Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

DUŠAN DUDA BEZUHA
B i o g r a f i j a

Dušan Duda Bezuha
B i o g r a f i j a

Početak mog muzičkog života datira još od davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka, radom u grupi Tilt, gde su pored mene svirali i Miroslav Cvele Cvetković - bas, Vlada Golubović - bubnjevi, Nenad Nele Stamatović - gitara i Dejan Cukić - vokal. To će kasnije biti čitava postava grupe Bajaga i Instruktori. Taj bend, Tilt, bio je kao neka prva ljubav, kao najčistije i najlepše bavljenje muzikom, bez kalkulacija i kompromisa, samo čisti entuzijazam i ljubav. Jedva smo čekali pozive za svirke, a za novac nismo ni pitali.

Moj zet je bio legendarni Zoran Božinović (nažalost, pokojni), gitarista grupe Pop mašina . On je mnogo uticao na moju svirku i na moj život. Kao dete, od 13 godina, gostovao sam sa grupom Pop mašina na par njihovih koncerata i znao sam čitav njihov repertoar, a pored njihovih autorskih pesama, svirali smo i one od Jimi Hendrixa, grupe The Cream itd.

Cvele kasnije prelazi u grupu Pop mašina, Vlada i ja u grupu Suncokret, a Cukić sa Neletom pravi grupu Bulevar. Sa grupom Suncokret snimio sam dva singla - "Dlakavo čudo" i "Sviće novi dan". Tada je Bora Đorđević, kao zakleti akustičar, napustio grupu Suncokret jer mu se nije dopala ideja o čvršćoj svirci i električnim gitarama.

Već tada sam počeo rad u studiju i snimao sam sa mnogim bendovima i pevačima, a sa istima sam često odlazio i na turneje. Tada nije bilo foliranja u studiju, nije bilo kopiranja ili editovanja, cela pesma je morala da se odsvira tačno i kvalitetno. Počeo sam da radim kao aranžer i producent i pomagao sam mnogim mlađim bendovima da uplove u muzičke vode. Sa Bajagom sam snimao album "Jahači magle", jednu od, po meni, njegovih najkvalitetnijih ploča koja je urađena sa izvrsnom ekipom muzičara.

Malo sam, krajem osamdesetih, svirao i sa grupom Viktorija, a od 1991. godine sam u bendu Đorđa Balaševića, sa kojim sam odsvirao stotine koncerata širom ex YU i sveta, koncerata punih prelepih emocija i topline. Snimili smo od tada 6 ili 7 albuma gde sam, nadam se, dosta ugradio i sebe i svoje emocije.

Paralelno sam ušao i u ekipu blues benda Zona B. Sa tom ekipom sviram i sada i snimili smo pet studijskih i još dva "živa" albuma. Meni je naročito draga "živa" svirka i taj neponovljivi događaj (trenutak) kreativnog sviranja koji se često zna desiti.

Uradio sam dva solo albuma: "Tamo gde spava sreća" (1999.) i "Kao ja" (2006.). Na oba albuma mi gostuju vrlo dragi ljudi i izvrsni muzičari. Svi znamo da to nije nikakav težak posao, ali nije merljivo naše zadovoljstvo dok to radimo. Nikada nisam muziku gledao usko žanrovski, nikada mi jedan pravac nije bio dovoljan. Sve je to kao nekakva igra i "ulaženje" u pesme različitih pravaca, sve to meni pruža veliki izazov i zadovoljstvo. Velika je mudrost znati da "uđeš" u pesmu, a da ne težiš samodokazivanju i eksponiranju... svirati onoliko koliko pesma to "trpi", sa mnogo mere i ukusa. To mi je i osnovni moto bavljenja muzikom.

Često me pitaju da li živim od muzike, odgovor je da, ali i živim za muziku. Ponosan sam kada mi pišu mladi muzičari i kažu da sam uticao na njihovu svirku. Muziku su nekada pratile samo lepe emocije, dok se nije napravio ovaj novi muzički svet, gde mnogo polu-muzičara na sve to gleda kao posao i lovu i sve su spremni da urade da naprave dobru lovu ili karijeru. Kvalitet je sve slabiji, sve je plitko, prazno i bez mašte, ali je to i posledica svega što se dešava u svetu. Možemo samo da žalimo za prošlim vremenima gde je sve bilo mnogo humanije i romantičnije, a to je jako potrebno kreativnom bavljenju muzikom i umetničkom stvaranju.

Mislim da neke najlepše svirke tek treba da odsviram. Uz muziku sam prošao čitav svet. Nisam se materijalno obogatio, ali sam srce i dušu toliko napunio dobrim emocijama da imam rezerve za dva života. Živim mirno, porodično. Imam suprugu i dvoje dece i muziku koja je uvek uz nas i u nama. Pozdrav, Duda Bezuha.







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -