Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007
MTV MONITOR
"Mislim... dakle, postojim!"
(Autor: Željko Milović, Bar, CG, 2007)

Mislim... dakle, postojim.

Mislim... dakle, postojim.

Jedino nema nas

Prije nekoliko dana, u "Olimpijskoj hali" u Minhenu, beogradskoj rock grupi "Van Gogh" uručena je prestižna MTV nagrada za najbolju grupu ovih prostora u prošloj godini. Na taj je način, drugu godinu zaredom, ovo laskavo muzičko priznanje otišlo u Srbiju. Eventualno pojavljivanje na "Music Television" značio je prije dvadesetak godina balkanskim izvođima (nikad dočekanu) potvrdu predanog rada, a danas su kanali MTV-ja otvoreni za sve važnije izvođače u regionu. Jedino nema Crnogoraca.

Pokretanje Muzičke televizije (MTV) u Njujorku, 1. avgusta 1981. godine, u minut nakon podneva, riječima: "Dame i gospodo... rock and roll", iz korijena je izmijenilo percepciju urbanog pokreta u svijetu, i konačno ustoličilo pop-rock kulturu kao globalno dominantnu pojavu. Zbog opšteplanetarne prihvaćenosti ovog TV kanala performeri su bili prinuđeni da svoje stvaralaštvo kanališu i kroz umjetnost pokretnih slika, te je stoga zaživjela i (hiper)produkcija video-spotova za gotovo sve publikovane singlove. Više nije bilo dovoljno imati samo dobar glas i kompoziciju, već je u koloplet estrade pojavom MTV upletena široka paleta raznorodnih umjetnika i dizajnera, i na taj način kreiran proizvod koji je po prvi put u istoriji imao multimedijalni karakter.

Prvi emitovani spot na MTV bio je "Video Killed the Radio Star" sastava “The Buggles, a drugi "You Better Run", tadašnje rock zvijezde Pat Benatar. Prva crna zvijezda koja se pojavila na ovoj televiziji i zahvaljujući njoj postala megaseller, bio je Michael Jackson, a njegov 14-ominutni video za pjesmu "Thriller" u udarnim terminima osamdesetih vrtio se dva puta na sat. Veliki broj rock bendova odomaćio se u prvim godinama postojanja MTV i tako postao njihov trademark, od Van Halen, The Police i Eurythmics, do Duran Duran i Weird Al' Yankovica, koji je izgradio uspješnu karijeru u USA upravo parodirajući najemitovanije sa MTV. Kraljica disco-popa, Madonna, svoj uspjeh duguje ovoj televiziji, i do danas taj kanal koristi za promociju vlastitih izdanja.

Osim navedenog, MTV ima petnaestogodišnju tradiciju pokretanja socijalnih, demokratskih i ekoloških tema u svom programu. Tako je krajem devedesetih bila inicijator kampanje "Bori se za svoja prava" sa sloganom "Kaži glasno - ustani protiv nasilja" i imala uspjeha u smanjenju kriminala, droge i maloljetničke delikvencije u Americi. U žiži interesovanja "svjesnih" u MTV bili su proteklih decenija i Kongo, i Čečenija, međutim, i naš brdoviti Balkan.

Gotovo dvadeset godina se lome koplja oko toga koje se prva jugoslovenska grupa pojavila na MTV-u. Nekada je to bila stvar prestiža, pa je zagrebački Psihomodo Pop (koga uglavnom smatraju bendom koji je "probio led") u svakom intervjuu s ponosom isticao kako je "ekipa MTV snimala njihov nastup u Amsterdamu", još 1988. godine. Početkom devedesetih, gotovo redovni gosti MTV-ja su bili i Obojeni program i Disciplina kičme.

MTV danas ima 16 kanala, samo u Engleskoj, a njihova mreža obuhvata i pedesetak podkanala u različitim evropskim i azijskim zemljama, i na njima se program odvija na matičnom jeziku. Među posljednjima je proradila i MTV Adria, koja pokriva sve zemlje bivše Jugoslavije, a sjedište joj je u Ljubljani. Emitovanje je započelo 1. septembra 2005. godine, a 20% ukupnog programa rezervisano je za ex-YU izvođače. Kako kažu u MTV Adria, "oni su prvi korak ka komercijalizaciji ovdašnje muzike i brisanju granica između novonastalih država".

U posljednje tri godine, na centralnoj svečanosti ove televizije, u prisustvu najpoznatijih muzičkih zvijezda planete, dodjeljuju se nagrade za najboljeg izvođača u svakom od regiona, pa i u našem, te je to izvanredna prilika za globalnu prezentaciju. Za 2005. godinu pobjednik je bila slovenačka Siddharta, prošle godine laureatom je proglašena Aleksandra Kovač, a ove Zvonimir Đukić Đule, "beranski Beograđanin", kako sam voli da kaže, i njegov trio. Vrata MTV Adrie su otvorena za sve ex-YU performere, a oni mogućnost da njihova ostvarenja vidi jedinstveni auditorijum "od Vardara pa do Triglava" obilato koriste. Svi, osim Crnogorci.

"U kontakt stupamo preko managera, record labela ili izvođača direktno, dok izbor spotova radi glazbeno uredništvo. Maksimalno radimo na tome da u programu imamo što više spotova iz čitave regije - znači - Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije" - ističe u razgovoru za "Monitor", ujedno i prvom razgovoru za neki crnogorski medij, uredništvo MTV Adria.

Objašnjavaju kako u vrijeme zajedničke države, Srbije i Crne Gore, nisu obraćali pažnju na to odakle je ko. "Od kada je Crna Gora nezavisna, ne pamtimo da nas je iko iz te države kontaktirao" - otkrivaju u MTV Adria.

"Iskreno - naše uredništvo slabo poznaje vašu scenu, pošto nas nitko nije niti uputio u nju, ali svakako želimo dati što veću potporu vašim izvođačima", poručuju. Sad je na potezu prevazilaženje višedecenijske inertnosti domaćih performera, koja je uostalom i bila glavni krivac sunovrata i letargije crnogorske scene od početka sedamdesetih naovamo.

"Naša ciljna grupa su mladi između 15 i 35 godina, program je višejezični, a voditelji dolaze iz (gotovo - prim. aut.) svih država bivše Jugoslavije. Svake subote uvečer emitira se Adria Top 20 lista izvođača regiona, a podjednako dobro su primljeni i ostali segmenti autorskog programa: MTV-vijesti, zatim "Blok", "Dance Floor Chart" i "Pure Adria"", ističu u MTV Adria.

MTV Adria se, osim putem kablovske televizije i Total TV-a, u Crnoj Gori može pratiti u noćnim satima, na NTV Montena. Ova TV kuća ima sklopljen ugovor o reemitovanju sa MTV Adria, a sva "skidanja" spotova koji se potom puštaju na drugim televizijama sa logom MTV (što je donedavno bila uvriježena praksa domaćih TV stanica) - kažnjivo je po zakonu, i emiter može da snosi sasvim opipljive konsekvence.

Ono što je prije desetak godina bilo nezamislivo, danas je realnost - mogućnošću stream live praćenja programa na internetu, MTV je postao dostupan svima na planeti, ma gdje se nalazili. Oni iz kluba 40+ sa sjetom se prisjećaju naivnih trenutaka iz aprila 1989. godine, kada je RTCG u kasnim noćnim satima eksperimentalno, po prvi put, reemitovala program Muzičke televizije, a hiljade montenegrinskih pop-rock zaljubljenika dočekivale jutro uz velike količine kafe, iskolačenih očiju, "gutajući" spotove Sheene Easton, Layle K, Phill Collinsa i Sinead O'Connor.

Mislim... dakle, postojim.

 

Mislim... dakle, postojim.


Autor:
Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -