Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

WOLFGANG AMADEUS MOZART
Zapis iz dnevnika ljubitelja klasične muzike
Autor priloga: Damir Gulamovic, Tuzla, BiH

Wolfgang Amadeus Mozart
Satlzburg, 27. januar 1756. - Beč, 05. decembar 1791.

Zapis iz dnevnika ljubitelja klasicne muzike

Nisam ga voljeo! Cinio me je blago nervoznim, mozda je bio previse kompleksan za mene da bih ga razumjeo. S vremenom sam ga se prestao pribojavati, mozda zbog toga sto sam s godinama postao vise drzak ili je ljubav koju razvijam prema njemu odraz moje sve kompleksnije naravi!? Kako god, danas se bez ustezanja mogu nazvati ljubiteljem Mozarta.

Wolfgang Amadeus Mozart
Salzburg, 27. januar 1756. - Beč 05. decembar 1791.

Po ocjeni mnogih, bio je najgenijalniji kompozitor glazbe ikada. Prvo je poceo pisati note, skladati, a tek nakon toga je naucio pisati slova. Skladati je poceo sa tri, a javne nastupe je imao kada mu je bilo pet. Njegov otac, salzburski kapelnik i skladatelj, Leopold Mozart, prepoznao je talenat svog sina i nije niti trena gubio u nastojanju da mu omoguci uspjesnu karijeru. U Dvorani ogledala u raskosnoj ljetnoj rezidenciji Schoenbrunnu, sestogodisnji Mozart je nastupio pred caricom Marijom Terezijom. Nakon koncerta djecacki je potrcao prema njoj, skocio joj u krilo, zagrlio je i poljubio u obraz. Sa sedam godina nastupa sirom Europe i svi pricaju o malom geniju koji je po sluhu i sjecanju do u detalje bio u stanju reproducirati muziku Allegria cije su se note cuvale kao najveca tajna za iskljucivu upotrebu vatikanskog hora.

U trinaestoj godinu biva postavljen za koncertnog majstora salzburskog nadbiskupa, nakon toga odlazi u Pariz da bi se na kraju skrasio u Becu. U Becu se zeni Constanzom Weber I pocinje zivot koji ce biti poplocan stalnim brigama, trazenjem kreditora i bijegom od lihvara. Unatoc tome, on sklada sa neobicnom lakocom iz njegovog pera izlazi proslavljeni "Don Giovanni", "Otmica iz saraja", "Figarov pir", kao i "Cosi fan tutte". Ova posljednja govori da muski vijekovima brinu istu brigu, jer se zaista cini da su "Cosi fan tutte" (Iste su sve).

Ostace zapamceno da je predigru za "Don Giovannia" napisao za svega jedan dan, a citavu operu za samo dva mjeseca.

U "beckim godinama" upoznao je Josepha Haydna, iz tog poznanstva se rodilo prijateljstvo i uspjesna saradnja. Jednom prilikom Haydn ce Mozartovom ocu reci: "Pred Bogom, kao posten covjek, govorim ti da je tvoj sin najveci kompozitor kojeg sam upoznao ili za kojeg sam cuo. Osim izvanrednog ukusa, on posjeduje nenadmasan osjecaj za kompoziciju."

U njegovom opusu su: 27 klavirskih koncerata, 8 violinskih, 49 simfonija, stotinjak violinskih, klavirskih sonata, gudačkih kvarteta i kvinteta, 19 opera.

O njegovoj smrti postoji niz teorija, shvatljivo - mnoge od njih sa dubokim prizvukom romantike i tragedije. Jedna od osnovnih nepoznanica jeste ona da li je Mozart bio svjestan umiranja i ukoliko jeste, da li se to odrazilo na njegova posljednja djela. Romanticari su skloni teoriji da je njegovo zdravlje kopnilo postepeno, dok su oni drugi skloni teoriji da je njegova smrt bila iznenadna, sok za obitelj i prijatelje. Par dana prije smrti prestao je raditi na "Requiemu" (misi za mrtve), sto mene navodi na prihvatanje ove druge teorije o iznenadnoj smrti, uvjeren sam da bi Mozart zavrsio "Requiem" da je znao da mu se blizi kraj.

Posljednje rijeci koje mu se pripisuju su: "Osjecam okus smrti na mojim usnama... osjecam nesto sto nije ovozemaljsko."

Mozartovo grobno mjesto je nepoznato, uprkos tome sto je bio medju 5 % najbolje placenih ljudi u Europi, Mozart je, vjeruje se, zbog rastrosnosti svoje zene i nedostatka vlastitog talenta da upravlja troskovima, sahranjen kao siromah u zajednicku grobnicu.

Ako me budu pitali o cega se sjecam u 2006. - vjerovatno ce to biti Mozart. Iako je godina na izmaku, cini se kao da 2005. za mene nikada nije prosla. Putovanje u Austriju, setnja Mozartovim ulicama, posjeta izlozbama posvecenim njemu, koncertima na kojima se Mozart izvodi za turiste kao i onima za istinske ljubitelje klasike... Razgovori u sitne sate sa prijateljima okruzeni hiljadama knjiga dok slusamo "Ariju kraljice noci" u izvedbi Anne Netrebko za koju sam se za boravka u Austriji osvjedocio da je iz Pepeljuge izrasla u istinsku princezu. Anna je prisutna svugdje, na koncerima, reklamnim plakatama, u novinama. Kako su princeze predmet zudnje, iskreno se nadam da Anna nikada nece postati kraljicom.

Na aerodromu, dok sam cekao na svoj let, kupio sam par CD-a - "Das Mozart Album" i "Mozart for Meditation" - prikladno za nekoga ko se vise ne boji Mozarta.

I u Bosni je oboljezena velika godisnjica 250 godina njegova rodjenja. Pocelo je na njegov rodjendan izvedbom "Figarove zenidbe" nakon kojeg su posjetiteljima dijelili Mozartove kugle, a zavrsila se izvedbom "Requema", na dan njegove smrti, sto je bilo slatko u doslovnom smislu tih rijeci.

Sarajevska filharmonija pod ravnateljskom palicom Emira Nuhanovica, Hor Narodnog pozorista Sarajevo, Hor Muzicke akademije Sarajevo potpomognuti solistima Petyom Ivanovom - sopran, Elisabeth Wolfbauer - mezzosporan, Karl - Michael Ebner - tenor i basom Ivicom Saricem, u potpunosti su opravdali ocekivanja publike.

Hvala Mozartu sto je pomogao da prodjem kroz 2006., nadam se da ce vrijeme ponovo poceti sa dolaskom 2007. godine.


Autor priloga:

Damir Gulamović
Tuzla, Bosna i Hercegovina







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -