Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2006

DON GUIDO & THE MISSIONARIES
Predstavljanje

Don Guido & The Missionaries
Predstavljanje

Don Guido, iz grupe Don Guido i Misionari ili, Don Guido & The Missionaries, covjek je koji je u privatnom zivotu poznat kao Vladimir (Vlado) Kajevic. U carobni svijet muzike, Don Guido je stupio sa nepune dvije godine, kada je po prvi put pobjegao od kuce privucen muzikom jedne ulicne parade. Inace, Don Guido je rodjen 15/04/1962 u Skopju, Makedonija (tamo je 1963. prezivio veliki potres sa hiljadama zrtava), a zivio je u Zagrebu, Bihacu (gdje je poceo svirati gitaru), ponovo Skopju (zavrsavanje Gimnazije i prva grupa - Krug) i, na kraju, Sarajevu.

Bez zvanicne muzicke obuke (zna note, ali njihovo citanje traje dugo!), Don Guido je naucio svirati najprije gitaru, a zatim i klavir, bas, kontrabas, udaraljke, a prica se da je jednom svirao i harfu. Zatim je poceo okupljati muzicare oko sebe u zelji da sa drugim ljudima podijeli radost sviranja muzike i ljepotu slobodnog izrazavanja (neke od grupa u kojima je svirao su: Krug, The F. F. Band, La Banda, SCH, Pink Panther, Nature Lovers, Don Guido & The Missionaries). Muzika je uvijek prisutna u njegovom zivotu. Don Guido je svirao u mnogim zemljama, na istoku i zapadu i sjeveru i jugu (pogotovo na jugu - pored Sarajeva, Skopje i New Orleans zauzimaju posebno mjesto u njegovom srcu).

Sa Don Guidom su svirali mnogi muzicari, manje i vise poznati, medju kojima je svakako najpoznatiji pjevac irske grupe U2, Bono, inace, dragi mu prijatelj. Tokom svog boravka u Sarajevu u svojstvu prvog turiste, krajem 1995. i pocetkom 1996. godine, Bono se pridruzio Don Guidu i Misionarima na sceni u klubu Bock i otpjevao "I Feel Good", "All Along the Watchtower" i "One", u duetu sa Don Guidom. Don Guido i Bono su se upoznali putem satelita, tokom europske turneje U2, "Zooropa", a ta javljanja je sa U2 dogovorio jos jedan veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Bill Carter, koji je iz opkoljenog Sarajeva uspio stici do U2, sa zeljom da svijetu prikaze istinu o stradanju Sarajeva. Takvih javljanja je bilo vise od dvadeset, a pozadina tih dogadjanja je opisana u knjizi Billa Cartera, "Fools Rush In", u kojoj su Don Guido i Misionari (Djani Pervan, Alan Omerovic, Dusan Vranic), medju vodecim likovima. Prije toga, tokom rata, Bill Carter je snimio dokumentarni film, "Miss Sarajevo", o zivotu u Sarajevu pod opsadom (Don Guido i Misionari u filmu govore o stradanju Sarajeva i neunistivom duhu zajednistva, i sviraju pjesmu "Watermelon Man", u Klubu Obala). Film "Miss Sarajevo" je dobio vise nagrada na raznim svjetskim festivalima i prikazan je na MTV desetak puta, a pretpostavlja se da ga je vidjelo vise od 200 miliona ljudi.

Ovo prijateljstvo je uvelo jos jednog genijalca u pricu o Don Guidu i Misionarima: to je Malcolm Burn iz Kingstona, New York, cuveni producent i muzicar porijeklom iz Kanade (Bob Dylan, Daniel Lanois, Neville Brothers, Peter Gabriel, Iggy Pop, Midnight Oil, Emmylou Harris, Luthea Salom... samo su neka od imena koja je producirao). Malcolm Burn je 1996. prvi put posjetio Sarajevo, a dolazio je jos tri puta kod Don Guida, koji mu je uzvratio dvije posjete dok je Malcolm jos zivio u New Orleansu (drugi put je Malcolm pozvao Don Guida da snima svoj cuveni "blues lick" na albumu Bruce Guthroa, kanadskog umjetnika). Iz tog prijateljstva rodila se ideja o snimanju Don Guidovog bluza. Bilo je potrebno nekoliko godina da se uklope svi dijelovi velike slike. Malcolm je upoznao jednu grupu izvanrednih muzicara iz Skopja (Project Zlust, D.N.O.), za koje se cinilo da u potpunosti odgovaraju muzici Don Guida. Snimanje je pocelo 2003. u Chicken Madness Art Studio u Skopju, a dvije godine kasnije (i nakon jos dva snimanja), snimljene su pjesme za prvi album bosanskog bluza u historiji, "Bosnian Blues Album". Te pjesme je zvucno zabiljezio Bojan Ugrinovski, a Malcolm Burn ih je miksao, snimao (svemirske gitare, klavijature, udaraljke, prateci glasovi) i producirao u svom studiju Maison Bleu u Kingstonu, New York. "Bosnian Blues Album" bi trebao biti objavljen tokom ljeta 2006. godine.

"Bosnian Blues Album" napravljen je od skica rata i mira i govori o teskom zivotu i stradanju u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, posebno. Ovo je blues koji zive Bosanci predstavljen u svjetlu ljubavi i prijateljstva i mira. To je muzika koja pokrece tijelo i zaziva sjecanja i provocira um i uklanja prepreke suvremenog zivljenja i vraca osmjeh na lica ljudi.

Don Guido & The Missionaries na "Bosanian Blues Albumu" su:

Don GUIDO (Vlado Kajevic) - glas, gitare, prateci glasovi; Malcolm BURN - elektricna gitara, usna harmonika, klavijature, glasovi, udaraljke; Dzijan EMIN - elektricni klavir, klavijature, melodion, prateci glasovi, Francuski rog; Ivan BEJKOV - elekricni bas, kontrabas, prateci glasovi; Goce STEVKOVSKI - bubnjevi, udaraljke; Kire NAJDOVSKI - elektricna gitara; Aleksandar POP HRISTOV - elektricna gitara; Saso SPASOVSKI - elektricna gitara; Toni KITANOVSKI - elektricna gitara; Aleksandar SEKULOVSKI - bubnjevi, udaraljke; Aleksandar PETROV - udaraljke, tapan; Jordan KOSTOV - harmonika; Luthea SALOM - glas; Olivier SAMOUILLAN - viola, prateci glas, udaranje po tijelu; Gazmend BERISHA - elektricna violina; Bojan UGRINOVSKI - sjedeca kutija, snimatelj zvuka i mikser; Vladimir POP-HRISTOV - prateci glasovi.

Don Guido & The Missionaries predstavljaju ustanovu za nadarene ljude koji su spremni ici dalje od ustaljenog i istrazivati nepoznato, uciniti dodatni napor i naci put do mira i sklada i srece, cak i kada se cini da izlaz ne postoji.

"Bosanian Blues Albumu" - Track listing:

CD 1 - 1. Dead Man Alive / 2. Oh, Linda / 3. Pileto mi pee / 4. Milijarder / 5. This Life Just Ain't ... / 6. Trench Song (Sunday, Monday) / 7. Nina's Song (Eden den vo Ohrid) / 8. Baby, I ... / 9. What U Gonna Do / 10. Cruel As Ever (Reality) / 11. Orient (Express Yourself) / 12. Save Me / 13. Underwater Blues (To the Memory of Those that are not with Us Any More) / 14. Los Pantalones

CD 2 - 1. Black Diamond Pearl / 2. Mannish Boy / 3. Underwater Blues (Revisited) / 4. Wah Buh Dee Dah

Pjesme su na bosanskom, makedonskom, engleskom i spanjolskom jeziku. HELP ALWAYS - HURT NEVER! Love and Respect - Have Mercy (for the good people in trouble)!

Oliver Dujmovic, Sarajevo, BiH
  Kontakt sa Don Guidom
  donbamfguido@yahoo.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -