Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

L U T K E
P o r t r e t

L u t k e (SRB)
P o r t r e t

LUTKE su nastale 1987. godine u Beogradu kao plod druzenja tada srednjoskolaca Nenada Jovanovica, Dejana Radovanovica, Zlatka Sehica i Zorana Akovica, koji su voleli da slusaju rock and roll. U praprvoj postavi gitaru je svirao i Sasa Pavlovic, sada monah na Svetoj Gori. Inace, jedna od glavnih odlika postojanja Lutki sve do danasnih dana je bila cesta promena clanova, ali ne njihovom krivicom. Ova postava je opstala vrlo kratko, oko godinu dana. Za to vreme su snimili prve demo-snimke u studiju. To su bile pesme "Ti si tako otrovna" i "Ja sam opet tu". Produkciju je radio tada nepoznati mladi producent Srdjan Babovic, kasnije poznat po produkciji dance i turbo folka. Pesme su pocele da se pustaju po beogradskim radio stanicama. U isto vreme pocele su svirke po srednjim skolama. Tada je to bio jedini nacin da se band predstavi sirem auditorijumu. Od tada datira i prvi clanak o Lutkama u novinama. Bilo je to u tada popularnom listu medju teenagerima "Cao".

1989. godine bend pauzira sa radom posto clanstvo te godine kolektivno odlazi u JNA. Krajem '89 Lutke pocinju iz pocetka, kao i mnogo puta pre i posle. Postava je tada bila: Nenad Jovanovic - vokal i gitara, Dejan Radovanovic - gitare, Dejan Stanisic - bas i Srdjan Visnjic - bubanj. Ova postava se manje-vise najduze zadrzala. Bend pocinje da funkcionise kako treba, u okolnostima koje su zatecene. Nenad Jovanovic je bio taj koji je vecinom pisao stvari za bend i bio je glavna kreativna poluga u Lutkama. Veliki doprinos davao je i Dejan Stanisic. Neki od prvih 'hitova' upravo su njegovih ruku delo.

U tom periodu band snima veci broj demo snimaka u studiju Cacadou pod producentskom palicom Maronija, vlasnika studija. U to neko vreme ('89) njihov rad korespondira sa pocetkom radio stanice B-92 koja je zdusno stala iza rada grupe. Pocela je na tom radiju da se emituje demo top lista gde su cesto pustane njihove pesme. Neke od njih su: "Sansara", "Sanjaj", "Osmeh (Za kraj)", "U tvojim ocima"... Jedan od glavnih afirmatora muzike Lutki u to vreme bio je Milan Petrovic Tica, jedan od voditelja te radio stanice. Desavalo se da u celoj emisiji pusta samo muziku ovog benda. Mada ni drugi nisu izostajali. Do '91 godine bend sporadicno svira, mahom u Dadovu i na grupnim svirkama.

Pocetkom devedesetih okolnosti su bile dosta lose za bilo koji segment zivota, ukljucujuci i muziku. Rat, politika,opste frustracije, ucinile su da se sve desava mnogo sporije. Grupa i dalje snima snimke. Od tada datiraju i najbolje prihvaceni snimci od strane medija. To su: "Nebo" i "Smesak kobnog jutra". Sa tim pesmama grupa ulazi na sve relevantne top liste u zemlji. Pesme se nalaze visoko plasirane na "Diskomeru", Studija B. Za emisiju "Afirmator", Televizije Beograd, Lutke snimaju spotove za obe pesme. '92 bend svira na festivalu "Brzi bendovi Srbije" sa tadasnjom kremom domace scene uz solidnu medijsku podrsku.

Iako postoje pet godina nikako da dobiju priliku za izdanjem i zasluzenenim mestom na domacoj sceni. Svira se povremeno, koliko su okolnosti dozvoljavale - Dom omladine, SKC, KST... '94 u grupu umesto Srdjana Visnjica za bubnjeve dolazi Vladan Nojkovic. Visnjic posle par godina lutanja postaje etablirano ime u automobilskom sportu. Najzad, '95, bend u Novom Sadu, od studija Do Re Mi, dobija ponudu da snimi album za tada novu etiketu LVO Records. Postava u sastavu: Jovanovic, Radovanovic, Stanisic i Nojkovic snima album "Moderan svet". Produkciju su potpisali clanovi benda i Pedja i Stamena, vlasnici studija. Veliku pomoc su imali i u snimatelju Lekiju, ex La Strada, Obojeni Program. Album je bio koncipiran kao domaci odgovor na tadasnja gibanja u britanskoj muzici. Snimljena su dva spota koja su pratila album i to "Ke putana" i "Moderan svet". Rezija za oba spota poverena je bila Ivanu Markovu.

Spotovi su izazvali dosta paznje, narocito prvi. Spot za "Moderan svet" imao je cudan zivot. Prvo je bogzna hvaljen, a posle zabranjen da se pusta na nekim TV stanicama. Razlog nepustanja, sa ove distance, cini se dosta glupim ali istinitim. Jedna od akterki spota, tada poznata manekenka, nezadovoljna kako je ispala u spotu, zabranila je dalje emitovanje. Tim potezom se znatno umanjila medijska kampanja za album. Album je dobijo dobre kritike u medijima i stampi. Od tada datira i intervju za list "Vreme zabave", Vladimira Stakica. '96 posle izlaska albuma i '97, sviralo se povremeno - KST, Dom omaladine, zajednicke svirke i svirka u Kragujevcu, prvi izlet van Beograda. Ali to je bilo dosta slabo i stvari su se vrlo sporo razvijale.

U tom periodu, pocetkom 97, iz grupe odlazi Dejan Radovanovic. Po kozna koji put grupa se dala u potragu za novim clanovima. '98 su grupi pristupili Maja Mladenovic - orgulje i Djuro Kojic George - gitare i violine. Ostatak je bio isti - Jovanovic, Stanisic i Nojkovic. Sa novim clanovima se vratila vera u novi pocetak (peti nastavak). Pocele su pripreme za novi album Kockice su pocele da se najzad slazu. Pesme su bile mnogo bolje, bend je mnogo bolje zvucao. Usledio je ugovor sa B-92. Album je sniman u studiju Music Factory, u produkciji Djordja Petrovica, jednog od nasih najboljih producenata. Snimatelj je bila Aleksandra Stojanovic. Strasno pozitivna atmosfera je vladala za svo vreme snimanja, tako da je i rezultat isto tako bio vrlo uspesan.

Album u prodaju izlazi oktobra '98 i za kratko vreme belezi hvalospeve od strane kritike. U svim magazinima listom su se nasle povoljne recenzije (XZ, Blic, Radio TV revija, Ukus nestasnih...). Na kraju godine izabran je za jedno od najboljih izdanja te godine. Snima se spot za pesmu "Sjaj" koja je bila veliki hit na svim TV i radio stanicama. Rezirao ga je opet Ivan Markov. Po mnogima ovo je njegov do sada najbolji rad. Album se pusta enormno, izdavac je svojski stao iza medijske kampanje, ali opet se nadvija crnilo iznad nase zemlje.

Krajem marta, u jeku priprema za promotivne koncerte (tada Lutke nastupaju, sem 5 stalnih clanova, sa cetri violine i dva cela, saksofonom i trombonom), pocinje NATO bombardovanje. Sve se raspada, kako zemlja, tako i band. Radio B-92 se ukida, tiraz diskova i kaseta se zaplenjuje od strane tadasnjih vlastodrzaca koji su preuzeli radio. Jedan po jedan od clanova odlazi iz grupe i odlazi u beli svet. Prvo Nojkovic odlazi u Egipat, pa u Kanadu. Klavijaturistkinja Maja Mladenovic odlazi u Dansku. U medjuvremenu grupu napusta i Dejan Stanisic, uz Jovanovica - glavna snaga u bendu.

Nastaje hibernacija od dve godine. 2000. godine Nenad Jovanovic je u potrazi za novim clanovima i upoznaje se sa Bobanom i Banetom iz elektonskog sastava Chiq Toxiq i dolaze na ideju da oforme novi band. Inicijalna ideja je bila da zvuk grupe bude sublimacija raznih zanrova - od gitarskog popa do elektronike i tehno popa 80-ih. Grupa, na ideju Jovanovica, dobija ime Foto. 2002. snima se album "Kosmos Srbija", za nezavisnu etiketu Ammonite Records. Istoimena pesma je bila veliki hit u svim medijima.

Uspeh cele price oko grupe Foto vratila je samopouzdanje Nenadu Jovanovicu da krene paralelno i sa potragom za ljudstvom za nove Lutke. Od starih clanova ostao je gitarista George. Prvi u grupi se pojavio bubnjar Djordje Kovacevic, posle Nojkovicevog odlaska. Tada je posthumno uradjen spot sa albuma "Polyester" za pesmu "Novi dan" u reziji Milosa Djukelica. Pocetkom 2005. u grupu dolaze i Drago Senic koji svira bas gitaru (ex Qurve, Petar Pan, Komandosi) i pratece vokale i Mladen Pajevic koji je zamenio Kovacevica na bubnju, koji je trenutno jedan od boljih tonaca u gradu. Inace, Pajevic je jedan od doajena BG novog talasa. Svirao je u Radnickoj kontroli, Radost Evrope, Sine, Robna Kuca... Pocinje novo poglavlje u zivotu Lutki.Vise srece u sledecem izvlacenju...

Lutke su: Nenad Jovanovic - vokal, gitara; Mladen Pajevic - bubanj; George Kojic - gitara, violina; Drago Senic - bas gitara.







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -