Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

PISMO IZ LJUBLJANE - 03
Igor Bašin BIGor, Ljubljana, Slovenija

Pismo iz Ljubljane - 03
Igor Bašin BIGor, Ljubljana, Slovenija
(Ljubljana, 08.01.2007.)

Dobar dan, drage čitateljice i poštovani čitatelji Barikade!

Sretna i zdrava nova godina! Što više dobre muzike u vašim ušima, a posebice delikatnog i odličnog izbora!

Evo prošla je Nova godina i u Sloveniji smo konačno promenili zadnje tolare u eure. Sada se večina ljudi još više osjeća Evropljanima. A u stvari, ima tu jedan velik problem kojeg čemo pratiti u sledećim mesecima, u ovoj godini - koliko će ta konvertibilna valuta utjecati na samo dešavanje kod nas, koliko će biti koncerta i koliko njih će biti zanimljivih u nekom žanrskom okviru, po kvaliteti i na kraju krajeva, po globalnoj popularnosti. Godina 2006. nije bila posebice darežljiva. Izostala su brojna imena koja su prošla Ljubljanu i Sloveniju na putu za Zagreb, Beograd, Sarajevo, Skopje. Sa pripadnošću EU su se promenili koncertni standardi Slovenaca. Kad sam 8. decembra 2006. bio na odličnom koncertu Thermals, u zagrebačkom KSET-u, Jurica Šiftar mi je sa smeškom i dobrom dozom humora rekao: "Pre 5, 10, 15, 20 godina smo mi dolazili na koncerte kod vas, sad vi dolazite kod nas." Istina je, moram skromno priznati.

Za sada se za 20. februar 2007. najavljuje Eagles of Death Metal, grupa Josha Hommeja iz Queens of the Stone Age. Sama scena se polako budi iz poslenovogodišnjeg odmaranja. Jedan od zanimiljivih domaćih koncerta najavljuje se za 25. januar 2007., to je nastup grupe Melodrom (www.myspace.com/melodrom) u Gala hali na Metelkovi. Kako god bili Melodrom primjećeni albumom "The Guide", sa svojim moderniziranim 80's elektro-popom nikako ne mogu probiti zid mainstreama. Da se nalaze negde između, potrvrđuje i to da se nisu uspeli probiti među prvih deset na listi albuma 2006. Radia Študent. Zato su se na drugo mesto probili Intimn Frizurn (www.myspace.com/intimnfrizurn), zanimljiva ska-fusion balkan-ragga grupa najavljuje nastupe za 15.01.2007. u Slovenj Gradcu i 20.01.2007. u Izoli, na slovenačkoj morskoj obali. Na prvo mesto domaćih albuma Radia Študent seli su Jani Mujić i Tone Škerjanec, sa izvrstnom poetsko-muzičkom pločom, "Lovljenje ritma", posebice za študente slovenačkog jezika! Sada bi bilo objektivno i pošteno objaviti i liste ostalih radia, ali biću toliko subjektivan da ću navesti još ostale zapaženije albume na Radiu Študent: na treće mesto je stao jazz bubnjar Zlatko Kaučič (www.kaucic-zk.si), na četvrtom – ha-ha! – moj nekadašnji bend Štirje pravi dedci, koji ne radimo od 2002-2003, a ploču smo izdali tek 2006. Sledi etno-pevačica Brina sa svojom grupom (www.brina-slovenia.net). Njen drugi album Pasja legenda se je pojavio na top listi World Music Charts Europe (www.wmce.de) o rezultatima za koje glasuje okolo pet-deset didžejeva iz cele Evrope. A na 6. mestu Radia Študent su Crazed Farmers (www.myspace.com/crazedfarmers), na 7., Valterap, na 8. Katalena (www.katalena.net), na 9. The Stroj (www.thestroj.si) i 10. Laibach. Da, takva je lista Radia Študent. Uz ove izvođače bih svakako spomenuo još punk-rockere Dr. Zero (drzero.blog.hr) sa Dirty Way i Veryused Artists (www.veryusedartists.com) sa opojnim Pictures From a Private Life.

Za Novu godinu se ovde, bar u Ljubljani, nisu dešavale neke posebne stvari. U samom centru su bili koncerti za masu (Gibonni, Danijela, Oliver Dragojević, Kingston, Nuša Derenda, a bio je tu i Magnifico), od rockera veliku binu su zaseli Siddharta sa Tide, Leaf-fat i Naio Ssaion. Dan kasnije, znači, 28.12.2006. prijatelje sam odveo na mini-koncert Chris Eckmana sa prijateljima, mozgom i kostima Hic Et Nunc. Solo nastup Eckmana nismo uhvatili, a zato jesmo njihov zajednički koncert. Bilo je to nešto posebno. Zamislite da vam sred korza svira neki bend i to sa dobrim rock drivom Neila Younga i Crazy Horse, a vi ste u publici razdvojeni od benda sa slučajnim prolaznicima i korzerjima. Odsvirali su pet–šest pesama, nove još stvaraju. Ide za mladu grupu jakih imena i po uhvačenom možemo očekivati opasno dobar i liričan album.

Pre Božića i Nove godine bio sam u Beogradu, na filmskom vikend paketu dokumentarnih filmova sa područja bivše Jugoslavije, u Domu omladine, "Gledaj najglasnije". Uz naš LP film "Glasba je časovna umetnost", o prvoj ploči Pankrta - "Dolgcajt" - poredali su se još i filmovi o legendarnom beogradskom radijskom didžeju Žikici Simiću, americana specijalcu - "Da li zaista postoji čovek koji se zove Žikica Simić?", o Zdenku Franjiću - "Oči u magli", pa znate, Slušaj najglasnije! Sada znate gde su organizatori ovog vikend festivala uzeli ime. To sve se je dešavalo u subotu, 16. decembra 2006., a sledeči dan su se poredali po "Nevidljivoj naciji", dužem filmu o subotičkoj punkrock, nezavisnoj sceni koja sve do danas još priča o KUD Idijotima, starim pizdama i njihovom razbijanju nacionalizama, ksenofobije, ratova u 90-tim godinama i simpatično upoznavanje Obojenog programa, onih koji ih još nisu upoznali sa filmom "Kad se neko nećem dobro nada", iz 2001. godine. Dva kratka, a baš dovoljno duga filma, puna zanimljivih izjava i priča u kojim se može uživati i zamisliti. Festivalčić "Gledaj najglasnije" završio je film o kosovskoj rock sceni. "Shuffle: politics, bullshit, rock'n'roll" nije baš zanimljiv film, iako je odlična slika, dobri kutovi, sve maksimalno pedantno napravljeno. Film je napravljen po nekakvoj MTV šabloni, više kao tkzv. EPK, promocijski filmčić za TV programa o šest kosovskih bendova koji na kraju između redova upozori da ti bendovi uopšte nisu povezani između sebe. Bizarno! Zanimljiva priča, o kojoj nema ni reči. Toliko o filmova.

Aha, da, u prvoj polovini marta će se desiti prvi Festival dokumentarnog rock filma u Vinkovcima (http://dorf.blog.hr). Uz "Gledaj najglasnije" sam se zbog svih dešavanja na beogradskoj sceni tih dana još bolje proveo. Istovremeno se je dešavao Jelen Rock koncert u SKC sa svim velikim i novim, malim imenima srbske scene. Disciplin a Kitschme, Partibrejkers, Obojeni program, Eyesburn, Neočekivana sila, Darkwood Dub, Sunshine, Orthodox Celts, Irie FM, Flip out, Discord, Skabo, Straight Jackin, Intruder, Repetitor, Shiroko, Supernaut i Popečitelji... Kako nisam mogao uleteti na prvo veče, sa prijateljem Aleksandrom Delibašićem sam otišao na Ninu Nastasiu u Dom Omladine i onda zabrijao duboko u Akademiji. Drugi dan sam za trenutak uhvatio Obojeni program u zatrpanom SKC. Radilo se je na dva staga, svako u svom spratu. Opasna gužva, rasprodano oba dana. Više ili manje sam čekao od grupe Popečitelji (www.myspace.com/popecitelji), jako pohvaljeni sa strane mojih beogradskih drugara. Ovaj instrumentalni trio je opasno nabrijan. Vidi se tu veliki utjecaj Discipline kičme i Koje, ali ovaj bend zna na svoj način zagnjaviti. Nikako ne mogu sakriti svoje korjene iz Prištine, od kud su se dvojica odselili u Kragujevac, a jedan u Rim. Koliko god oni geografski bili razdvojeni, na stagu rade kao jedan za sve i svi za jednog. Odlično! Eksplozivno!

E sad kad smo kod eksploziva, na kraju imam priču o ljubljanskom koncertom benda Kultur Shock. Dečki su naprosto iznenadili. Rasprodan koncert u Channel Zero, to znači ... koliko? ... 250-300 ljudi. Bilo je jako vruće i oduševljenju nije bilo kraj - čak ni danas kad se spomene ta subota. Primetio sam da moji prijatelji u Zagrebu baš nisu bili nešto zagrijani za Kultur Shock, još nisam sreo nekog iz Zagreba koji je bio na koncertu. A u Beogradu je grupa nastupila samo na radiu B 92, promotorima je ta grupa previše bila turbofolk. Ajd, da kažeš punkturbofolk, pa može proće, ali turbofolk??! Sedni, jedan!

I tako smo stigli na kraj mog raporta za dobar mesec unazad. Ponovo se čitamo kad će mi se skupiti dovoljno priča i kad ću imati vremena da vam se posvetim.

Čuvajte se i sve najbolje, vaš BIGor (Ljubljana, 08.01.2007.).


Autor:
Igor Bašin BIGor, Ljubljana, Slovenija
igor.basin@guest.arnes.si






Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -