Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

OPATIJA ROCK FESTIVAL
F e s t i v a l


Opatija Rock Express
F e s t i v a l

PSIHOMODO POP / GORAN BARE i Placenici / VATRA / GRAD / ANGELS
+ GRUPA IZNENADJENJA

Subota, 26. kolovoza 2006. u 20:00 sati - Ljetna pozornica, Opatija, Hrvatska

Pozivamo Vas na zatvaranje ljetne rock groznice u Opatiji. Za Vas smo pripremili pet domacih bendova & grupu iznenadjenja koji ce Vas dobro rashladiti i razveseliti na zatvaranju ovogodisnje ljetne koncertne sezone u Opatiji. Ulaznice su u prodaji u sustavu www.eventim.hr, CD Shopu Dandy - Robna kuća RI u Rijeci, te na blagajni Ljetne pozornice u Opatiji. Cijena ulaznica u pretprodaji (do 20. kolovoza 2006) je 90 kn, a od 21. kolovoza 2006. je 110 kn. Vase zahtjeve za akreditacijama zajedno s media-planom zaprimamo do cetvrtka, 24. kolovoza 2006. do 14:00 sati.

PSIHOMODO POP

Zagrebacka grupa PSIHOMODO POP osnovana je 1983. godine. Grupa je svoj glazbeni izricaj gradila na cvrstim rock temeljima. Vec tada je bila vidljiva jos jedna vazna odrednica grupe: zestok i uvjerljiv koncertni nastup grupe na celu s frontmanom Davorom Gopcem koji je zauvijek promijenio sva pravila uobicajene rock-predstave na tadasnjoj glazbenoj sceni. Upravo je na koncertima PSIHOMODO POP-a publika na najbolji nacin mogla vidjeti i osjetiti da rock'n'roll nije samo glazba nego i stil zivota. Zbog beskompromisnog pristupa u glazbenom i scenskom izrazu, PSIHOMODO POP je sest godina imao status demo grupe.

Napokon, krajem 1988. godine, izlazi prvi album "Godina zmaja" koji ih odmah promovira kao jednu od vodecih grupa na tadasnjoj rock sceni. Hit-pjesma "Ja volim samo sebe" (u engleskoj veziji jos neobicnijeg naslova "I'm in love with Gobac") u brojnim je novinskim anketama proglasena je pjesmom godine. Iste godine PSIHOMODO POP nastupa na "Grote prijs of Netherland" (Velika nagrada Nizozemske) gdje su u konkurenciji od 600 rock-grupa odabrani medju 6 najboljih. Ovaj uspjeh nije prosao nezapazeno, pa se za PSIHOMODO POP zainteresirao tada najpopularniji voditelj MTV-a Marcel Vanthil koji je promovirao brojne spotove na MTV-u.

Nakon uspjesnih nastupa u Nizozemskoj, na svjetski poznatim pozornicama (Paradiso, Milky way...), PSIHOMODO POP 1989. izdaje live album "Live in Amsterdam". 1990. grupa odlazi na tromjesecnu turneju po tadasnjem SSSR-u gdje su odrzali sezdesetak rasprodanih koncerata, objavljuje video kasetu "Briliant Video Psihomodo Pop" i sudjeluje na kompilaciji "ZG ROCK FORCES LIVE". Kruna te godine je nastup grupe PSIHOMODO POP sa svjetski poznatom punk-rock grupom RAMONES, na koncertima u Ljubljani i Zagrebu. Iste godine objavljen je treci album, "Sexy magazin" koji je imao odlican prijem kod publike, ali zbog pocetka agresije na Hrvatsku nije dozivio promotivnu turneju. 1992. godine izdan je album "Tko je ubio Mickey Mousea" na kojem su, izmedju ostalih, i pjesme koje je grupa izvela u brojnim djecijim TV-emisijama. Krajem 1993. PSIHOMODO POP izdaje novi projekt pod nazivom "Srebrne svinje" koji sadrzi hitove "Osjecam se haj" i "Starfucker". Za pjesmu "Starfucker" snimljen je spot u suradnji s, do tada nepoznatim, Radislavom Jovanovim - Gonzom koji je svojom kvalitetom nametnuo nove standarde u video-produkciji. Spot je 1994. osvojio nagradu OKTAVIJAN na Filmskomfestivalu u Zagrebu, te nagradu PORIN za najbolji spot 1995. godine.

Krajem 1995. PSIHOMODO POP izdaje album "Unpljugd" (koji je zapravo "The Best of...") snimljen na akusticnim instrumentima sto je tada bio vrlo popularan trend u svijetu. S ovog albuma skinuta je hit-pjesma "Natrag u garazu" za koju je Gonzo rezirao video spot koji je 1996. godine bio najprikazivaniji video-spot na HTV-u i drugim TV-postajama u Hrvatskoj.

1997. izlazi novi CD "Sextasy" koji nije bio samo tonski zapis, vec interaktivni CD s podacima o clanovima grupe i prigodnim igricama. Omot ovog CD-a je nagradjen PORIN-om, a hit-pjesmama "Boze cuvaj Psihomodo Pop" postaje broj 1. na mnogim top-listama. 1999. PSIHOMODO POP objavljuje koncertni album snimljen u Mariboru.

2000. godine izlazi album pod naslovom "Debakl" s kojeg su skinuta cetiri singla za koje su snimljeni video-spotovi: "Debakl", "Baby", "Duga devetka" i "Cijeli sam od stakla". 2001. album "Debakl" dobio je nagradu PORIN za najbolji rock-album. Dvadeset godina postojanja PSIHOMODO POP je proslavio serijom koncerata, kompilacijom "Tekućih 20" 2004. godine izlazi najnoviji studijski album "Linoleum Boy". (www.psihomodopop.hr)

GORAN BARE I PLECENICI

Goran Bare rodjen je 16.08.1965. u Vinkovcima, malom gradu, za kojeg sam kaze da je mjesto na kojem se presijecaju svi zeljeznicki putevi, a ispreplecu svi vjerski, kultoroloski i etnicki utjecaji tromedje Hrvatske, Bosne i Srbije. Kao drugo dijete iz siromasne radnicke obitelji odrasta vecinom na ulici, koja ga je formirala i tako odredila njegove kasnije postupke i stavove, prema svijetu koji ga okruzuje. Prve bendove pocinje okupljati vec s 12 godina, s prijateljima iz razreda, nastpajuci u skoli. 1980. godine, s 15 godina, s prijateljem Marinom Pokrovcem (buduci gitarist Majki) osniva Duo debili i zabiljezava svoj prvi veci nastup, pred oko 1,000 ljudi u vinkovackom Domu omladine.

Od 1980. do 1984. godine Bare oblikuje svoj scenski nastup, pjevajuci s raznim lokalnim sastavima. U tom periodu pocinje koketirati s teskim drogama koje snazno obiljezavaju iducih 15 godina njegovog zivota. Krajem 1984. godine Bare osniva grupu Majke i donosi odluku da je glazba njegov zivotni poziv. Uslijedila su prva studijska snimanja, nastupi, recenzije i radijska emitiranja njihove glazbe. 1986. godine u zagrebaskom Lapidariju i beogradskoj Akademiji odrzavaju prve vaznije svirke gdje ih uocava zagrebacki nezavisni izdavac Zdenko Franjic. Nudi im suradnju, pa 1987. Majke snimaju prvi promo materijal sa 14 pjesama nazvan "Majke zauvijek", za Franjecevu nezavisnu etiketu Slusaj najglasnije.

Najcitaniji američki R 'n' R fanzim "Maximum R 'n' R" 1988. objavljuje vise nego odlicne kritike tog promo albuma, a na ljubljanskom "Novom rocku" osvajaju prvo mjesto i prvi put se pojavljuju na TV-u. Sve cesce nastupe i vrlo dobre kritike u veljaci 1989. godine na neko vrijeme prekinula je tragicna smrt Baretovih najbliskijih prijatelja - gitariste Majki Marina Pokrovca, Gorana Matosevica - Bratanca i Pavla Papa u automobilskoj nesreci. Veliku bol zbog gubitka najboljih prijatelja Bare pokusava zaboraviti bjezeci sve dublje u ovisnost o heroinu, a i odlaskom iz Vinkovaca u Zagreb.

Nakon 6 godina sviranja, Majke 1990. snimaju svoj prvi pravi album, "Razum i bezumnlje", koji je od domace kritike proglasen rock albumom godine. Upravo kad je sve bilo spremno za konacni uspjeh, pocinje rat, a orginalne Majke, po Bare Goranu, jedine prave Majke, su se rastale i nikad vise sastale. Te 1991. godine Bare pod pseudonimom Hali Gali Halid snima samostalni mini album; svojevrsnu mjesavinu garaznog rocka, psihodelije i novokomponovane narodne muzike (Sonic Youth + Halid Muslimovic). Nakon toga, Bare se prvi put pokusava izlijeciti od heroinske ovisnosti, ali bezuspjesno. Ipak, 1992. Bare okuplja nove Majke s Korozijom, bubnjarem originalnih Majki. Tog ljeta snima drugi album "Razdor".

Zbog borbe s ovisnoscu, Baretov scenski nastup obiluje autodestukcijom. 1993. godine Bare stupa u brak s dugogodisnjom djevojkom Mirjanom. 1994. Majke snimaju svoj treći album, "Milost". Iste godine u mjesecu studenom supruga Mirjana donosi na svijet sina Mirana, a Bare pocinje lijecenje po drugi put, ovaj puta uspjesno, i u ljeto 1995. napokon je cist. To je trajalo do 02.12.1995. kada od predoziranja umire supruga Mirjana koja je par godina prije i sama bila ovisna o heroinu. Bio je to, nakon svega, prejak udarac i Bare ponovo pada, ovaj put skoro do kraja.

Skuplja snagu, potpuno uzdrman, i s Majkama snima 4. album, "Vrijeme je da se krene". I dok je Bare na svom osobnom dnu, egzistirajuci jedva na ogromnim kolicinama droge i alkohola, album postize uspjeh i kod kritike i kod publike, a Majke postaju opceprihvacene. Novine koriste njegovu osobnu tragediju kao atrakciju, pisu o njegovim ispadima vise nego o glazbi, a on s Majkama puni dvorane i nastupa vise no ikada. 1997. godine izdaju live album, "Zivot uzivo", snimljen 25.04.1997. u punoj maloj dvorani Doma sportova.

01.06.1997. Goran Bare upoznaje svoju sadasnju suprugu, Tamaru. Uz njenu podrsku i uz pomoc lijecnika iz bolnice u Vinogradskoj, pocinje lijecenje, treci put po redu, sporije zbog snimanja 5. albuma Majki - "Put do srca sunca", ali krajnje uspjesno. Napokon slobodan od alkohola i heroina, Bare 1999. godine napusta Majke. Prica o Majkama je zavrsena. 2000. godine Goran Bare zapocinje snimanje svog prvog samostalnog albuma, "Izgubljen i nadjen", nagradjen Porinom za rock album 2001. godine . Sve do kraja 2002. godine slijedi turneja s pratecom grupom Placenici kada Bare s grupom ulazi u studio i snima svoj drugi samostalni album "7.". Trenutacno opet radi na svom novom albumu...

VATRA

Rock skupina Vatra (iz Virovitice) objavila je 1999. godine svoj prvi nosac zvuka, "Izmedju nas", za izdavacku kucu Jabukaton. S albuma su skinuti singlovi: "Vrati se", "Bilo je dobro dok je trajalo", "L.A.", "Tvoja ljubav". Na novinarskoj rock nagradi Crni macak 2000. godine, prvijencem su zasluľili nominaciju u kategoriji za Nadu godine. Na promotivnoj turneji koja je uslijedila, Vatra je odsvirala priblizno stotinu koncerata po Hrvatskoj, ali i po BiH, te se tako vec na samom pocetku profirlirala kao band koji se najbolje dokazuje na stageu.

Krajem 2000. godine Vatra ulazi u studio i snima drugi po redu album, "Andjeo s greskom", koji na samom kraju, tocnije dan prije odlaska na mixanje i mastering u ljubljanski studio Tivoli, fatalnom pogreskom computera, biva u potpunosti izbrisan. Bend tu situaciju prozivljava kao veliku kusnju, te skuplja snagu da isti proces (visemjesecno snimanje) ponovi jos jednom. Trud se na kraju, ipak, isplatio.

Vatra 2002. godine potpisuje ugovor s izdavackom kucom Dallas Records. Te godine Vatra objavljuje album. Producent albuma , Denyken, osvaja nagradu Crni mačak za produkciju albuma "Andjeo s greskom". Vatra s drugim albumom dopire do sireg kruga publike i ponovno odradjuje veliku promotivnu turneju. Kao tocka na "i" bandu dolazi poziv da nastupi kao specijalni gost na koncertu grupe Simple Minds u Zagrebu. S albuma "Andjeo s greskom" skinuti su singlovi: "Putujem", "Sunce", "Srce", "Zelim biti ti", "Dno od suza".

2004. godine Vatra snima album "Prekid programa" za Dallas Records. Pjesmama: "Andjeo s greskom", "Gorim", "Privremeno nedostupan", "Unutra - van", "Alkohol", band zasjeda na prva mjesta nacionalnih TV i radijskih top ljestvica, dok se spot za pjesmu "Privremeno nedostupan" (rezijia Radislav Jovanov Gonzo) pojavljuje na Britanskom MTV-u. Tiraza albuma stampa se dva puta, a spot za pjesmu "Gorim" u reziji Gonza nominiran je za nagradu Porin. Turneja poprima siroke razmjere, pa Vatra odradjuje mnogobrojne uspjesne koncerte.

GRAD

Prica o grupi Grad prica je o rijeckoj glazbenoj sceni i pocinje u "boljoj proslosti", 1987. godine. Godina je to u kojoj direktno s rijeckih dokova na koncertne podije cijele bivse drzave slijecu Let 3, Fit, Grc, Cacadou Look, Ogledala i, konacno, Grad. I upravo su oni u svim napisima koji su pratili bilo skupne, bilo pojedinacne nastupe RI-bendova isticani kao perjanice cijele scene.

Kada je krajem godine promovirana kompilacija "Rijeka-Paris-Texas", nova je rijecka scena i definitivno bila ustolicena, a Grad su uz Let 3 bili na njezinom prijestolju. Iako su uzivali naklonost kritike i publike kao urbani rock bend, sklon artistickim izletima koji su se najbolje reflektirali kroz suradnju na video brojevima sa cijenjenim video umjetnikom Daliborom Martinisom, proci ce jos cetiri godine do njihovog debi albuma. Objavljivanje ploce "Ljudi" (1991.) "Novi list" proglasava jednim od najvaznijih dogadjaja u povijesti rijecke scene, odajuci priznanje dosadasnjem beskompromisnom i upornom radu benda. "Ljudi" su poput "best of" albuma donijeli najbolje pjesme iz dotadasnjeg opusa Grada, kao sto su "Vodi me", "Zid" i klasik, "Ima li nesto".

Dvije godine kasnije, izlazi "Amerika", drugi album, cija naslovna stvar tjednima drzi vrh tada popularnog Hit Depoa. Priznajuci znacaj i utjecaj Grada na Ri-rock scenu, na albumu gostuju Prlja (Let 3), Damir Urban, Leo Rumora (ex-Ogledala), Neno Belan i Davor Tolja (Denis & Denis). Iste ce godine Grad izaci na kompilaciji "The Best Of Indie Rock - Made In Croatia", potvrdjujuci i time svoj status jednog od najjacih domacih rock bendova.

No, to ce biti i njihov gotovo posljednji korak. Bend ima veliki pauzu u radu sve do 1998., kada izlazi treci album, "Planet Majmuna 1999", koji uz 11 novih pjesama donosi i podsjetnik na najbolje pjesme benda u obliku 6 bonus tema (radi se o ranijim demo verzijama koje mnogi smatraju boljim od kasnijih studijskih verzija). Uz singlove "Cyber love" i "Biti normalan", ploca dobiva solidne ocjene kritike, a bend to kapitalizira sjajnim svirkama unutar i izvan granica "lijepe nase". Album "Nebo" iz 2001. godine, prije svega donosi novu zvucnu sliku bojanu prepoznatljivim pastelama iskusnih glazbenika - vokalom Deana Skaljca i gitarama Igora Stevanovića i Orijena Modrusana uz odlicnu produkciju, te povratnicki single, "Nebo", koji je Grad vratio na pozicije koju zasluzuju - ocjenu - odlican rock band sa modernom produkcijom i sjajnim osjecajem za pjesmu. Mozemo slobodno reci da je Grad gotovo stalna konstanta i "trade mark" rijecke, hrvatske i ex-Jugoslavenske scene. Novi album, "Glad", izasao je 2004. godine...

ANGELS

Nakon dugog vremenskog razdoblja, na hrvatskoj glazbenoj sceni pojavio se prvi hrvatski zenski teen band, Angels, nova iznimno talentirana i perspektivna glazbena skupina. Predstavljaju jedan od najperspektivnijih glazbenih projekata iz glazbene radionice FRESH TALENTS, glazbenog producenta Marija Simunovica, koji u svojoj radionici okuplja iznimno talentirane mlade glazbenike. Predstavljaju jedan potpuno novi mladenacki izričaj i istinsko osvjezenje na hrvatskoj glazbenoj sceni. Pored toga sto sviraju same, pjevaju i sve vokale na singlu. Izuzetno su glazbeno obrazovane i vec cetiri godine postoje i rade na svom usavrsavanju, pripremajuci se za svoj glazbeni pravac, a njihov uspon je konstantan. Glazba koju izvode moze se identificarati sa energicnom pop-rock glazbom sa utjecajima punka, kakvu izvode americke punk pop grupe, tipa Yellowcard ili Offspring i sl.

Prvi singl koji su snimile zove se "Nikad neces shvatiti", za koji su snimile i video uradak. Nastupale su na trotjednoj turneji u 17 gradova na hrvatskoj obali na elitnom Hypo Summer Tour 2005., gdje su sudjelovale sa Sabrinom, Tonny Lee Kingom i grupom Dragonfly. Odrzale su i live koncert u Bestu u Zagrebu na Hypo Christmas Partyu 2005. Postale su jedan od vodećih glazbenih projekata u hrvatskoj pop - rock glazbi. Tiskani i eletronski mediji takodjer su im vec poklonili dobar dio svog prostora (RTL, NOVA TV, HRT, RI TV, NET, Kanal RI, Vinkovacka TV, Varazdinska TV, Z1, TV Dalmacija, Nova TV Pula, Slavonska TV, Teen, Jutarnji Llist, Glas Slavonije, Extra, Vecernji List ). 01. travnja 2006. su kao gosce nastupile u emisiji Bingo Show na HRT - u. Potpisale su ugovor sa diskografskom kucom Croatia Records.

Primljene su na veliki hrvatski festival Dora sa skladbom "Party djevojka" za koju je tekst napisao Mario Simunovic, a glazbu: Marko Tomasovic, na kojem su se uspjesno plasirale i u finalu. Cure sa ogromnim repertoarom prikladne su za velike feste kao i za klubske svirke. Na repertoaru su pored Shakire, Robbie Williamsa, Bon Jovia, Hanson brothersa, Status Quoa, Europe, Pink, Avril Lavigne, soul kompozicija i siroki domaci reopetroar na njihov, domaci nacin. Ovaj zenski sastav sastavljen je u klasicnoj postavi : Martina Begcevic glavni vokal & gitara, Matilda Orossi gitara & back vokal, Irena Rogovic bubnjevi & back vokal i Tea Miskovic bas gitara & back vokal.

Promocija i akreditacije:
Goran Bakic / Ivana Tolj
Mob: +385 (0) 91 7540 272 / fax: + 385 (0)1 6137875
e-mail: promocija_i_akreditacije@yahoo.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -