Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007
VELIKI BRAT, VELIKA OPTUŽBA I VELIKA KAMPANJA
"Mislim... dakle, postojim!"
(Autor: Željko Milović, Bar, CG, 2007)

Mislim... dakle, postojim.

Mislim... dakle, postojim.

VELIKI BRAT, VELIKA OPTUŽBA I VELIKA KAMPANJA

Posljednjih nedjelja, najviše bure u estradnim dešavanjima naše države podigla su dva događaja koja sa muzikom imaju malo dodirnih tačaka. Prvi je okončavanje boravka Danijela Alibabića, frontmena "No Namea", u voajerskom reality show programu "Veliki brat - VIP", a drugi predstavljaju izjave članova malteških muzičkih poslenika u kojima pominju zakulisne radnje crnogorske delegacije na ovogodišnjem "Eurosongu".

KUPATILO, MOJE MILO: Mogli smo i očekivati da će boravak najmlađeg iz boy-kvinteta izazvati toliku pozornost gledališta u Crnoj Gori. Nacija je već 15 godina navikla na opštedržavni voajerizam, u kojem su, po pravilu, bizarnije stvari imale bolju prođu, pa ni ovoga puta nije bilo izuzetka. Dočekan salvama zvižduka na prvom pojavljivanju, Alibabić je isprovocirao oprečne reakcije svojim ponašanjem unutar Kuće, što se, uostalom, posredno i tražilo od učesnika serijala. Sociološki fenomen koji je, iz noći u noć, imao vjerne poklonike u crnogorskim domovima, bjelodano je dokazao palanački duh koji ima dominantan uticaj u sredini poput naše. Pro et contra rasprava da li su Danijel i manekenka Emina "uradili ono" u kupatilu, uobičajena je reakcija na show u kome su se, ulaskom u kuću, svi učesnici samovoljno odrekli ljudskog dostojanstva. Svakako da je mladi vokalni solista svjesno išao na podizanje popularnosti pred najavljeno publikovanje albuma prvijenca grupe, i pravo mu budi.

Za vrijeme boravka unutar studija "Velikog brata" Danijel je pokazao zavidno pjevačko i igračko umijeće, i dokazao da mu, iako je u pop vodama, nije stran ni rigidni narodnjački melos, ni "kolce" koreografija koja uz njega ide. Izrekao je i par simptomatičnih sentenci u kojima je imenovao "krivce" za dešavanja u Sava centru, ali je to slabo primijećeno, i još slabije notirano. "Drago mi je da mi je Veliki Brat dao priliku da uđem u kuću, jer ću na taj način svima pokazati kakav sam zaista, a nadam se da ću ostvariti svoju najveću želju, i sa grupom 'No Name' održati veliki koncert u Beogradu" - izjavio je Danijel Alibabić. Sudeći po uzvratnoj reakciji gostujuće publike na finalu, pola posla je već obavio.

PREVARILI NAS TURCI?: Nevjerovatna je činjenica da niko od crnogorskih muzičkih i televizijskih zvaničnika nije odreagovao na tvrdnju koja se pojavila na zvaničnom hrvatskom evrovizijskom sajtu www.eurovision-croatia.com. Ovaj portal je prenio izjavu koju je dao predsjednik Odbora "Maltasong", inače vođa delegacije ove zemlje na "Eurosongu", John Demanuele o trgovini glasovima pojedinih zemalja na najznačajnijem samitu lakih nota Starog kontinenta. Po njegovim iskazima, izrečenim na Smash TV, a docnije prenešenim u magazinu "The Times", Gruzija je tražila bodove od male ostrvske zemlje, dok se dva dana prije polufinala znalo da će Albanija Malti dati pet bodova, i pored "nepristrasnog televoutinga". Iako je i ovo dovoljno za skandal, za nas je mnogo važnija treća optužba koju je Demanuele izrekao pri svom TV gostovanju, a koja je, kao i ostale, predmet interne "istrage" EBU. Demanuele je izjavio: "Nakon polufinala, u 1.30 h ujutro, kada smo ušli u predvorje našeg hotela, vidjeli smo dvije osobe kako se žestoko svađaju. Ljudi su ih pokušavali smiriti. Imali su svoje oznake delegacija. Jutro poslije, jedan od njih, delegat Crne Gore, prišao nam je da se ispriča za neuspjeh. Ta osoba nam je rekla: 'Naš dogovor je bio da se Crna Gora kvalificira u finale'. Nato su napali tursku delegaciju jer su Turci iza njihovih leđa izmanevrirali da se Turska kvalificira u finale umjesto Crne Gore. Sve je bilo isplanirano. Originalni dogovor je bio da se Crna Gora kvalificira". Članak završava izjavom za maltastar.com, u kojoj se kaže da je ova država kontaktirala EBU "odmah poslije emsiije", tražeći "da kažu svoju poziciju u vezi optužbi". Međutim, još uvijek nema odgovora.

DJECA SLUŠAJU MAJKU I BUKSOVCE: U sjenci Alibabićevog ašikovanja u "Veliki brat - VIP" serijalu, i (ne)argumentovanih optužbi Maltežana, ostao je jedan zanimljivi projekat. Riječ je o nastavku kampanje koju je organizovala Državna komisija za prevenciju narkomanije, pri Vladi Crne Gore, uz učešće cetinjske multimedijalne trupe "The Books of Knjige" i najpopularnijeg BiH / hrvatskog repera Eda Maajke. Pjesmu "Ja suludan neću biti" prati, kao i u slučaju prve "no drugs" numere "Bjež'te drogaši", veoma atraktivan animirani video-klip kojeg potpisuje "Oxiop advertajzing".
Kao promoteri projekta, Buksovci su snimili još jedan reklamni spot sa "Mićkom" u glavnoj ulozi, a po najavama, obići će i deset škola po Crnoj Gori.
- Kampanja je i ove godine počela sa Mićkovim "problemima", i to onim, gdje ne dovodi u pitanje samo svoj život konzumiranjem narkotika, već i onih koji ga okružuju. Naš prijatelj Edo Maajka se rado odazvao pozivu da gostuje u numeri "Ja suludan neću biti", učinivši tako da cijela stvar dobije širi kontekst i regionalni značaj. Svoj dio posla je sjajno uradio prihvatajući ulogu nekog ko je prošao užasno iskustvo narkomana. I ovog puta ideja je bila da životne probleme treba gledati na duhovit naćin, i da droga nije izbor koji može da pomogne. Ona samo stvara probleme - izjavio je Zoran Marković Zonjo, i najavio da će držati učenicima jednočasovna predavanja o štetnosti narkomanije, "svemiru i malim kuglagerima za veš mašine".

TBOK NA IZVOL'TE: Popularni "Buksovci" su odnedavno "ponosni vlasnici" najsvrsishodnijeg oficijelnog muzičko-scenskog web-sajta u Crnoj gori. Na tragu portala kakve imaju svjetski priznati performeri, Cetinjani su startovali na adresi thebooksofknjige.com. Stranicu čini nekoliko podomena, a svaki u sebi krije veliki broj pojedinačnih sadržaja. Rubrika "o nama" sadrži, kao što se moglo i očekivati, potpuno besmislenu priču, ovoga puta o Vojinu Bratlaru i Sljuštu Struharu, pripadnicima velike vojske predvođene Relinom Svucartom.

Nastavljajući tradiciju nevezivanja za izdavačke kuće, TBOK su odlučili da posjetiocima podnesu na uvid sve svoje dosadašnje radove. U rubrici "tekstovi" nalaze se pismeni zadaci, kratke priče i epska pjesma "Krvava svadba Bima Šećerbegovića" - sve kultni članci publikovani u "Omladinskim grafitima" devedesetih; u poddomenu "audio" nalazi se stotinjak emisija sa Radija Cetinje i Antena M, kao i pjesme sa CD "Moja domovina" i reklame, dok se u poddomenu "video" nalaze video-spotovi, i TV reklame. Sajt pruža i mogućnosti downloada, foruma i kontakta sa TBOK, a kao ekskluzivitet portala nudi se i gledanje kratkog dokumentarnog filma o nastanku spota "Ja suludan neću biti", takođe produkcija "Oxiop advertajzing". Ovo je, uz Rambov web-portal, jedina "prava" internet stranica domaćih izvođača na globnalnoj elektronskoj mreži.

Mislim... dakle, postojim.

Mislim... dakle, postojim.

Mislim... dakle, postojim.


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -