Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

PISMO IZ LJUBLJANE - 01
Igor Bašin BIGor, Ljubljana, Slovenija


Pismo iz Ljubljane - 01
Igor Bašin BIGor, Ljubljana, Slovenija
(19.09.2006.)

Evo ljudi! Pre skoro dva meseca ste čitali intervju Tonija Šarića sa mnom (http://www.old.barikada.com/interviews/2006-07-28_bigor.php). Malo kasnije se mi obratio Dragutin, urednik ovog sajta, sa pitanjem dali bih postao dopisnik Barikade iz Slovenije. Dogovorili smo se i pristao sam, i evo ... odmah sam zabrljajo. Obećavao sam da ću svoj prvi izvještaj poslati krajem augusta, ali rad i obaveze, a onda još i zasluženo ljetovanje, produžilo je njegovo čekanje, a mene stavilo na slabi glas. Sada ću probati ispraviti tu stvar sa prvim raportom ljetne lutalice i obuhvatiti sve što se mi je desilo posle Art & Music Festivala u Puli, šta sam sve propustio i šta jedva čekam.

Verovatno ste već zaboravili, da su priroda i nevrijeme zaigrali svoju priču na Art & Musicu i napravili još više sive kose Bradi, stubu i temeljcu tog festivala. Još danas dobar dio prisutnih žali za Bellrays. Njima je isto žao da nisu stigli na stage i sa soul & rock energijom odprašili oluju, koju su privukli Overflow sa uistinu do kraja nafuranim punk power magnetom. Kao jedan od članova žirija moram priznati da je pobjeda riječkih One Piece Puzzle bila neodoljiva iako su me na zadnje, finalno veče, najbolje uvjerili i najviše oduševili Erotic Biljan i njegovi Heretici. A Goribor, uz fantastično zamišljenu mjuzu, moraju još nešto napraviti na predstavljanju svojih s nogu oborljivih pjesama. Njihov kult raste!

Poslije Art & Musica sam sa svojim društvom iz Pule odmah otputovao za Italiju. Prvo u Lignano, na koncert istorijskih Bauhaus. Bez velikih očekivanja sam se našao u areni Alpe Adria sa tisuću i po ljudi, možda čak i više, i doživio jedan od boljih koncerta ove godine. Čuo sam već i ranije pjesme i gledao video karizmatičnog Murphya za mikrofonom, famoznog Asha na gitari, prečesto u pozadinu povučenog bubnjara Haskinsa i briljantog basista Davida J, likove sa kojima sam odrastao sredinom osamdesetih. U dva sata svirke pokazala se je sva veličina tog benda kojeg danas prečesto i neopravdano zaboravljuje navoditi u talasu (neo)post-punka. Kao što su (bili) utjecajni Joy Division, Gang of Four, P.I.L., Fall i Bauhaus, i oni su bili neodoljivo značajni. Njihova glasba je još uvjek svježa, zvuči jako aktuelno i vruče potpuno nadahnuće bez ikakvih posebnih nostalgičnih ili veteranskih favoriziranja.

Slijedeći dan, 15.08.2006. godine, put nas je odveo još južnije, u Rimini, u klub Velvet, gdje smo očekivali Ministry. Busheva politika i američki ekspanzionizam doveli su Al Jourgensena do nove ljutnje i mržnje. Zadnja dva albuma su samo dokaz više tome i preskok na albume "The Land of Rape And Honey" iz 1988., "The Mind Is a Terrible Thing to Taste" iz 1989. i "Psalm 69" iz 1992. - i kao da se u periodu od skoro petnaest godinama ništa nije desilo. I stvarno se i nije desilo! Davne 1992. sam ih gledao prvi put, u Munchenu. Već tada me baš i nisu oduševili uživo. A ovaj put, dao sam im još jednu priliku i ... ??? Ništa! Kad ti svi ti "briljantni" muzičari izvode tako žestoku muziku bez kapi znoja na licu, onda ti je valjda jasno da nešto nije u redu - cijela priča je opasno jeftina. Dovoljno ih je slušati kod kuće, u autu, u klubu. U dva dana sam (vjerovatno) vidio najbolji i najgori koncert ove godine. "Dve muhe na en mah!", kako kažemo u Sloveniji.

Po povratku sam nakon nedelju dana sa svojom Vivom iz Ljubljane otputovao u Srbiju. Nekoliko dana smo odsjedjeli u Knjaževcu, sreli Bojana, koji svira sa Kostom (nekada Studeni Studeni) u grupi Novembar. Bend je još aktivan u Nišu, sprema nove stvari i traži izdavača za već dovršeni album sa obradama jugoslovenskog novog talasa. Na putu u Banjane, kod druge polovine moje rodbine, stali smo u Beogradu. Svratili smo do Doma omladine i dogovorili projekciju našeg filma o prvoj ploči Pankrta, "Glasba je časovna umetnost". Ta projekcija će biti uplilićena početkom decembra 2006. godine. Uz naš dokumentarac na istom mestu, u isto vrijeme, vjerovatno će biti i drugih muzičko-filmskih projekcija sa područja bivše Juge. Na putu nazad u Sloveniju, stali smo kod mog starog druga Ivana Glišića, starog, dobrog punkera, aktivista i pisca. Nismo se vidjeli petnaest godina, a onaj dobar satič druženja uz kaficu je prošao kao petnaest sekundi. Put nas je zvao!

U Ljubljani me je čekalo dovršavanje knjige o Novom rocku, a još veće veselje bilo je najavljeno za 30. augusta 2006. godine na TrnFestu (http://www.kud-fp.si/trnfest/), redovnom godišnjem ljetnom festivalu ispred KUD "France Prešeren". Po Kultur Shocku, najbolji su trebali biti Gogol Bordello. Već tri puta sam ih "provjerio" i to bih napravio i četvrti put, ali bolest u bendu otkazala je gostovanje u Ljubljani te fantastične emigrantske punk grupe iz SAD. Baš mi je bilo žao. Poslije toga sam otputovao na ljetovanje, to bi bilo vec malo previše intimno da vam pričam.

U prvoj polovini septembra 2006. godine, propustio sam 13. godišnjicu AKC Metelkova. Puno toga se desilo u dobrih tjedan dana, od Orto punk festivala na kojem su svirali i Overflow, Debeli precjednik; bili su još različiti koncerti, npr. Moveknowledgement, Marinada, Veryused Artists... U zraku još uvijek "smrdi" 02. august 2006., kad su rano izjutra bageri "uletjeli" na Metelkovu i srušili tu tvorevinu - Malu školu. Sada se na istom mestu gradi veća osnovna škola, a više o svemu tome pročitajte i saznajte na www.metelkova.org, jer ovdje stvarno ima premalo mesta da opišem cijelu problematiku Metelkove. Još jedna jako zanimljiva stvar desila se u prvoj polovini septembra - tacnije, 04.09.2006. bila je u teatru GLEJ održana pressica grupe Buldožer - u sklopu njihovog povratka. Kako vjerovatno već znate, drugovi i drugarice, Buldožer opet idu na put (kako ga je prošle godine obavilo Bijelo dugme, tako ni Buldožer ne mogu ostati dužni!). Stvar neće početi ove subote, 23. septembra 2006. u Križankama, gdje će nastupiti Buldožer (bez Marka Brecelja!? ne sumnjam!), ona je već započela u teatru GLEJ gdje su Buldožer odsvirali koncert-iznenađenja za skupljeno društvo - siguran sam da je tom prilikom bilo poslano nekih stotinjak SMS-a. Prijatelji su me uvjerili da je baš bilo dobro. U subotu (23.09.2006.) očekuje se povratak mase naroda u Križanke! Puno se očekuje od koncerta koji će biti popraćen sa kutijom (box set) svih izdanja grupe Buldožer. Lik i djelo - bogato!

Evo, ljudi! Toliko od mene, za sada. Uskoro se ponovo čitamo. Sve najbolje, BIGor.

Vezani link: Igor Bašin BIGor - Interview


Autor:
Igor Bašin BIGor, Ljubljana, Slovenija
igor.basin@guest.arnes.si






Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -