Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

DON GUIDO
Sarajevo, BiH

Don Guido
Sarajevo, BiH

Don Guido, iz grupe Don Guido i Misionari (ili, Don Guido & The Missionaries), je čovjek koji je u privatnom životu poznat kao Vladimir (Vlado) Kajević. U čarobni svijet muzike, Don Guido je stupio sa nepune dvije godine, kada je po prvi put pobjegao od kuće privučen muzikom jedne ulične parade. Inače, DG je rođen 15/04/1962 u Skopju, Makedonija (tamo je 1963. preživio veliki potres sa hiljadama žrtava), a živio je potom i u Zagrebu, Bihaću (gdje je počeo svirati gitaru), ponovo Skopju (završavanje Gimnazije i prva grupa - Krug) i, na kraju, u Sarajevu.

Bez zvanične muzičke obuke (zna note, ali njihovo čitanje traje dugo!), Don Guido je najprije naučio svirati gitaru, a zatim i klavir, bas, kontrabas, udaraljke, a priča se da je jednom svirao i harfu. Zatim je oko sebe počeo okupljati muzičare u želji da sa drugim ljudima podijeli radost sviranja muzike i ljepotu slobodnog izražavanja (neke od grupa u kojima je svirao su: Krug, The F.F. Band, La Banda, SCH, Pink Panther, Nature Lovers, Don Guido & The Missionaries). Muzika je uvijek prisutna u njegovom životu - DG je svirao u mnogim zemljama, na istoku i zapadu i sjeveru i jugu (pogotovo na jugu - pored Sarajeva, Skopje i New Orleans zauzimaju posebno mjesto u srcu).

Sa Don Guidom su svirali mnogi muzičari, manje i više poznati, među kojima je svakako najpoznatiji pjevač irske grupe U2, Bono, inače, dragi prijatelj (tokom svog boravka u Sarajevu u svojstvu prvog turiste krajem 1995. i početkom 1996., Bono se pridružio Don Guidu i Misionarima na sceni u klubu Bock i otpjevao "I Feel Good", "All Along the Watchtower" i "One", u duetu sa DG). Don Guido i Bono su se upoznali putem satelita, tokom europske turneje U2, Zooropa, a ta javljanja je sa U2 dogovorio još jedan veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Bill Carter, koji je iz opkoljenog Sarajeva uspio stiči do U2, sa željom da svijetu prikaže istinu o stradanju Sarajeva. Takvih javljanja je bilo više od dvadeset, a pozadina tih događanja je opisana u knjizi Bill Cartera, "Fools Rush In", u kojoj su Don Guido i Misionari (Ðani Pervan, Alan Omerović, Dušan Vranić) među vodećim likovima. Prije toga, tokom rata, Bill Carter je snimio dokumentarni film, "Miss Sarajevo", o životu u Sarajevu pod opsadom (DG i Misionari u filmu govore o stradanju Sarajeva i neuništivom duhu zajedništva i sviraju pjesmu "Watermelon Man" u klubu Obala). Film "Miss Sarajevo" dobio je više nagrada na raznim svjetskim festivalima i prikazan je na MTV desetak puta, a pretpostavlja se da ga je vidjelo preko 200 miliona ljudi.

Ovo prijateljstvo je uvelo još jednog genijalca u priču o Don Guidu i Misionarima: to je Malcolm Burn iz Kingstona, New York, čuveni producent i muzičar porijeklom iz Kanade (Bob Dylan, Daniel Lanois, Neville Brothers, Peter Gabriel, Iggy Pop, Midnight Oil, Emmylou Harris, Luthe Salom, samo su neka od imena koja je producirao). Malcolm Burn je posjetio Sarajevo, prvi put 1996. godine, a dolazio je još tri puta kod Don Guida, koji mu je uzvratio dvije posjete dok je Malcolm još živio u New Orleansu (drugi put je Malcolm pozvao DG da snima svoj čuveni "blues lick" na albumu Bruce Guthroa, kanadskog umjetnika). Iz tog prijateljstva rodila se ideja o snimanju Don Guidovog bluesa. Bilo je potrebno nekoliko godina da se uklope svi dijelovi velike slike.

Malcolm je upoznao jednu grupu izvanrednih muzičara iz Skopja (Project Zlust, D.N.O. - www.projectzlust.com), za koje se činilo da u potpunosti odgovaraju muzici Don Guida. Snimanje je počelo 2003. u Chicken Madness Art Studio u Skopju, a dvije godine kasnije (i nakon još dva snimanja), snimljene su pjesme za prvi album bosanskog bluesa u historiji, "Bosnian Blues Album". Te pjesme je zvučno zabilježio Bojan Ugrinovski, a Malcolm Burn ih je miksao, snimao (svemirske gitare, klavijature, udaraljke, prateći glasovi) i producirao u svom studiju Maison Bleu u Kingstonu, New York. "Bosnian Blues Album" je objavljen tokom ljeta 2006. godine.

"Bosnian Blues Album" je napravljen od skica rata i mira i govori o teškom životu i stradanju u Bosni i Hercegovini, i Sarajevu, posebno. Ovo je blues koji žive Bosanci predstavljen u svjetlu ljubavi i prijateljstva i mira. To je muzika koja pokreće tijelo i zaziva sjećanja i provocira um i uklanja prepreke suvremenog življenja i vraća osmjeh na lica ljudi.

Don Guido & The Missionaries predstavljaju ustanovu za nadarene ljude koji su spremni ići dalje od ustaljenog i istraživati nepoznato, učiniti dodatni napor i naći put do mira i sklada i sreće, čak i kada se čini da izlaz ne postoji.


Kontakti:
Vladimir Kajević
donbamfguido@hotmail.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -