Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

ŽEDNO UHO BR. 9
24.-29.04.2008. + 05.-10.05.2008. - Studentski centar Zagreb, Hrvatska

Žedno uho br. 9
Deveti međunarodni festival aktualne glazbe

ŽEDNO UHO BR. 9 - Dio prvi

24.04.2008. - @ Teatar &TD - AMON TOBIN (Brazil) / GROODANJE (Hrvatska)
25.04.2008. - @ Teatar &TD - ANIMALS ON WHEELS (Engleska) / APSE (SAD) / BILK (Hrvatska) / KADET (Hrvatska)
26.04.2008. - @ Teatar &TD - THE NOTWIST (Njemačka) / KIMIKO (Hrvatska) / UNDO (Hrvatska) / DEMODE (Hrvatska)
27.04.2008. - @ Teatar &TD - BOOTS BROWN (Švedska) / DAVID GRUBBS (SAD)
28.04.2008. - @ Teatar &TD - TOWNHOUSE ORCHESTRA (Norveška) / ZU (Italija) / DAMIR AVDIĆ (BiH)
29.04.2008. - @ Teatar &TD - TO LIVE AND SHAVE IN L.A. (SAD) / AZOT (Hrvatska) / OWIE POCKSHULL (Hrvatska)

DIO PRVI - 24.-28.04.2008.

Deveto izdanje Žednog uha obilježit će - kako brojna zanimljiva gostujuća i domaća imena - tako i činjenica da će se velika većina festivala odvijati u prostorima Teatra &TD, za koji smatramo da nam pruža niz mogućnosti, te da spada u jedan od najboljih izvedbenih kompleksa u zemlji. Prostor je to koji nudi više dvorana kapaciteta od 200 do 600 posjetitelja i koji je postao pravim domom ovog festivala.

Već na samom otvaranju očekuje nas možda i najveća zvijezda britanskog Ninja Tunea, etikete koja je u proteklih 17 godina postala sinonim za kvalitetnu i drugačiju, mahom elektronsku plesnu glazbu. Amon Tobin je, na našu sreću, ovaj put napravio iznimku i odlučio prekršiti ustaljenu praksu da u komadu odrađuje najviše tri nastupa, pa je tako potaknut - kako koncepcijom samog festivala, tako i ostalim imenima koja na njemu nastupaju - svojoj već dogovorenoj mini turneji po srednjoj i istočnoj Europi odlučio pridodati i Zagreb. Tako će sa svojim eklektičnim DJ setom otvoriti ovogodišnje Žedno uho. Bolju audio-vizualnu potporu od zagrebačkog Groodanje kolektiva ni on sam nije mogao poželjeti.

Već idućeg dana u velikoj dvorani Teatra &TD predstavit će nam se još jedno ime s Ninja Tunea a to je Andrew Coleman poznatiji kao Animals On Wheels, koji će odraditi svoj solo, ali i nastup sa sve poznatijom i van granica naše zemlje priznatijom zagrebačkom grupom Bilk. Manje elektronike, a više eksperimentalnog rock prizvuka moći ćete čuti drugog dana festivala u maloj dvorani Teatra &TD gdje će nastupiti američka grupa APSE, te splitski Kadet. Amerikanci su na lanjskom izdanju festivala odradili toliko dobar nastup da premišljanja o tome da li ih ugostiti i ove godine uopće nije bilo. A da nismo jedini koje su ovi momci istinski oduševili potvrđuje činjenica da su se među prvima našli u ATP taboru na ovogodišnjem ATP vs Pitchfork izdanju All Tomorrows Parties festivala, zasigurno najvećeg indie-rock festivala u Europi.

O grupi The Notwist, sigurni smo, ne treba trošiti riječi jer je riječ o jednom od najznačajnijih indie-rock imena na svijetu. Spomenimo samo to da su se članovi ove grupe davno zaljubili u Zagreb te su na naš poziv odlučili složiti mini turneju koja će prethoditi izdavanju njihovog novog, dugo očekivanog albuma "The Devil, You + Me", a koja će im poslužiti kao priprema za nadolazeću ljetnu festivalsku turneju na kojoj će isti promovirati. Prije samih The Notwist imat ćemo priliku čuti dvije perspektivne zagebačke grupe Kimiko i Undo, a nakon njihovog nastupa uveseljavat će nas ekipa Demode kolektiva.

Četvrti dan festivala rezerviran je za švedsku avangardnu jazz grupu Boots Brown u kojoj saksofone svira naš dragi prijatelj i jedan od najznačajnijih europskih free jazz glazbenika danas Mats Gustafsson, no ono što ovu večer čini uistinu posebnom činjenica je da ćemo u Zagrebu napokon imati priliku vidjeti i čuti jednu od ikona američke avangardne glazbe zadnjih dvadeset godina. Riječ je o David Grubbsu, glazbeniku koji je od sredine osamdesetih na ovamo odigrao ključnu ulogu u nizu grupa (Squirrel Bait, Bastro, Gastr del Sol, Red Krayola, Wingdale Community Singers), no upravo je njegov solo rad ono što njegove štovatelje već desetljećima oduševljava, a osim samostalnim nastupom Grubbs će nam se predstaviti i u kombinaciji s gore spomenutim Boots Brown.

Jazz je riječ koja će se provlačiti i predzadnjeg dana prvog dijela festivala kada će kao član Townhouse Orchestra, kvarteta predvođenog sjajnim norveškim bubnjarom Paal Nilssen-Loveom, po prvi put u ovom gradu zasvirati još jedna istinska legenda europskog free-jazza, britanski saksofonist Evan Parker. Tijekom više od četrdeset godina karijere ovaj je glazbenik kumovao brojnim značajnim free jazz izdanjima s nizom velikana ove glazbe kao što su Peter Brötzmann, John Stevens, Derek Bailey, Keith Rowe, Joe McPhee, Anthony Braxton, Cecil Taylor, Alexander von Schlippenbach, Paul Lovens, Barry Guy i mnogi, mnogi drugi. Energični talijanski punk-jazz trojac Zu stalni je gost naših festivala, te ga zasigurno ne trebamo posebno predstavljati, ali zato se genijalnog tuzlanskog kantautora Damira Avdića ovdje rijetko viđa iako je riječ o jednom od najoriginalnijih i najizravnijih pjesnika i glazbenika na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Svojim će nekonvencionalnim i iznimno sugestivnim nastupom odlično zaokružiti ovu ludu večer.

I na kraju prvog dijela ovogodišnjeg Žedog uha iz Kalifornije nam dolaze To Live and Shave in L.A., eksperimentalna rock grupa čiji divlji performansi nerijetko graniče s ekscesom a kojoj se povremeno pridružuju i takva imena kao što su Thurston Moore ili Walter Weasel. Uz njih će nastupiti i domaće noise snage u vidu grupa Azot i Owie Pockshull, što nam garantira najbučniju večer festivala.

ŽEDNO UHO BR. 9 - Dio drugi

05.05.2008. - @ Teatar &TD - AIDS WOLF (Kanada) / OLD TIME RELIJUN (SAD)
06.05.2008. - @ Teatar &TD - CHARALAMBIDES (SAD) / DIGITAL LEATHER (SAD)
07.05.2008. - @ Teatar &TD - PICASTRO (Kanada) / SPARKS (Peter Evans & Tom Blancarte) (SAD)
08.05.2008. - @ Teatar &TD - NEIGHBOURS & FRIENDS (SAD / Austrija) / PUMA (Norveška)
09.05.2008. - @ Močvara - SHELLAC (SAD) / ALLROH (Njemačka)
09.05.2008. - @ Teatar &TD - VANDERMARK-DAISY DUO (SAD)
10.05.2008. - @ Pauk - GANG OF FOUR (Engleska) / VIVA GLORIO (Hrvatska) / DEATH DISCO (Hrvatska)

DIO DRUGI - 05.-10.05.2008.

Otprilike tamo gdje smo stali na prvom dijelu, nastavljamo drugim dijelom festivala. Tako će na otvaranju drugog dijela festivala biti bučno-eksperimentalnog rocka u vidu opičenih kanadskih Aids Wolf, ali i divljeg blues-punka kojeg nam donose američki Old Time Relijun.

Već idućeg dana dvije krajnosti iste večeri. S jedne strane nas očekuje poznati teksaški psihodelično-kantautorski dvojac Toma i Cristine Carter znan kao Charalambides, a koji za sobom ima niz prelijepih izdanja na iznimno cijenjenim etiketama kao što su Kranky i Elipse, dok će nas s druge svojim razornim elektro-punkom dobrano prodrmati zvijezda u usponu Shawn Foree, poznatiji kao Digital Leather.

Jazz nam se vraća trećeg dana drugog dijela festivala kada ćemo po prvi put u Zagrebu imati prilike vidjeti još jedno ime u usponu, njujorškog trubača Petera Evansa kojega je lani ugledni The Wire uvrstio među najbitnije mlade jazziste na svijetu, a kojeg ćemo vidjeti u duetu s kontrabasistom Tomom Blancarteom. I opet dvije različite stvari iste večeri, jer Picastro su prekrasan kanadski ambijentalni rock s folk utjecajima i violončelom u podlozi.

I još jedno veliko jazz ime očekuje nas 08.05.2008. godine, kad će nam se kroz Neighbours & Friends projekt konačno predstaviti jedan od ključnih čikaških jazz glazbenika uopće: Fred Anderson, legendarni saksofonist i suosnivač AACM-a (Association for the Advancement of Creative Musicians), neprofitne organizacije koja je pod motom "Great Black Music, Ancient to the Future" okupljala brojna velika imena afro-američke glazbe poput: Henrya Threadgilla, Anthony Braxtona, Jacka DeJohnettea, Lea Smitha, Leroya Jenkinsa ili Art Ensemble of Chicago. Norveški elektro-akustični noise-rockeri koji se odazivaju na ime Puma, zatvorit će još jednu raznoliku večer festivala.

Predzadnji dan Žednog uha odvijat će se na dvije lokacije, pa ćemo ga zato započeti u Teatru &TD već oko 20 sati koncertom dobro nam znanih imena čikaškog jazza, saksofoniste Kena Vandermarka i bubnjara Tima Daisya, koji će nam se tako nakon niza gostovanja po prvi put predstaviti u duetu, a završit ćemo ga koncertom u Močvari na kojem će po prvi put u Zagrebu zasvirati kultna američka underground rock grupa Shellac te njemačka kantautorica Allroh koju su sami Shellac odabrali za potporu na ovoj turneji.

Festival će zatvoriti nitko drugi doli jedna od najutjecajnijih britanskih rock grupa u povijesti Gang of Four, čiji je ogroman utjecaj danas primjetan na svakom koraku, pa se tako usudimo reći da bi grupe poput Franz Ferdinand, LCD Soundsystem, Block Party ili The Rapture zasigurno zvučale bitno drugačije ako bi uopće i svirale da nije bilo njih. Glasine kažu da ova legendarna post-punk četvorka već neko vrijeme radi na novom albumu, a u međuvremenu povremeno odsviraju poneki koncert, onako sebi za gušt. Ovo će biti jedan od tih koncerata, a da ova večer u Pauku bude potpuna potrudit će se odlične domaće snage: Viva Glorio i Death Disco.

 

Ivana Sansevic
Odnosi s javnošću
STUDENTSKI CENTAR / KULTURA PROMJENE
Sveučilište u Zagrebu, SC - Savska 25, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4593 636 / fax: +385 1 4593 552 / mob: +385 91 5287 605
e-mail: ivana.sansevic@sczg.hr / kultura@sczg.hr / www.sczg.hr

 







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -