Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

JAZZARELLA 2
22. - 25. mart 2007. - Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb, Hrvatska


Avantgarde Jazz Nights Festival
Jazzarella 2
Obavijest za medije
SHERRIE MARICLE & DIVA JAZZ ORCHESTRA

Sherrie Maricle, bubnjevi / Tomoko Ohno, klavir / Noriko Ueda, bas / Erica von Kleist, alt saksofon / Karoline Strassmayer, alt saksofon / Anat Cohen, tenor saksofon / Leigh PIlzer, tenor saksofon / Lisa Parrott, bariton saksofon / Tanya Darby, truba / Jami Dauber, truba / Christine Fawson truba / Nadje Noordhuis, truba / Jennifer Krupa, trombon / Linda Landis, trombon/ Robynn Amy, bas tombon

Sherrie Miracle i Diva Jazz Orchestra u mnogome su promijenile sliku sličnih big bandova iz epohe swinga kojima se publika, usprkos nerijetkoj glazbenoj kompetenciji, često obraćala s predrasudama zbog njihove sveženske (ili kako Dive kaže: No Man's) postave. Zaobilazeći bilo kakvu pomisao na "novelty", tj. "štos" kao razlog svoga postojanja, Sherrie Miracle i četrnaest glazbenica koje predvodi zauzele su respektabilno mjesto na međunarodnoj jazz sceni upravo zahvaljujući muškom, mišićavom muziciranju, što može zazvučati paradoksalno, ali zorno pokazuje kako se o pitanju ženskih ili muških doprinosa današnjoj jazz glazbi više uopće ne trebamo sporiti – čemu publika Jazzarelle, uostalom, svjedoči već dvije godine uzastopce!

Ženski format klasičnog big banda na tragu Counta Basieja, Woodyja Hermana ili Buddyja Richa zamisao je Stanleyja Kaya, bivšeg menadžera (i "zamjenskog" bubnjara) u orkestru ovog posljednjeg, s kojim je počeo raditi 1946. Četiri i pol desetljeća kasnije, dok je vodio sastav u kojemu ga je bubnjarsko umijeće Sherrie Miracle naročito impresioniralo, pala mu je na pamet ideja o formiranju ženskog big banda i počeo je razmišljati o tome postoji li dovoljno glazbenica slične spreme. Audicija sprovedena na nacionalnoj razini rezultirala je otkrićem dovoljnog broja talentiranih, mogućih članica, te je u ožujku 1993. Diva Jazz Orchestra postao stvarnost i održao prvi koncert.

Perkusionistica Sherrie Miracle nametnula se kao prirodan izbor za glazbenu ravnateljicu novopokrenute skupine. Rođena u Buffalu, bubnjeve je počela svirati u trinaestoj i diplomirala je na New York University na kojemu vodi studij udaraljki. Njezini interesi protežu se od jazza do klasične glazbe, skladanja, aranžiranja i predavanja, pri čemu nalazi vremena da se posveti ne samo Diva big bandu, nego i vlastitom kvintetu Five Play s kojim također redovito nastupa i objavljuje ploče. Kao freelance instrumentalistica svira u simfonijskom orkestru New Jerseyja, različitim brodvejskim ansamblima, s triom Olivera Jonesa i New York Pops orkestrom, u društvu Clarka Terryja, Dizzyja Gillespieja i Lionela Hamptona, a dobitnica je brojnih priznanja, nagrada (Kennedy Center Alliance Award) i stipendija.

Pod energičnim vodstvom tako stručne i svestrane Sherrie Miracle, u big bandu sviraju bivše članice orkestara Thada Jonesa-Mela Lewisa, Toshiko Akiyoshi i Doca Severinsona, ali i glazbenice koje su se prvi put našle u takvom okruženju. Na koncertnim nastupima, turnejama i albumima, postava Diva Jazz Orchestra podložna je čestim promjenama, no svako izdanje ostaje vjerno načelima što ih Sherrie Miracle definira izjavom: "Divasice ukidaju stereotip po kojemu žene u jazzu sviraju s 'djevojačkim sindromom', mlako i plaho. U našem slučaju, kad netko kaže: 'svirate ženski', to podrazumijeva strastvenu, izravnu i ozbiljnu svirku".

Od prvog albuma "Something's Coming" (1995.) Diva Jazz Orchestra profilirao se kao autoritativan i moderan big band mainstream opredjeljenja, s repertoarom standarda (Hamptonov "Air Mail Special", Ellingtonovi "Caravan" i "In A Sentimental Mood", Goodmanov "Stomping At the Savoy", Carmichaelov "Stardust"... ) u aranžmanima Tommyja Newsoma, Johna LaBarbere, Jerryja Dodgiona, ali i samih članica orkestra čija diskografija obuhvaća još šest CD-a: "Leave It To Diva" (1997.), "I Believe In You" (1999.), "Live In Concert" (2002.), "TNT - A Tommy Newsom Tribute" (2005.) i "Blues In the Night" (2006.).

Na više od četrnaest godina dugim putovanjima Diva Jazz Orchestra nastupio je u rasprodanom Carnegie Hallu i Kennedy Centru u Washingtonu, na Playboy Jazz Festivalu u Hollywood Bowlu i prestižnim jazz festivalima u Montrealu, Berlinu, Bernu i Poriju, s vokalnim solistima Joeom Williamsom, Diane Schuur, Rosemary Clooney, Dee Dee Bridgewater i Nancy Wilson, a zagrebački poklonici jazza imali su ga priliku prvi put upoznati na koncertu u KD Vatroslava Lisinskog u proljeće 2001., dok je Sherrie Miracle s kvintetom Five Play svojevremenu sudjelovala na festivalu Springtime Jazz Fever u BP Clubu.

Više informacija: jazzg@zg.t-com.hr . Sapienti Sat d.o.o.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -