Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Renato Metessi & Zvijezde
"Strast i znoj u Tvornici"
Renato Metessi & Zvijezde
"Strast i znoj u Tvornici"
Dancing Bear

Što o prvom live albumu Renata Metessija kažu ugledna kritičarska imena?

Aleksandar Dragaš (Jutarnji list)
" ...album "Strast i znoj u Tvornici" sa 13 najvećih hitova Zvijezda, Patrole i Metessija prilično vjerno odražava svirku s tog nastupa... predstavlja Metessija kao nepopravljivog vjernika u rock'n'roll, kao autohtoni zvuk Zagreba i njegovih predgrađa. Invaziji turbo-folka unatoč... / ...Metessi je sa Zvijezdama (za tu prigodu nazvan Cosa Nostra) u Tvornici pred tristotinjak fanova i frendova, 26.11.2004., održao nabrijan i žestok koncert. Za taj koncert postavio se manji stage ispred velike pozornice, pa se Tvornica učas, unatoč ne brojnoj publici, pretvorila u energičan nastup punokrvnog rock'n'roll benda gotovo kao u dnevnoj sobi. Metessi je te večeri bio u kondiciji kojom je mogao posramiti ne samo svoje novovalne kolege nego i dvostruko mlađe konkurente, a Zvijezde su isporučile gust i nabijen, a ogroman zvuk s čak tri električne gitare i orguljama u prvom planu."

Zlatko Gall (Slobodna Dalmacija)
"Ako je slavni Landau nakon jednog koncerta Bruce Springsteena u ranim sedamdesetima kazao - vidio sam budućnost rock and rolla - svi oni sretnici kojima se zalomilo da 26. studenog 2004. budu u zagrebačkoj Tvornici, zajedno sa Renatom Metessijem i njegovim bandom Koza Nostra, zacijelo mogu kazati da su vidjeli CRO-rock and roll u njegovom esencijalnom obliku. ...Metessi je jedan od rijetkih domaćih "rockera" koji je složio izrazito osoban manir unatoč izravnim naslanjanjima na omiljene uzore. ...Metessijev koncert u Tvornici i njegov konačno objavljen audiozapis demonstracija su temeljnih i nepotrošenih vrijednosti "bazičnog rock zvuka"... kada ga izvodi njegov gorljivi pristaša, ali je i bjelodan argument za tezu da u domaćem rocku gušte valja očekivati daleko od konfekcije, te diktata masovnog ukusa: na samom rubu."

Denis Leskovar (Večernji list)
"Ako se Renato Metessi od "lokalnog heroja" i "prekrasnog gubitnika" nije uspio transformirati u nacionalnu rock atrakciju (ili barem pristojno "isplativog" srednjostrujaškog izvođača), za to je najmanje kriv on sam. Jer, kao što pokazuje koncertni album sa snimkama zabilježenim u zagrebačkoj Tvornici potkraj studenog 2004. bivši je pjevač Patrole evoluirao kreativno i (donekle) izvođački, ostavši tvrdoglavo vjeran izvornim r'n'r postulatima."

Samir Mila (Novi tjednik)
"Renato Metessi pravi je hrvatski glazbeni fenomen. Dok su njegove kolege iz Novog vala odlazile i vraćale se na scenu, Metessi je s nama već 25 godina. Ono što je najzanimljivije je da Metessi nije izgubio onu svježinu i beskompromisnost koju je imao na početku karijere. "Strast i znoj u Tvornici" odličan je presjek jedne briljantne karijere."

Nakon aktualnih recenzija, za one temeljitije, u nastavku donosimo osvrt koji je napisao Zlatko Gall, a objavila "Slobodna Dalmacija", te osvrt Aleksandra Dragaša objavljen u "Jutarnjem listu", prije nešto više od dvije godine, a vezano za Metessijev koncert održan 26.11.2004. čija je snimka od nedavno prisutna na tržištu u obliku prvog Metessijevog live albuma pod nazivom "Strast i znoj u Tvornici".

Zlatko Gall: PRVORAZREDNI ROCK S RUBA
Dvojica posve različitih no temperamentnih gitarista podržani klavijaturama, maštovita uporaba wah-waha koja je davala - kada je to bilo potrebno - diskretni pečat retroa, jednako uvjerljiva ritam sekcija s dvama bubnjarima / perkusionistima i basistom, te Metessi kao prvorazredni frontman - čija akustična gitara daje posebnu prostornost gitarskom zvuku i mekoću u baladama - posebno su došli do izražaja u zaključnom dijelu seta. Metessijev koncert u Tvornici bio je doista i sjajno odrađen i veoma poučan. Kao pokazatelj odnosa na "sceni", kao demonstracija snage i uvjerljivosti "bazičnog rock zvuka" kada ga izvodi njegov gorljivi pristaša, ali i kao bjelodan argument za tezu da je u rocku (kao i u životu) gušte i senzacije uvijek valjalo očekivati daleko od konfekcije, diktata masovnog ukusa: s ruba. Što se "pravovjernih plesača" tiče, i oni su u Tvornici bili zastupljeni s najboljim mogućim izborom: neumornim Jimmyjem koji je "plesnu" karijeru i lelujanje pred pozornicom i zvučnicima počeo još tamo ranih sedamdesetima na koncertima u Domu sportova, a očito je nije zaključio ni do danas.

Aleksandar Dragaš: RENATO METESSI PRETVORIO TVORNICU KULTURE U INTIMAN KLUPSKI PROSTOR
Na koncertnoj promociji novoga albuma "Veliki strašan film" Renata Metessija u petak navečer u Tvornici sakupilo se tristotinjak ljudi. U takvim okolnostima većina bi izvođača pukla po šavu i održala loš koncert. Ali, ne i Metessi i njegov prateći bend Cosa Nostra. Navikao na poraze koje ničime nije zaslužio, a uz pomoć Tvorničara koji su ispred glavnog stagea podigli jedan manji stage, Metessi je Tvornicu uspio pretvoriti u intiman klupski prostor (čak i za manje svirke), pa se koncert mjestimice doimao poput nastupa rock'n'roll benda u dnevnoj sobi. Ne sjećam se kad sam tako ugodno uz neki naš bend ubio petak navečer. Nabrijan, vibrantan, žestok i napucan energijom, Metessi je pokazao da je u kondiciji koja bi odreda mogla posramiti ne samo njegove novovalne kolege, nego i mnogo mlađe od njega. Njegov prateći sastav Cosa Nostra proizveo je strahovito gust, moćan i nabijen sound, pa se lako mogao steći posve pogrešan dojam kako ispred nas stoji bend koji svira 300-njak koncerata godišnje po najokrutnijim američkim klubovima gdje se ili pliva ili utapa. Metessijevi gosti bili su Davorin Bogović i Gobac, a Metessi se opet predstavio kao jedan od naših najkompletnijih kantautora, duboko emotivan tekstopisac i izuzetno sugestivan pjevač.

OČEKUJEMO VAS U NAŠIM DANCING BEAR SHOPOVIMA
OSIJEK-TRG A. STARČEVIĆA BB (POTHODNIK) tel: 031 203 320 SPLIT-DIOKLECIJANOVA 6 tel: 021 344 309
VARAŽDIN-PAVLINSKA 5 tel: 042 320 701 ZAGREB-GUNDULIĆEVA 7 tel: 01 483 08 50

Kontakti:
Tanja Milošević, dipl. oec.
Public Relations & Promotion
DANCING BEAR Records & Distribution
WARNER MUSIC LICENSEE CROATIA
Heinzelova 47a, 10 000 ZAGREB, CROATIA
tel: +385 (0)1 23 01 310 / GSM: 091 73 98 400
098 500 698
e-mail: tanja@dancingbear.hr
www.dancingbear.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -