Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007
OD BRAVARA DO MAGISTARA
"Mislim... dakle, postojim!"
(Autor: Željko Milović, Bar, CG, 2007)

Mislim... dakle, postojim.


Biljana Mitrović

Mislim... dakle, postojim.

OD BRAVARA DO MAGISTARA

"Moja zubarka je vrlo zgodna devojka..." - tekst je tinejdžerskog instant-hita beogradske grupe "Ruž", ali bi malo ko mogao pretpostaviti da su se ovi stihovi, da je sudbina htjela drugačije, mogli odnositi na lijepu Milenu Indianu Vučić, koja je po profesiji zubni tehničar, doduše, bez radne knjižice. Na balkanskoj, ali i crnogorskoj estradi, široka je lepeza obrazovanja performera, a zanimanja upisana u radnu knjižicu katkad se mogu podvesti pod rubriku "vjerovali ili ne".

Po logici stvari, odnosno po godištu (u nas se pretežno mladi ljudi bave pop-rockom), među muzičarima je najveći broj studenata. Tako je Bojan Delić student Prava, Marija Brajović student Fakulteta za menadžment - odsjek marketing, Stefan Filipović je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, kao i Bojan Marović, a njihova koleginica Bojana Nenezić je apsolvent Glazbene akademije u Sarajevu. Ivana Popović studira ruski jezik i književnost u Nikšiću, dok su Božidarka Nikčević i Danica Krsmanović u istom gradu na studijama engleskog jezika i književnosti.

Student prve godine režije na Cetinju je Nemanja Bečanović, frontmen barske grupe "Bad Taste", a na drugoj godini istog fakulteta je "Buksovac" Zoran Marković Zonjo, zvanično - po zvanju nakon srednje škole - programer. Apsolvent novinarstva je Goran Vukadinović, kompozitor i vokal VIS "Gorenje" (inače, turistički tehničar), dok Nina Petković, pjevačica sastava "Dan poslije", nakon završene Turističke škole, upisuje menadžment na Fakultetu za pomorstvo.

Dvojica vrsnih instrumentalista, Vlado Maraš i Dušan Duka Martinović, svojevoljno su napustili fakultete, priklonivši se muzici. Podgorički jazz pijanista tako je ostao na zvanju "radnika na poslovima muzičke struke", a kotorski gitarista, nakon dvije godine Prirodno-matematičkog fakulteta i apsolventure na Višoj pomorskoj školi - odsjek mašinstvo, stekao zvanje mašinskog tehničara. Božo Bulatović je batalio Pravo i ostao sa zvučnom, ali na žalost malo korisnom titulom energetskog tehničara, dok je Boris Lješković, pjevač nikšićke punk grupe sa maratonskim stažom "Društvo skrivenih talenata", nakon dvije godine tuzlanskog Rudarsko-geološkog fakulteta, ostao rudarski tehničar. Danas radi kao električar u nikšićkoj Elektrodistribuciji. Igor Lazić Niggor je završio Srednju nautičku školu i tako postao poručnik trgovačke mornarice - tj. drugi oficir palube, isto kao i Vojo Mistović, polovina elektro-ambienthal dueta "Kokot".


Nebojša Đukanović


Milena Vučić


Andrijana Božović

Zanimljivo, ali u odnosu na zemlje u okruženju, Crna Gora ima procentualno najveći broj akademski obrazovanih građana među pop-rock muzičarima. Kompozitor, instrumentalista i pjevač Slobo Kovačević je završio Muzičku akademiju u Sarajevu, kao i Dejan Perišić, a Svetlana Raičković je diplomu istog fakulteta zavrijedila na Cetinju, kao i brat i sestra Renata i Igor Perazić, danas zapošljeni kao profesori muzike. Nikola Radunović, pjevač "Perpera" je diplomirao na Elektro-tehničkom fakultetu u Podgorici i radi kao inženjer u "Telekomu", a Nebojša Đukanović, frontmen "Grima" je, nakon završene Više medicinske škole postao Viši sanitarni tehničar - ekolog.

Najviše je na montenegrinskoj estradi onih sa diplomom profesora. Ukoliko karijera krene kako ne treba, basista "Perpera" Momčilo Zeković Zeko uvijek može da predaje francuski jezik, Andrijana Božović italijanski, a Biljana Mitrović engleski jezik. Nela "Feniks" Popović je završila Prirodno-matematički fakultet, odsjek računarstvo i informatika, i radi kao nastavnik matematike u jednoj osnovnoj školi, bubnjar Dragoljub Đuričić je završio Likovnu akademiju, Nikola Bulatović Fakultet dramskih umetnosti, a Svetlana Kalezić Radonjić je asistent na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Još je šarenije u zemljama bivše SFRJ, a samo nabrajanje zvanja estradnih zvijezda donosi osmjeh na usne. Narodnjačka vedeta iz osamdesetih Vesna Zmijanac je uspela da završi kurs daktilografije, Dragana Mirković trgovačku školu, Mina Kostić je frizerka, dok su se Džej i Sinan Sakić odlučili za zanate - jedan je autolakirer, a drugi varilac. Pjevač folka Radiša Urošević je elektromehaničar, Neša iz dueta "Twins" vodoinstalater, Mišo Kovač tapetar, Halid Bešlić tesar, Dino Merlin bravar, Hanka Paldum trgovac, Hari Varešanović elektrotehničar, a srpska heroina Ceca Ražnatović ima diplomu Srednje veterinarske škole, odsjek svinjarstvo. Indira Radić je završila Srednju medicinsku, i izvjesno vrijeme radila kao medicinska sestra, dok je folkerka sa ljubičastom kosom, Buba Miranović, babica. Merima Njegomir je završila Srednju ugostiteljsku skolu i po profesiji je kelnerica, a Mira Škorić je diplomirala u Srednjoj baletskoj školi i upisala Srednju trgovačku. Nada Topčagić je privela kraju Školu kožne galanterije, dok se diplomom Više škole za sportskog trenera i dizajnera obuće mogu pohvaliti Nataša Bekvalac i Ana Nikolić.

Spisak fakultetski obrazovanih balkanskih muzičara nije za zanemarivanje. "Narodnjak" Miloš Bojanić je saobraćajni inženjer, Zdravko Čolić diplomirani ekonomista, dok se Jellena odlučila za DIF. Iako na estradi važe, stara je poslovica, surovi zakoni, najviše je diplomiranih pravnika. Nada Obrić i Tanja Banjanin su čak radile u struci, a Prava su završile i Suzana Mančić i "grandovka" Sanja Maletić. Pravi je kuriozitet slučaj bosanko-srbijanske pjevačice Nede Ukraden, koja je, uz Pravo, završila i Engleski jezik i književnost!

"Haustorovac" Darko Rundek je završio režiju na Akademiji dramskih umjetnosti, a Arsen Dedić Glazbenu akademiju, odsjek flauta. Fakultet muzičkih umjetnosti završili su i Leontina, Mari Mari, Ivana Jordan, Biljana Krstić, Zorana Pavić, Kornelije-Bata Kovač i Zlatko Manojlović. Na Fakultetu dramskih umetnosti diplomirali su Snežana Savić, Mina Lazarević, Zafir Hadžimanov - na odsjeku glume, kao i Delča - dramaturgiju, i Srđan Šaper iz "Idola" režiju. Viktorija je završila studije ekonomije, Bajagin pratilac Žika Milenković Likovnu akademiju, a Igor Starović iz pop-grupe "Divlji kesten" ima u džepu diplomu Arheološkog fakulteta. Kompozitor Milutin Popović Zahar, koji je lansirao Lepu Brenu, dogurao je do magistrature prava, a magistrirao je i Boki Milošević, naravno - klarinet.

Na ex-YU muzičkom nebu ima i onih koji u radnoj knjižici imaju upisanu samo završenu osnovnu školu. Na neveselom spisku su "Pinkovi" aduti Goca Božinovska, Stoja i Dara Bubamara, kao i Bora Spužić - Kvaka, Esma Redžepova, Zorica Marković, Andrija -Era Ojdanić, Zlata Petrović, Ljuba Aličić, Hasan Dudić, ali i najtraženije ime hrvatske scene, pjevačica i glumica Severina Vučković. Zorica Brunclik je završila kurs za pravljenje ikebana.

Mislim... dakle, postojim.


Igor Lazić Niggor

Mislim... dakle, postojim.


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -