Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

DON LETTS
United Kingdom

Don Letts
United Kingdom

Ekskluzivni gost ovogodišnjeg DORF-a (Festival dokumentarnog rock filma) dolazi iz Londona. Autor je impresivnog niza dokumentarnih glazbenih filmova, a bavi se glazbom. Sudjelovao je na raznim projektima - od igranih filmova (sa Jonathan Demmeom...), preko serija za TV diljem svijeta. Autor je više od 300 video spotova (Pretenders, Pogues, Clash, Bob Marley...). Bio je manager i suradnik niza sjajnih britanskih punk i post-punk perjanica (Slits, Public Image, Clash). Njegovi radovi prikazani su u brojnim muzejima suvremenih umjetnosti, na festivalima diljem svijeta, a dobitnik je i nagrade Grammy 2003. godine za film "Westway to the world", film o legendarnim The Clash.

Posebno mjesto u njegovoj biografiji pripada reggae, odnosno dub muzici. Od samih početaka bavljenja glazbom, od 1977. godine, kada je svojim roots-reggae setovima u prvom punk klubu Roxy utjecao na glazbeno razmišljanje i izražavanje cijele generacije talentiranih mladih glazbenika, a što je dokumentirano u njegovom prvom filmu, "Punk Rock Movie", snimljenom na Super-8 mm kameri, koji je danas važan dokument vremena u kojem se počela događati Pobuna. U tom vremenu poseban doprinos dao je radom sa svojim bandom Basement Five, te suradnjom sa kultnim Trouble Funk.

Sredinom 80-tih sudjelovao je u projektu Mick Jonesa, Big Audio Dynamite, a onda, početkom 90-tih osniva Screaming Target, band o kojem su kritičari ispisali hrpe pohvala. U zadnje vrijeme nastupa kao Dub Cartel Sound System, zajedno sa Dan Donovanom iz B.A.D., i to u raznim prilikama, od nastupa sa Fatboy Slimom, preko Glastonburyja, pa do Adidasovih promotivnih zabava. Suradnja sa Dreadzone i remixi koje je napravio sa Donovanom, poslužili su kao uvod u sjajne kompilacije - "Time Warp Dub Clash" (Island Records); "Dread Meets The Punk Rockers Uptown"; "Don Letts presents: The Mighty Trojan Sound" ili "Dread Meets B-Boy Downtown".

Nastupom u zagrebačkom KSET-u, 05.03.2008. godine, a onda i sudjelovanjem na Festivalu dokumentarnog rock filma DORF '08 u Vinkovcima, 06.03.2008. godine, te DJ nastupom u Velikoj Gorici, 07.03.2008. godine, Don Letts će po prvi puta u Hrvatskoj približiti svu čaroliju svojih filmova i nastupa uživo.

IZABRANA FILMOGRAFIJA

2007 - - "Soul Britannia" (60 mins BBC) - serija o utjecaju crne glazbe u Velikoj Britaniji i o promjeni njenog kulturnog identiteta (sadrži Soul to Soul's Jazzie B, Norman Jay, Amy Winehouse, Massive Attack's Daddy G, Mica Paris, Omar, Roots Manuva, Goldie, Skinnyman, Joss Stone...)
2006 - - "The Good The Bad and The Queen" (50 min) - koncertni film o novom projektu Damon Albarna (s Paul Simonon ex - Clash, Simon Tong ex - Verve i Tony Allen ex - Fela Kuti)
- "Tales Of Dr. Funkenstein": George Clinton (60 min BBC4) - priča o legendarnom George Clintonu, osnivaču P-Funka
- "Rock It To Rio" (60 min Ch4) - turneja sa Franz Ferdinand po Južnoj Americi, sa Bono Voxom
- "All Mod Cons" (40 min) - priča o istoimenom albumu grupe The Jam
2005 - - "PUNK: Attitude" (90 min) - pd Jerry Lee Lewisa do Nirvane film stavlja punk u kontekst nadolazeće potrošačke kulture. Dobitnik nagrade na Melbourne Film Festivalu I londonskom Raindanceu.
- "The Brother From Another Planet" (60 min BBC2) - priča o Sun Ra, jednom od najzanimljivijih jazz muzičara ikad.
2004 - - "One Love" (90 min, sa R. Elgood) - prikazan u Cannesu, u filmu glumi sin Bob Marleya.
2003 - - "The Revolution Will Not Be Televised: The Story of Gil Scott-Heron" (60 min BBC2 doc) - priča o kultnom pioniru rap glazbe, jednom od najutjecajnijih na hip-hop generacije.
2002 - - "Downtown To Worlds End" (30 min, doc) - pogled na korijene punka u New Yorku
2001 - - "The Hundred Greatest Number One’s" (Ch 4) - priča o 100 najboljih singlova na top-ljestvicama, od 50-tih do danas
2000 - - "Smile" (45 min, doc) - portret Marti Pellowa (iz Wet Wet Wet)
1999 - - "Westway To The World" (82 min, BBC2 doc) - priča o The Clash, prikazana i na HRT
1998 - - "Return of the Super Ape" (30 min, Ch4 doc). - o legendarnom producentu i glazbeniku Lee 'Scratch' Perryju
1997 - - "Dancehall Queen" (90 min, film) - snimljen na Jamajci, bio je najduže prikazivani film u kinima diljem Jamajke, postavio box-office rekorde koje do danas nitko nije nadmašio.







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -