toga! Koga briga sta ce se dogadjati, koga briga za sankcije EBU, ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine! Tome nas je Milosevic naucio da ne priznajemo svoje greske, da uvek krivimo samo druge, da mislimo o sebi kako smo najbolji i najpametniji, da se nadamo cudima i da ce "pravda" pobediti sama od sebe, da se inatimo sa celim svetom i po svaku cenu, da ne znamo da saslusamo i druge oko sebe i da ne umemo da razdvojimo uzroke od posledica".


No Name - CG



No Name - CG


Autor:

Zeljko Milovic, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -