Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

IVANA BANFIĆ
Hrvatska

Ivana Banfić
Hrvatska

Vodeca hrvatska glazbena zvijezda Ivana Banfic rodena je u Zagrebu, pod horoskopskim znakom Škorpiona. Odrasla je u glazbenoj obitelji te je vrlo rano zapocela s klasicnom glazbenom naobrazbom. Završila je srednju glazbenu školu, smjer klavir. Planirala je pohadati i glazbenu akademiju, ali je shvatila da se želi što prije profesionalno posvetiti pjevanju. Od svoje cetrnaeste godine nastupa kao back vokal uz mnoge tada poznate hrvatske pjevace.

Krajem 80-tih Ivana zapocinje sa samostalnom karijerom i sa Severinom vodi tada popularnu glazbenu emisiju "Top Cup" na HTV-u. 1990. po prvi puta samostalno nastupa, i to na Zagrebfestu sa skladbom "Dođi" autora Dina Dvornika. Godinu dana kasnije snima prvu plocu pod imenom "Vozi me polako", u dance stilu, i tako postaje prva hrvatska dance pjevacica koju je dugo vremena pratila i titula Kraljice hrvatskog dancea.

1994. godine snima CD "Istinite price vol. 1" pod umjetnickim imenom I BEE. U samo dva mjeseca pjesme sa istoimenog CD-a popele su se na prva mjesta vecine radio i TV top lista, te osvajaju simpatije publike. Pjesma "Ti si bolji" poznatija kao "Da mu nisam dala", žestokog ritma i provokativnog teksta, najavni je singl i prvi veliki Ivanin hit. Nakon toga uslijedio je još veci uspjeh sa pjesmom "Šumica", koja je postala veliki ljetni hit koji se i nakon deset godina pojavljuje u eteru sa prvim zrakama ljetnog sunca.

1995. Ivana je uvjerljivo prva na hrvatskoj progresivnoj dance sceni i stilski najnaprednija te snima album "Mala škola ABC". Njezine pjesme na tom albumu su pracene vrlo kontroverznim tekstovima i neuobicajeno brzim ritmovima koji su sugerirali utjecaj njemacke dance scene. Sa tog CD izdvojila se je pjesma "Cigareta" koja je bila popracena odlicnim video spotom. Ubrzo nakon albuma izdaje pjesmu "Šumica 2" u ogranicenoj tiraži na vinilu za koju se u popratnom spotu poslužila tehnikom body-paintinga na golom tijelu.

1996. Ivana se vraca na scenu s novim albumom "Bogovi su pali na tjeme" za kojeg C. C. Kelcec osvaja Porina za likovno oblikovanje omota albuma. Album "Bogovi su …“ producirao je Zvonimir Dusper-Dus, a ova suradnja rezultirala je odlicnim disco-funky albumom na kojem su dominirale pjesme autora Dina Dvornika. Na tom se albumu nalazila i pjesma "Dream" koja je prodana van granica Hrvatske, te pjesma "Nag" otpjevana u duetu sa neponovljivim Dinom Dvornikom. Ivana je te godine po prvi puta nastupila na Splitskom festivalu sa pjesmom "Fatamorganaurokana". Kao single objevljena je i pjesma "Ja nisam ta" u maxi CD formatu.

Nakon dvogodišnje stanke Ivana izdaje CD single "Ko bi doli" kao najavu novog albuma koji se trebao zvati "Stvari koje znam", ali je zbog latino zvuka koji je bio dominantan ime promijenjeno u "Kalypso". Pjesma "Navigator" postaje najveci ljetni hit u Hrvatskoj. Perfektan i višestruko nagraden duhovit video spot autora Radislava Jovanova - Gonza i danas je jedan od najboljih uradaka hrvatske video produkcije vezane uz glazbu. Na albumu se nalazi i remix popularne "Šumice" produkcijski prilagoden vremenu.

Nakon jednogodišnje stanke vraca se na scenu sa necim potpuno drugacijim. 2000.-te godine Ivana nastupa na 3. HRF-u sa pjesmom "Imam te" u kojoj je potpuno promijenjen njen glazbeni izricaj. Puno zahtjevnija, kvalitetnija i ozbiljnija, baca na Ivanu kao pjevacicu potpuno novo svjetlo. Pjesma ubrzo postaje najveci hit u Ivaninoj dotadašnjoj karijeri, a kako i ona sama istice to joj je i dan danas jedna od najdražih pjesama. Osvaja vrhove svih top ljestvica u Hrvatskoj, pjesma je 20 tjedna za redom No.1 na nacionalnoj top listi, a osvojila je i drugu nagradu na "Hitu ljeta 1999." te predstavljala Hrvatsku na Eurosong OGAE festivalu i izmedu 24 zemlje osvaja 3. mjesto. Pjesma je nominirana i za Hit godine na Porinu. Pjesma se nalazi na albumu "Žena devedesetih" koji predstavlja prelazak u zreliju fazu njene karijere. Album koji je prodan u zlatnoj tiraži Ivana je predstavila na Splitskom festivalu s pjesmom "Sad" koju je za nju napisao Gibonni i osvojila drugu nagradu.

Pocetkom 2000. Ivana upoznaje jednog od najpoznatijih bosanskih izvodaca Dinu Merlina, kojem se toliko svidio Ivanin vokal, da joj je ponudio da s njim izvede njegov tada još nepoznat megahit pjesmu "Godinama“. Taj duet sa Dinom Merlinom donio joj je apsolutnu pobjedu na 4. Hrvatskom radijskom festivalu gdje je osvojila sve tri nagrade (glazbenih urednika, slušatelja, te Grand-prix), pobjedu na Hitu ljeta 2000.u Makarskoj, kao i nagradu Hit godine na najpoznatijoj strukovnoj dodjeli nagrada, diskografskoj nagradi Porin. Drugu godinu zaredom Ivana je imala najemitiraniju pjesmu u hrvatskom eteru što je cini najuspješnijom hrvatskom pjevacicom u posljednjih 10 godina.

Nakon pune dvije godine od izdavanja "Žene devedesetih" Ivana objavljuje album "Ona zna". Najavni singl je pjesma "Žena zna" koja je splet world-ethno zvuka pomiješana sa sintetskim zvukovima. Koristeci najpoznatije hrvatske i renomirane strane glazbenike produciran je njen evergreen album. Na novom albumu su vec objavljeni hitovi: "Godinama", "Pjevam danju, pjevam nocu" i "Žena zna". "Ona zna“ je ujedno i Ivanin najuspješniji album koji joj je donio 11 glazbenih nagrada na raznim festivalima te preko 60,000 prodanih primjeraka.

Izlazi album "Glamour" koji je iznjedrio je tri nove hit pjesme "Nema veze zlato", "Lav u srcu" i duet sa Harijem Varešanovicem, pjesmu "Navodno". Sa istom pjesmo dobiva nagradu na Splitskom festivalu, a sama pjesma postaje veliki hit. Sa pjesmom "Nema veze zlato" nastupa na 7. HRF-u i spektakularnim scenskim nastupom osvaja nagradu "Zlatno sunce Solarisa", koju dodjeljuje publika.

2004. je ponovo godina Ivane Banfic iako nije bila potpuno aktivna. Sa samo jednom snimljenom pjesmom u tri razlicite verzije novog autora u njenoj karijeri Ante Pecotica, Ivana ponovo osvaja Grand-prix 8. Hrvatskog radijskog festivala. Tom nagradom Ivana postaje izvodjac sa najviše nagrada u povijesti Hrvatskog radijskog festivala. Pjesmu "Otisak prsta" i publika i kritika prihvatila je sa posebnim odobravanjem jer je pjesma Ivanu predstavila u potpuno drugacijem, modernom izdanju. Modernih aranžmana za koji su zaslužni Darko Juranovic - D'Knock, Baby Dooks i Peggy nakon više godina Ivana vraca maxi single na hrvatsku glazbenu scenu te se približava modernom svjetskom pop zvuku.

Pocetkom 2005. Ivana je odlucila potpuno promijeniti glazbeni izricaj, te je zapocela suradnju sa engleskim autorskim timovima. Iako je Ivana nastupila na 9. HRF-u sa pjesmom Ante Pecotica "Ljubav na prvi i posljednji pogled" koja se našla na njezinom prvom kompilacijskom dvostrukom izdanju "Collection". Uz 35 Ivaninih naslova koji su obilježili njezinu 15-godišnju karijeru, uz Pecoticevu skladbu, našle su se još dvije - "Never Know" i "Nedodirljiva", ujedno najavni singl ovog Ivaninog best of izdanja.

Krajem 2006. Ivana je izdala svoj deveti samostalni album "Vjerujem". Istoimeni singl i video spot našli su se na prvom mjestu svih radio i TV postaja u Hrvatskoj. Spot za pjesmu "Vjerujem" u režiji Darka Drinovca emitiran je i na MTV Europe. Pocetkom 2007. godine izlazi još jedan jednako uspješan single - pjesma "To je vrijedilo cekati" koji je Ivana otpjevala u duetu s Tony Cetinskim. Najnoviji Ivanin single "I bio je red", trenutno je u konkurenciji za finale ovogodišnjeg 11. HRF-a.








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -