Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svaštara - 2007

MAESTRO MAKSIM MRVICA
Biografija

Maestro Maksim Mrvica
Bosnian intimate solo tour 2007
Brčko, Tuzla, Sarajevo, maj 2007.

Maksim Mrvica – biografija

Kada je Maksim Mrvica bio ponosan na "Gestures", njegov muzički disk savremenih hrvatskih klavirskih djela, bio je realan. Ipak, očekivao je samo da će njegovi diskovi završiti u zaboravu na policama što je bio slučaj sa mnogim drugim eksperimentalnim CD-ovima. Ali pogriješio je. Njegov uradak je postao jedan od najbrže rasprodatih klasičnih djela ikad u Hrvatskoj, te je na kraju osvojio četiri Porina uključujući i onaj za najbolji album klasične muzike. Maksim je čak bio pozvan da otvori ceremoniju dodjele nagrade Porin - čast koja se obično ne ukazuje klasičnom muzičaru gdje je prouzrokovao senzaciju sa njegovom izvedbom "The Dance of the Baroness" (Ples barunice).

A koji je razlog njegova uspjeha? Maksim strastveno nastoji da približi mladoj publici klasičnu muziku i da komunicira s njima na nov i uzbudljiv način. Njegove izvedbe podrazumijevaju dramu. Ne boji se da kreira atmosferu uz pomoć video zidova, svjetlosti i lasera. Najvažnija od svega je njegova vjera u moć same muzike da dotakne ljude. Ta vjera ga je održala i onda kada je sam lijepio plakate za sopstveni koncert u manjim hrvatskim gradovima. Također ga je održala kada su počele padati granate u toku agresije na Hrvatsku i kada je vrijeme provodio u podrumu muzičke škole vježbajući klavir. I nadalje ga održava sada kada ima priliku da dopre do najvećeg auditorija ikad.

Maskim Mrvica rođen je 1975. godine u Šibeniku gdje je završio osnovno i srednje muzičko obarzovanje u klasi prof. Marije Šekso. Već kao devetogodišnjak prvi put je javno nastupio, da bi sa dvanaest godina održao svoj prvi koncert sa orkestrom. Rat je izbio 1990. godine, ali su i Maksim i njegova profesorica Marija Šekso bili odlučni da nastave njegovo muzičko obrazovanje. 'Padalo je hiljadu granata dnevno na moj grad,' kaže on, 'ali ne možeš prestati živjeti - moraš nastaviti dalje. A jedina stvar koja mi je u tome mogla pomoći bio je moj klavir.' Unatoč užasnim okolnostima, Maksim je prošao i pobjedio na prvom većem takmičenju u Zagrebu 1993. godine. 'Uvijek sam smatrao da je to moja najveća pobjeda i najljepša uspomena moje cijele karijere,' kaže on.

Nakon pet godina studiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Vladimira Krpana (đak Artura Benedetta Michelangelia), Maksim je proveo pet godina u Konzervatoriju Liszt Ferenc u Budimpešti. U toku tog perioda (1999.) osvojio je prvo mjesto na Međunarodnom klavirskom natjecanju Nicolai Rubinstein. 2000. godine preselio se u Pariz da bi učio kod Igora Lazka i 2001. je osvojio prvu nagradu na Natjecanju Pontoise koji se održava u francuskom glavnom gradu.

Poslije se pokazalo da je to bila prekretnica u njegovoj karijeri jer kada se vratio u Hrvatsku našao se u središtu intenzivne medijske pažnje. Ubrzo nakon brojnih televizijskih nastupa i intervjua, počeo je snimati njegov CD "Gestures". Spektakularni premijerni recital održan u dvorani Lisinski sa 2000 mjesta u Zagrebu, sastojao se od laserskih projekcija, suhog leda i video zida, a polovina prisutnih je bila mlađa od 30 godina. 'Uvijek sam želio primjeniti drugačiji pristup,' kaže Maksim. 'Ali kada se radi o muzici, ne dopuštam da išta ometa moju izvedbu ili ljude koji slušaju. Kada počnem da sviram laserska projekcija se prekida. Ja samo želim stvoriti uzavrelu atmosferu.' Generalno, njegovi nastupi više nalikuju techno-partyu ili rock koncertu nego klasičnim recitalima. Za drugi dio koncerta, Maksim je sklonio lasere i video zidove, obukao odijelo i izveo Rahmanjinov Drugi klavirski koncert. 'Nisam htio dopustiti kritičarima da me ismijavaju!' rekao je.

Ubrzo ga je uočio muzičar i autor Tonči Huljić (kompozitor nekoliko numera za crossover gudački kvartet Bond) i omogućio Maksimu kontakt sa posredničkom agencijom Mel Bush. Bush koji je već neko vrijeme tražio uzbudljivog novog pijanistu, odmah je prepoznao Maksimov enormni potencijal da se približi ljubiteljima klasične, crossover i pop muzike. Izdavačka kuća EMI Classics bila je podjednako oduševljena mladim pijanistom i ubrzo su počeli pripremati novi album "The Piano Plaver". Stilski blizak muzičkom svijetu Vanesse Mae, Maskimov je album uzbudljiv spoj najboljeg iz svijeta pop-muzike i klasike.

Nakon uspostave suradnje sa kompozitorom Tončijem Huljićem i producentom Melom Bushem, Maksim Mrvica potpisao je ugovor a izdavačkom kućom EMI koja je uskoro izdala njegov drugi album, "The piano player". Do danas, to je izdanje postiglo dvostruku platinastu nakladu u Hong Kongu, platinastu nakladu u Taivanu i Hrvatskoj, zlatnu u Indoneziji, Maleziji i Kini.

Na svom novom, četvrtom albumu za Emi Classics, Maksim Mrvica i dalje ruši granice između klasične i pop muzike. Već nakon prvog slušanja albuma "Electrik" jasno je da Maksim ponovo diže letvicu kako u produkciji, tako i u uvijek vrhunskoj izvedbi i izbacuje na tržište vjerojatno i svoj najsnažniji projekt do sada. I ovoga puta dobitnom se pokazala kombinacija koju sačinjavaju neke klasične teme pomiješane sa komadima napisanim posebno za Maksima. Za produkciju je odgovoran Jonathan Allen, koji je s Mrvicom već surađivao na "A New World" albumu, a cijeli materijal snimljen je u legendarnom Abbey Road studiju u Londonu.

Albumi:
1. Geste / Gestures (Lisinski Studios) (1999)
2. The Piano Player (EMI) (2003)
3. Variations Part I&II (EMI) (2004)
4. A New World (EMI) (2005)
5. Electrik (EMI) (2006)

Maksim Mrvica u Bosni i Hercegovini

Maksim Mrvica je do sada dva puta nastupao u Bosni i Hercegovini. Prvi puta nastupio je u Mostaru 2004. godine, u okviru Dana Matice Hrvatske, u prepunom Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, dok je napolju, putem video zida, koncert pratilo preko 5000 Mostaraca. Drugi njegov nastup je vezan za otvaranje Zetra Fetivala u Sarajevu 2006. godine, kada je pred 8000 ushićenih gledalaca u olimpijskoj dvorani Zetra, priredio sjajan nastup.

Maksim Mrvica će ponovo posjetiti Bosnu i Hercegovinu u maju ove (2007.) godine. Planirana je turneja u većim gradovima Bosne i Hercegovine koji će imati čast ugostiti jednog od najčuvenijih svjetskih pijanista. Ti gradovi su;

16. maj. 2007. Brčko, dvorana Doma Kulture
17. maj. 2007. Tuzla, dvorana Bosankog Kulturnog Centra
18. maj. 2007. Sarajevo, dvorana Bosanskog Kulturnog Centra

Razlog zbog kojeg je Maksim odlučio da ove nastupe priredi u dvoranama manjeg kapiciteta leži u njegovoj želji da na dostojan način prezentuje svoje pijanističko umijeće, te da sa publikom, kroz izvođenje klasičnog i savremenog muzičkog repertoara, ostvari neposredan i direktan kontakt.

Za vise informacija kontaktirati na:
alma@art-zone.ba ili 033 217 809








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -