Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007
RASPRODAJA BOLA
"Mislim... dakle, postojim!"
(Autor: Željko Milović, Bar, CG, 2007)

Mislim... dakle, postojim.

Mislim... dakle, postojim.

RASPRODAJA BOLA

Sve što se u posljednje vrijeme dešava oko lika i djela nesrećnog pjevača Tošeta Proeskog samo je balkanski, siroviji vid globalnog trenda zarađivanja na mrtvim herojima. "Rasprodaja bola", kako to fino jednom reče ulični pjesnik Borislav Đorđević, unosan je posao, u kome mnogi ućare.

Smatra se da je "unovčavanja tuge", odnosno naglog porasta zainteresovanosti za ljude nakon njihove smrti, na svjetskoj muzičkoj sceni počelo tragičnim udesom aviona u kojima su bile rockabilly zvijezde Buddy Holly ("Peggy Sue") i Ritchie Vallens ("Donna", "La Bamba"), 1959. godine. Prodaja njihovih nanovo štampanih singlica je tada drastično porasla, a na narastajućem talasu revivala, 25 godina kasnije, ponovo je priča aktuelizovana i snimljeni unosni filmovi o njihovim životima.

"OPIPLJIVI" SVJETSKI BOL: Vrhunac pojave konkretizacije "weltschmerza" zbio se prije trideset godina, odmah nakon sahrane "kralja rocka", Elvis Presleya. Nije se praktično "ni ohladio", a krenuo je biznis nevjerovatnih razmjera. U roku od sedam dana puštena je u prodaju gomila raznoraznih prigodnih albuma, sva 33 filma, koje je navrat-nanos snimao, puštena su u bioskopsku mrežu, razgrabljene su sve moguće memorabilije sa znamenjem "Kralja", časopisi su neprestano reprintali njegove intervjue, a vrhunac estradne nekrofilije bilo je prodavanje upakovanog suvog lišća, navodno iz vrta vile "Graceland", pored Presleyevog groba. Obožavatelji su od Pape tražili da Elvisa proglasi svecom, Kongresu predložili da njegov rođendan bude nacionalni praznik, a da se rodni grad Memphis nazove Elvistown. Zvuči poznato?

Priča se nastavila ubistvom John Lennona, a bizaran podatak o enormnom broju prodatih naočara okruglog oblika, kakve je nosio guru hippie pokreta, dovoljno govori o histeriji koja je zavladala nakon hitaca Mark Chapmena. Slične stvari su se dešavale i sa Freddie Mercuryjem, Curt Cobainom... I danas se na e-bayu, globalnom internet supermaketu, mogu naći stupidarije vezane za život slavnih mrtvih izvođača, koje prolaze kao alva. Namah pronađeni i iz bunkera izvađeni (mahom trećerazredni) snimci pokojnika publikuju se kao novi albumi. I prodaju za basnoslovne cifre.

EMOCIJE SU UNOSAN BIZNIS: Ni sa Tošetom Proeskim nije mnogo drugačije. Nakon što su prvih dana nakon njegove smrti radio i TV stanice posvećivale sate i sate programskih blokova njegovoj muzici, krenula je navalica na CD-shopove. Posljednji uradak mladog Makedonca - "Rainbow" - sa obradama tradicionala svoje države, planuo je za nekoliko dana, a ilegalni preprodavci diskova potvrđuju da su po nekoliko puta doštampavali ovaj nosač zvuka, a "odlično su išle i kompilacije". Koje su sami napravili, razumije se.

Manipulisanje emocijama dovodilo je do apsurdnih situacija. I danas se na kanalima jugonostalgičarskih satelitskih kanala može vidjeti sijaset poruka "anđelu koji nas odozgo gleda", "muzičaru sa srcem deteta", "čoveku čiji je život bio muzika", a na zahtjev vjernika Makedonska pravoslavna crkva razmišlja i o uvrštavanju mladog pjevača u listu svetaca.

Takva reakcija gledalaštva dovela je i do, sa estradne strane, potpuno očekivanih poteza. Balkanski performeri se utrkuju da na nastupima posvete pjesmu "velikom prijatelju Tošetu", organizuju se širom Balkana karaoke njemu u čast i sa njegovim pjesmama na repertoaru, izlazi se na binu u majicama sa Tošetovim likom... On se koristi i kao ukras na svim mogućim stvarima, od šoljica za kafu, pepeljara, pa do odjevnih predmeta. I lutkica sa njegovim likom.

OD MANASTIRA DO TEORIJE ZAVJERE: Srpska folk diva, Ceca Ražnatović, najavljuje "humanitarni koncert u čast pokojnog pevača Tošeta Proeskog", da bi se, kako ističe, "završio manastir u njegovom rodnom mjestu". Sredstva koja budu prikupljena, kako je zamišljeno, biće iskorišćena da se završe radovi na crkvi Sveto preobraženje Hristovo u Kruševu, rodnom mjestu pjevača. Ceca je izjavila kako su brojni srpski izvođači potvrdili učešće u humanitarnom projektu koji je sama osmislila, uz malu pomoć Željka Joksimovića. Kada će ova zamisao biti sprovedena u djelo, teško je reći, jer "zbog složenosti posla i želje da koncert bude onakav kakav Toše zaslužuje, tj. veličanstven", Ceca ne može da daje nikakve prognoze.

Da bi uvriježeni svjetski postulati bili do kraja ispoštovani, pobrinuli su se produkcijska kuće "Avard" i britanski menadžeri, koji su se dogovorili da na tržište plasiraju neobjavljene snimke Tošeta Proeskog, svojevremeno snimljene na engleskom jeziku. Za potpuni cirkus pobrinuli su se mediji. Dnevni listovi su najprije publikovali "specijale" o Tošetu, da bi nakon "otkrivanja malverzacija i lošeg ponašanja Tošetove menadžerke, Ljiljane Petrović", potresnih ispovjesti djevojke Andrijane Budimir, bila potrebna i trač "vjerovali ili ne" priča. Poput storija o živim-skrivenim Presleyu i Morrisonu, ubistvu Cobaina namještenom da izgleda kao suicid, boravku Syd Barretta u isposničkoj pećini, tako je i makedonski list "Večer" objavio niz članaka o "montiranju procesa", odnosno ubistvu, jer fotografija kamiona, navodno, dokazuje da rekonstrukcija nesreće nije istinita.

Prema izveštaju iz Hrvatske, Tošetov "Tuareg" je prvo udario u branik kamiona, a potom se podvukao pod njega i udario u lijevu gumu, dok je krov auta udario u sanduk ispod kamiona. "Večer" tvrdi da to nije istina i da se u Hrvatskoj lažiraju dokazi, pa je "makedonski vozač terenca osumnjičen, a hrvatski pušten i slobodan".

SUPER TOŠE PROTIV SAMOG SEBE: U Makedoniji je, zbog zloupotreba imena popularnog pjevača, osnovan Odbor za zaštitu lika i dela Tošeta Proeskog. Jedna od prvih aktivnosti je borba protiv izlaženja stripa "Super Toše", nastalog u sklopu humanitarne kampanje "Superheroj u humanosti".

U prvom makedonskom stripu iskorišćene su Tošetove osobine kako bi se stvorio fiktivni heroj koji kasnije postaje uzor mladih, pošto, naravno, pobjeđuje zlo. Kao i svaki superheroj, "Super-Toše" ima moćno oružje - svoj fantastični glas, zahvaljujući kojem odnosi pobjedu nad svojim neprijateljima. Tošetov najveći neprijatelj je Gospodin Pirat - glavni piratski šef u cijelom svijetu, krijumčar djece, droge i oružja, koga makedonski pjevač na kraju pobeđuje. Avanture "Super-Tošeta" objavljene su na 32 stranice stripa urađenog u crno-bijeloj tehnici.

Za očekivati je, ako se Balkanci budu pridržavali svjetskih estradnih principa, da naredni korak bude publikovanje tribute albuma, na kome bi poznati performeri izvodili pjesme iz Tošetovog repertoara. Ali, znajući dovitljivost "od Vardara pa do Triglava", mogu se očekivati i mnogo maštovitije stvari.

Mislim... dakle, postojim.

Mislim... dakle, postojim.


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -