Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007
A KOJU MUZIKU SLUŠAŠ?
"Mislim... dakle, postojim!"
(Autor: Željko Milović, Bar, CG, 2007)

Mislim... dakle, postojim.

Mislim... dakle, postojim.

A koju muziku slušaš?

Rijetko su crnogorske javne ličnosti govorile o svojim muzičkim afinitetima. U našoj publicistici pitanje muzičkog stava istaknutog pojedinca smatrano je, i još se smatra, pitanjem od drugorazredne važnosti, u usporedbi sa njegovim "pravim" angažmanom. Čak se ni muzičari nijesu oglašavali o tome "koju muziku slušaju", iako bi pažljivije i stručnije uvo u njihovim radovima često moglo pronaći neizrečeni odgovor na to pitanje.

JAMI VS. DIRE STRAITS: Kad je riječ o ovdašnjim političarima, osoba oko čijeg se muzičkog ukusa najviše spekulisalo, a ujedno je i najpominjanija ličnost uopšte - bivši predsjednik i premijer, sada poslanik DPS, Milo Đukanović. Njegovo se ime uglavnom vezivalo za narodnu novokomponovanu muziku, i to - tvrde upućeni - nije tajna, a žute stranice tabloida nekoć su punjene pričama o njegovoj navodnoj bliskosti sa pjevačicom Jasminom Milenković Jami, po koju je, kako su pisali, stizao i avion na surčinski aerodrom.

Potpisnik ovih redova se sjeća kako je na jednoj od beogradskih televizija svojevremeno emitovan prilog sa jednog od prvih crnogorskih "ljetnjih" festivala, u kome je atraktivna voditeljka pitala "lagano obučene" Đukanovića i Momira Bulatovića, "koju muziku slušaju". Visočiji od njih dvojice nije krio svoju naklonost folku, ali je zato niži iznenadio sve prisutne izjavom da ima sve, ama baš sve, albume kultne američke rock grupe Dire Straits.

Pasioniranih ljubitelja urbanog zvuka ima i u sadašnjem sastavu Vlade. Tako je ministar finansija, dr Igor Lukšić, još od djetinjstva fan heavy-metal sastava Iron Maiden, i teško da bi se neko od crnogorskih muzičkih kritičara mogao mjeriti s njim kad je poznavanje ovog benda, ali i cjelokupne hard 'n' heavy scene osamdesetih, od Guns 'n' Roses, do Whitesnake, u pitanju. Ministar policije, Jusuf Kalamperović, je na drugoj muzičkoj strani - on voli evergreen: Franka Sinatru, Elvisa, Julia Iglesiasa, a od "domaćih", Mikija Jevremovića, Đorđa Marjanovića, Miša Kovača, Radojku Šverko...

Što se montenegrinskih muzičara tiče, a sudeći po njihovim izjavama za Monitor, "u privatnom životu" slušaju muziku koja je veoma bliska onoj koju izvode, čast izuzecima. Od jazza, preko rocka, do r'n'b-a, kako ko voli.

JAZZERI SU MNOGIMA MILI: Podgorički jazz pijanista Vlado Maraš ističe kako sluša izdanja američke produkcije GRP Records, sastave Yellow jacket, The Rippingstones, ali i stare jazz vedete: Georgea Bensona, Chick Coreu... "Uglavnom, sintezu jazza i soula, fusiona, a rijetko kad pustim kakav old school jazz", kaže Maraš.

Nikola Radunović, pjevač Perpera, sluša rock i jazz, i to "...u posljednje vrijeme grupu Coldplay, a od suptilnije muzike, Pat Methenyja, Miles Davisa, Chick Coreu, sve to u rijetkim trenucima kad pokušavam da se odmorim", kaže on. Njegov brat Aleksandar - Popaj, Perprovac i Buksovac, preferira Zappu.

Negdje u sličnim grupacijama konzumenata popularne muzike su nikšićka pjevačica Nina Žižić i Podgoričanka Biljana Mitrović. Žižićeva kaže da jako cijeni soul i r'n'b, što se osjeća i u njenim pjesmama, naročito u posljednjem uradku, "Strogo povjerljivo". Voli Mariah Carey, Beyonce, Aliciu Keys, ali često sebi udovoljava i soul / jazz klasicima poput Elle Fitzerald, Dinah Washington, Norah Jones i Dianne Krall. Mitrovićeva kao omiljene pominje neizbježnu Beyonce, potom Madonnu, Gwen Stefani i Nelly Furtado, a od rocka se zadržava na grupama Coldplay, Depeche Mode i U2.

SVAKO SVOME JATU: Prva dama crnogorske pop muzike, Andrijana Božović, ističe da joj najviše gode balade, "...i za slušanje, i za pjevanje". I pored eksplozivnog temperamenta, veli da se u trenucima odmora prepušta muzici sporog tempa, "...od kraja osamdesetih naovamo". "Volim stranu produkciju - Michael Boltona, Celine Dion, ponajviše. Leži mi i italijanska muzika, Ivana Spagna i Gigi D'Alessio, na primjer. Ne slušam domaću scenu, rijetko mi se koja pjesma dopadne" - kaže Božovićeva.

Stefan Filipović kritički za sebe kaže kako je "...ranije bio ograničen u slušanju muzike, što za pjevača može biti katastrofalno". Voli američki zvuk novije produkcije, ali sluša i Eric Claptona i "unaprijed se raduje" koncertu Joe Cockera. "Često slušam i klasičnu muziku, Mozarta, Betovena, Skrjabina... Volim sonate", potencira Filipović.

Božo Bulatović je, veli, vjeran "staroj, provjerenoj školi rocka", grupama Led Zeppelin i Deep Purple. "Volim muziku sedamdesetih i osamdesetih, ali rijetko kad palim kući uređaj za reprodukciju muzike. U radiju, gdje radim, imam je i više nego dovoljno", iskren je.

Frontmen jedine crnogorske gothic-rock grupe Grim, Nebojša Đukanović, po logici preferira ovu kategoriju muzike, ali se ne zadržava na njoj. "Puno 'trošim muziku', u širokom rasponu od death-metala do ambienthala. Trenutno 'gutam' pjesme David Ackinstonea... Tu su i 69 Eyes, Him, Nightwish, a volim i radove Mike Oldfielda, grupa Cure i Depeche Mode. Na koncu svega su vrhunski majstori ambijenta i rocka, ujedno, londonski kvartet - Pink Floyd", objašnjava Đukanović.

MUSICA EST OMEN: Goran Vukadinović, alfa i omega rock benda VIS Gorenje ne krije da mu je u kući "...u svakom momentu prisutna Ekaterina Velika". Ako se uzme u obzir da su Gospodu Glembajevi, bend njegovog brata Srđana, početkom devedesetih nazivali "najfinijom kopijom EKV", ispalo je da stvari "ostaju u porodici". Duh Milana Mladenovića itekako je prisutan i u stvaralaštvu VIS Gorenja, ali to samo podiže jezičak na skali kvaliteta podgoričkog benda. Mlađi Vukadinović ističe da nekoliko mjeseci intenzivno sluša aktere nove sarajevske scene - grupe Skroz i Letu štuke, ali da mu se posebno dopadaju radovi Natali Dizdar. "Neobavezno, znam sebi često pustiti i Mace Parkera, malo funkyja i jazza...", kaže.

Najizričitiji u stavovima da muzika koja se sluša eksplicitno govori i o čovjeku samom je Nemanja Bečanović, dugogodišnji frontmen barske indie-rock grupe Bad Taste. "Moja muzička interesovanja granaju se u dva pravca, prema Beatlesima i alternativnom rocku. Što se liverpulskih 'Buba' tiče, tu je stvar jasna - s njima sve počinje i završava, oni su omeđnice popularne muzike, a kad je riječ o alternativi, moj je stav da su takve grupe jedini nasljednici tradicije Beatlesa. I kopča između njih je jasna, alternativci u suštini samo obrađuju i recikliraju nasljeđe Betalea", decidan je Bečanović. Kaže kako mu je žao što više ljudi u Crnoj Gori, "...pa i onih verziranijih za muziku", ne poznaju muziku njemu omiljenih grupa Mazzy Star, Magnetic Fields, Neutral Milk Hotel... "Engleski je jezik rock muzike, jer je ona nastala u zemljma engleskog govornog područja. Zato smatram da je naš jezik dobar jedino za folk muziku", isključiv je Bečanović. Koliko ljudi, toliko ćudi, s pravom bi se reklo.

Mislim... dakle, postojim.

 

Mislim... dakle, postojim.


Autor:
Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -