Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

REUF SIPOVIĆ
P r e d s t a v l j a n j e


Reuf Sipović
P r e d s t a v l j a n j e

Prevod Recenzije Maxi CD-singla "River Lim" iz novina
Berlin lokal, od 16.06.2006, S. 24, 104 Z., (Kommentar), RÜDIGER ROSSIG

Uz ljeto u Berlinu zvuk brdskoplaninske rijeke Lima koji ljetu pase

Berlinski ljetni dani zahtjevaju jedan sasvim svojstven zvuk. Kad vrucina u vazduhu treperi, kad pripadamo najsretnijim koji nemaju velikog posla i obavezu primoranog kretanja, takve dane uvijek prate ritam i blues. Na mnogim mjestima, zahvaljujuci migracijama, mozemo cuti i zvuke orijntala. Kod takvog toplog vremena, kad se Berlin pretvori u juzne krajeve, sa jugom se povezuje, dobro je motiviran zvukom rijeke Lima - Reufa Sipovica.

Cisto instrumentalno, njegovim Maxi CD-singlom, prvijencom, Reuf opisuje tok ove brdsko-planinske rijeke. Lim izvire na sjeveru Crne Gore, iz jezera Plav i uljeva se u Bosni u Drinu. Ime Lima potice od latinske rijeci Limes koja oznacava "granicu", koja je nekada tu i bila kao granica izmedju istoka i rimskog carstva. Rijeka Lim je i danas, jednim dijelom, granica, izmedju Bosne i Srbije. Ova rijeka ima vise lica. Na mnogim mjestima je brza, pa stoga vazi kao tajni rafting-tip, a na mjestima gdje je plaha i mirna obicno se nadju plivaci i ribari.

Reuf Sipovic poznaje Lim napamet. Na njegovim obalama je odrasto. "Skoro cijelo moje djetinjstvo sam proveo na Limu", kako kaze, "Ljeti sam skoro svaki dan 15 km vozio kajak uzvodno". Kraj 1993. godine je bio i kraj njegovog druzenja sa ovom rijekom. Berlinske tihe vode nisu mogle zamjeniti "njegov" Lim. "Samo ljudi koji su odrasli na brdsko planinskoj rijeci znaju sta znaci istu i dozivjeti."

Trinaest godina poslije njegovog dolaska u Berlin, Reuf Sipovic nam predstavlja Lim opisan muzikom. Ovi muzicki komadi teku kao rijeka, nekad mirno, skoro melannkolicno, nekad strastveno, jako i energicno. Uigrane koncertino linije pred dahom gitara iza kojih stoji lagani bas zacinjen perkusijama i bubnjevima. Harmonije cas podsjecaju na Bosporus, cas na Hibrejsko poluostrvo, a ustvari jesu harmonije Bosne gdje pored Muslimana, Hrvata, Srba, Turaka i Cigana zive i sefardijski Jevreji, poslije njihovog protjerivanja iz Spanije, i svi oni su svojim soundom uticali na domacu muziku.

Centralni uticaj kod Reufa i u "Rijeci Lim" imao je Sevdah. Ime Sevdah potice od turske rijeci koja oznacava ljubav. Gdje se naravno - gdje ljubav tu je i trgedija - opisuju u tradicionalnim sevdalinkama. Tako se danas Sevdalinke cesto porede sa Bluesom.

Kad smo vec u startu bili i sad opet jesmo u Berlinskim ljetnim danima, prijatelji i ljubitelji orijentala "River Lim" si mogu nabaviti putem web stranice www.lavasound.de . Od pocetka jula 2006. godine, Maxi CD-single je u prodaji i to u digitalnom formatu. Nadam se da ce on i mnogima vama zasladiti vrele dane ljeta. (Berlin lokal, 16.06.2006, S. 24, 104 Z. (Kommentar), RÜDIGER ROSSIG), Berliner Platte.

"River Lim" u MP3 i drugim digitalnim formatima dostupan.
Posjetite finetunes MP3 Shop

"Uz ljeto u Berlinu zvuk rijeke Lima koji ljetu pase... neka i Vama ucini ljepsim vrele ljetne dane." - citat iz recenzije posvecene Maxi CD-singlu "River Lim", kompzitora i producenta Reufa Sipovica, objavljene u novinama "Berlin lokal," Berlin, Germany.

Izvodi iz Interviewa za Radio MultiKulti
(moguce integralno poslusati na Internet stranici www.multikulti.de)

Radi se o muzicaru, ciju su snagu, zanos i talenat na najljepsi nacin prepoznali i podrzavaju istomisljenici iz brojnih muzickih kuca u svijetu. Reuf je ljubitelje lijepe muzike uspio da obraduje osobenim, pravim zvukom. Za njegovu muziku se moze reci da je mjesavina sevdaha, jazza, etno, rock, orienta... i uvjiek cete biti u pravu. Tu se sastaju i sublimiraju Oksident sa Orijentom, a kroz crossover se dolazi do jedinstvene harmonije. Njegova muzika je sve to i jos nesto vise. Jeste to fuzija svih tih muzickih pravaca, ali je autor uspio da odnjeguje filigransku prepoznatljivost i osobenost. Ovaj Maxi CD-single je njegov ulazak u svjetske muzicke vode.

Na ovom Maxi CD-singlu autor snaznom stvaralackom imaginacijom docarava i osobenost, i brzake, i slapove, i nedirrnutu prirodnu ljepotu rijeke Lim, koja protice ispod kuce njegovog djetinstva. Ona je u svim "porama njegovog muzickog izrazavanja": kao river island / ili ada; rapides / buk; whirlpool / vrtlog; island & calm / ada i zatisje, osobenost i neponovljivost rijeke Lim u jednom.

"River Lim" preovladava na samom pocetku. Ovaj zvuk i kompozitorova melodija definira se kao prirodan sklad bosnjacke tradicije, korijena najvrijednijeg muzickog nasljedja sintetiziranog sa muzikom danasnjice.

Maxi CD-single "Lim" priblizava autora publici, stvara prostor za dalju imaginaciju, i u biti, najavaljuje njegov prvijenac - album "Opstanak". Opstanak, kao simbol vlastitog zivota, zivotnog ciklusa samog autora, simbol i zaokruzeni ciklus jednog opstalog naroda, muzicka Gernika, kao katarza. Pored "Rijeke Lim", na ovom nosacu zvuka bice i kompozicije "Volcano", "Survival", "Arrival", "Fog", "Nostalgia", "Memories", "For lost love"... Izlazak ovog albuma, kao i njegovo orkestralno izvodjenje planirani su za kraj 2006. godine. Posjetite web stranicu www.lavasond.de i osjetite zvuk rijeke Lim!

Biografija

Sipović Reuf mladi umjetnik, kompozitor i producent, nadaren posebnim stvaralačkim talentom, rođen je 30.03.1976. godine, u Priboju na Limu. Već od svoje četvrte godine počinje sa prvim akordima na gitari, odakle se razvija i prevelika ljubav prema muzici. Najveća dječačka radost bila je već u četvrtom razredu osnovne škole kada je od svog oca na poklon dobio prvu akustičnu gitaru.
Već od tada se prepušta svojim muzičkim emocijama i počinje sa prvim privatnim časovima gitare. Poslije tri mjeseca nastavlja samostalni muzički rad ili kako bi se reklo - "svirao je samo za svoju dušu".

Vrlo često je svojom usklađenom muzikom oko sebe uspjevao okupiti veliki broj ljudi, ispred porodične kuće ili na trgu svog grada gdje je vrlo često svirao... Moglo bi se reći da je najljepši dio života proveo na rjeci Lim po kojoj je njegov CD prvijenac i dobio naziv.

Kontakti:
Lava Sound Production, Berlin, Germany
contact@lavasound.de
www.lavasound.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -