Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

VLADIMIR NEDELJKOVIĆ I "BRANKO ANDRIĆ ANDRLA"
Dobitnik međunarodne nagrade za multikreativnost

Vladimir Nedeljković i "Branko Andrić Andrla"
Dobitnik međunarodne nagrade za multikreativnost

Međunarodna nagrada za multikreativnost "Branko Andrić Andrla" ustanovljena je prema ideji i na inicijativu književnika Stojana Simića Krpice, koji svakodnevno i besplatno organizuje, uređuje i vodi Scenu svih kreativnih, uz podršku i u saradnji sa mr Jovanom Mihajilom, u cilju razvijanja multikreativnosti i u znak poštovanja i sećanja na multikreativnog umetnika Branka Andrića Andrlu. Nagrada je prestižna i njen dobitnik sam bira sledećeg dobitnika. Nema žiriranja ni lobiranja.

Branko Andrić Andrla, kako je jednom kazao Vladimir Kopicl, nije bio samo pisac, slikar ili muzičar, već je spajao razne medije i time bio daleko ispred svog vremena. Njegovo slikarstvo različitih perspektiva i optičkih varki najbliže je Ešerovim grafikama. Pored Pavića, kako je primećeno, Andrla je jedan od prvih pisaca koji se bavio hipertekstom i različitim načinima čitanja. Učmalu socijalističku javnost je prvi put šokirao 1968/69. godine kad je izašla njegova knjiga "Ja sam mali mamin seksualac". Potom je objavljivao poeziju i prozu, čak i tzv. vizuelnu poeziju - "Modern World Poetry" (1972) i "Erektion ueber alles" (1974). Napisao je roman "Potonuli brodovi od hartije". Pesnik Vujica Rešin Tucić tvrdi da Andrlino književno delo "još uvek nije pročitano".

Andrla je studirao političke nauke, potom radio u novosadskom Dnevniku, a onda, kao mladi revolucionarni umetnik, 1972. godine otišao u Beč, "zato što mu je sve dosadilo". Otad je živeo u Beču, a dvaput godišnje, kad bi dolazio u Novi Sad, okupljao bi ekipu muzičara i izvodio svoje koncertne performanse. Svaka svirka njegove grupe Imperium Of Jazz razlikovala se od prethodne. Kroz bend je prošlo više od 200 muzičara, a jedina konstanta je bio sam Branko Andrić Andrla. Iako je bio, kako je primećeno, antisluhista, njegov bend je već odavno ušao u anale istorije novosadskog rock and rolla.

Postoji dvadesetominutni film "James Dean Meets Yves Montand" koji su režirali Oto Raiter i Branko Andrić, a u kome glavnu ulogu glumi sâm Andrla. Inače, Branko Andrić Andrla je sa Želimirom Žilnikom sarađivao na filmu "SFRJ i Sloboda ili strip", a s Dušanom Makavejevim na ostvarenju "WR ili misterije organizma". Postoje snimci zabeleženi na nastupima grupe "Imperium Of Jazz" od 1986. do 2005. godine, kao i izložba Andrlinih crteža.

Vladimir Nedeljković
Rodjen u Pančevu 07.01.1964. godine. Završio osnovnu i srednju školu u Pančevu. Diplomirao u Beogradu na Pravnom fakultetu. Crta otkad zna za sebe. Sa 12 godina je imao svoju prvu samostalnu izložbu. U 14. godini počinje da peva u lokalnoj rock grupi. Sa 17 godina osniva bend Nedelja i prijatelji. Bend Nova Amerika osniva 1985. godine zajedno sa Novakov Dušanom na bubnjevima. U studio prvi put ulazi iste godine, a bio je to studio "Lubenica", Vršac. Pesma "Ludi Turčin" postaje hit na radio stanici "202". Na kraju te godine časopis "Rok" objavljuje da je New America uz Psihomodo pop i Banana bend, najperspektivnija grupa te godine. Godine 1988. snima svoj prvi album, koji nikada nije objavljen, ali pesme sa albuma, kao što su "Sveti Sava" i "Želim biti predsednik Jugoslavije", čitavih se 12 meseci nisu skidale iz muzičkog programa najbitnije radio stanice u Srbiji - "Studija B". Album je snimljen u studio BMR Vršac. Bend je u međuvremenu svirao u Beogradu - Dadov, Vršcu, Pančevu... Na Gitarijadi u Pančevu dobija prvo mesto i te godine svira na velikom Rock Maratonu uz Cacadoo Look i Đavole - Nano Belana. Od 1989. do 1991. ponovo je u studiju BMR, zajedno sa Momirom Cvetkovićem i Aleksandrom Kozakijevićem. Od tih snimaka objavljen je "Sveti Sava", 14 godina kasnije.

U toku 1992. godine nastupa po Pančevu i komponuje nove pesme, a na početku 1993. godine sa gitaristom Kontra-bande, Vladimirom Kruškom, snima album sa novim pesmama koji nikada nije izdat. Pridružio se grupi Kontra-banda 1993. godine i sa njima je objavio prvi album Kontra-bande. Sa Kontra-banodom je svirao po Pančevu i okolini, a najvažniji nastupi su u SKC-u - Brzi Bendovi Srbije 2003. zajedno sa Bracom Left, Bjesovima, itd..., kao i za Novu godinu u Novom Sadu 2004., zajedno sa Plejbojima.

Godine 1993. i 1994. u "Novom Pančevcu" izdaje feljton "Istorija rokenrola u Pančevu" koji će kasnije da preraste u knjigu. Tog feljtona nikada ne bi bilo da urednik u tom momentu nije bio Živoslav Miloradović.

Osnovao bend Zontag, 1995. godine i u Novom Sadu iste godine snimio album. Bubnjeve je svirao Valda Funtek, bas i prateće vokale Boško Stanojević, flautu Vesna Bosić, gitaru i prateće vokale Mario Šeparović. Zontag je predstavljao Jugoslaviju na drugom susretu bendova iz bivše Jugoslavije u Makedoniji 1997. - Kumanovo "Leten rok festival". Iste godine počinje da radi strip na osnovu 14 pesama sa albuma. To je urađeno isključivo zbog toga što nije imao para za više od jednog spota. U toku leta sa Nandorom Ljubanovićem odlazi na promotivnu turneju po Srbiji gde obilazi Niš, Kragujevac, Kruševac, Bor, Rumu, Leskovac, Beograd... i tom prilikom po raznim radio stanicama svira na aukustičnoj gitari. Učestvuje i na "Zaječarskoj gitarijadi 1988" i ulazi u finale koji je prenosila Televizija RTS, nakon višesatanog maltretiranja u policijskoj stanici, neposredno pred nastup. Maltretiranje pojedinih učesnika iza bine je naredio, lično, Vlajko Stoiljković, samoubica i tadašnji šef srpske policije. Stvar je spasao jedan veliki i dobar čovek koga nažalost više nema, a u pitanju je bubnjar Zontaga, Dragan Boharević - Bojs. "Mislim da samo bili drugi, ne znam, zbrisali smo iz Zaječara pre dodele nagrade jer je bilo vruče". Nastup u Kruševcu je snimljen i pojavio se na kompilaciji bendova snimljenih u organizaciji Ivana Rizingera. Krajem 1998. gostuje kod Peđe Vraneševića, u emisiji "Garaža", u zgradi Televizije Novi Sad, koju su koji mesec kasnije srušili NATO bombarderi.

Priključuje se "Kuhinji", strip radionici iz Pančeva 1988. godine na osnivanju te umetničke grupe (www.aleksandarzograf.com). Sa njima 2001. godine nastupa na Belefu web gde je svirao i izlagao stripove, a iste godine nastupa na krovu Opštine Pančevo u plavom šinjelu Titovog gardiste. Povod svirke je bio izdavanje albuma "Kuhinja" gde je Zontag učestvovao sa pesmom "Rokenrol na 100 načina". U međuvremenu je sa "Kuhinjom" obilazio neke gradove u Srbiji kao npr.: Kraljevo, Valjevo, Novi Sad, Beograd itd.... (Bilo je i dosta svirki i strip izlozbi u Pančevu u periodu 1998 - 2001.).

Godine 2000. izdaje samostalni album, "Psiho-delija", koji je pratio strip Zontag. Poezija sa albuma bila je u stripu. Reklama za album pojavila se kao strip stranica u magazinu "Rok ekspres".

U decembru 2001. Zontag svira uživo tri pesme u TV-emisiji "Telekaster", Aleksandra Žikica. Stripovi "Pančevac" i "Baci Kosku" objavljeni su na web casopisu "Ispod zemlje" - www.ispodzemlje.com), 2002. godine.

Objavljivao stripove u ovim časopisima: "Kuhinja", "Pop-kult" - dodatak lista "Danas", "Naša Krmača", "Pančevac", "Rok ekspres", "Šlic" (Strip "Tesla" prvo je objavljen od strane "Šlica", 2002. godine ), "Stripburger", "Recycled Art" (USA). Izlagao stripove u: Amsterdamu (1999), Beogradu, Novom Sadu (Exit 2005), Pančevu, Vršcu, Zrenjaninu, Valjevu, Subotici, Gornjem Milanovcu, Kraljevu... Period 2000 - 2004.

Zontag odlazi na turneju po Vojvodini 2002. godine. Knjiga-dokument, "Devojčice i dečaci sa Dunava", Vladimira Nedeljkovića , svojevrstan je prilog istoriji urbane kulture Novog Sada. 01.01.2006. godine pesma "Afrika" grupe Zontag pojavljuje se na CD-u kompilaciji "Crna Tacka 2006". U pitanju je kompilacija relevantnih pančevaćkih bendova. (urbaniturbani@gmail.com)

Od 22. do 28.04.2006. godine organizuje turneju Dorit Chrysler. 28.04.2006. godine SKC Novi Sad objavljuje strip "Telsa, Pančevo i druge priče" . Na promociji tog stripa, u Novom Sadu, svira Dorit Chrysler - Bunker mesto stripa, sto metara dalje, Singoga, svira Dorit Chrysler.

10.06.2006. na Teslin jubilarni 150-ti rođendan otvara strip izložbu u Beogradu, SKC, posvećenu Nikoli Tesli (www.skc.org.yu). List Politika na zadnjoj strani označava tri događaja koji su obeležili taj dan, a jedan od njih je i strip izložba "Tesla, Pančevo i druge priče". Zbog velikog interesovanja, strip izložba je produžena za još 4 meseca. Dan nakon toga, otvara istu izložbu u Pančevu, u Galeriji "Dvorište".

Nakon dve godine života u Novom Sadu, uvršten je u Enciklopediju Stripa Novog Sada, jula 2006., kao i u web enciklopediju UPPS-a, juna 2006. godine (www.upps.org.yu).

2005., za 1 maj, izdaje knjigu o istoriji rok kulture u Pancevu pod nazivom "Helikopter na glavi (1962 2004)". Knjigu je objavio Tim za komunikaciju uz pomoć Opštine Pančevo. "Helikopter na glavi - Istorija rokenrola u Pančevu 1962 - 2004". Juna 2006.. kreće feljton u Pančevcu - "Istorija rokenrola u Pančevu 90s", izdat u devet brojeva (www.pancevac.com).

Za 25-tu godišnjicu smrti John Lennona zove Sergeja Trifunovića i sa njim svira u Bunkeru, Novi Sad. Povod je bio ukidanje ulice John Lennona u Novom Sadu. Ujedno je izlagao strip na temu "John Lennon Street Novi Sad". Yoko Ono šalje beli bedž "Imagine Peace".

Glumio i uradio muziku za film "Felna", Zorana Marinkovića frontmena Bjesova. Taj fim je dobio nagradu žirija na Festivalu kratkometražnog filma u Novom Sadu, 2005. godine. Od 12. do 14.01. 2005. godine organizuje mini turneju Marka Brecelja koja je obuhvatila Novi Sad, Gornji Milanovac, Pančevo. Turneja je snimljena za potrebe filma "Sa pasošem kroz Srbiju".

Dorit Chrysler, septembra 2005. godine, objavljuje na svom sajtu strip "Tesla Time Machine" - Vladimir Nedelkovic (www.doritchrysler.com).

Septembar - ulazak u studio - Zontag snima deset novih pesma za novi album pod imenom "E, ja kuliram". Krajem septembra 2007. godine za Dorit Chrysler organizovao koncerte u nekoliko gradova Srbije.

Nagrada, koja se sastoji iz diplome i plakete, biti će mu urućena u sredu 11.06.2008. godine u 18 sati u Kafeu "Oblomov", u Novom Sadu, u organizaciji Scene svih kreativnih. Web linkovi: www.vladimirnedeljkovic.com i www.myspace.com/vladimirzontag .

CD - Energy and Light

Stojan Simić Krpica

Stojan Simić Krpica rođen je u Riječanima Gornjim, BiH. Školovao se, studirao, radio i živio u više različitih mjesta bivše SFRJ. Sada živi u Novom Sadu, ima status slobodnog umjetnika, a nije u stanju da plaća doprinos za socijalno i penzijsko osiguranje, pa je status storniran. Do sada objavio 27 knjiga poezije.

Posle jednog direktnog iskustva istine, 1980. godine, imao je otkrovenje o momentalizmu i postao je tvorac umetničkog pravca momentalizma. Stojan Simić Krpica je posle jedne šaljive vizije, 1978. godine, počeo da koristi (samoironijski i iz zabave) Pseudonim: Višnjislav (slavi Višnjeg) Višnjev (Božji) Vobanolec (anagram reči nobelovac) Mikadeak (anagram reči akademik).

SSK (scena svih kreativnih) je scena koju svakodnevno (besplatno) organizuje, uređuje i vodi književnik Stojan Simić Krpica, iz ljubavi prema drugom ljudskom biću, bolje reći, prvom ljudskom biću, u cilju da kreativnost dopre do svakog ljudskog bića gdegod se nalazi (svi mogući zatvoreni i otvoreni prostori), a i za marginalne grupe kako ih definišu (izbeglice, prognanike, romsku populaciju, bolesnike, stare, iznemogle, invalide svih kategorija, djecu i omladinu bez roditelja i bez roditeljskog staranja, djecu i omladinu mentalno nedovoljno razvijenu i ometenu u razvoju, vojnike, zatvorenike...) i na kojoj mogu, a ne moraju, da učestvuju svi koji hoće, a kreativni su, mogu, a ne moraju i afirmisani i početnici, ako hoće, mogu, a ne moraju, i istaknuti i skrajnuti, ako hoće, bez vrijeđanja po bilo kojoj osnovi...

Po ideji Stojana Simića Krpice, a u saradnji sa mr Jovanom Mihajilom, u organizaciji Doma za ometenu decu i omladinu u Veterniku, besplatno vodi Međunarodnu književnu koloniju "Paunovo pero", u Domu za ometene u razvoju u Veterniku, kao i Međunarodni festival za humor i satiru "Milovan Ilić Minimaks".

Po ideji književnika Stojana Simića Krpice, a u saradnji i uz podršku Organizacije za gluve Novog Sada, besplatno organizuje i vodi Međunarodni memorijalni festival za decu oštećenog sluha, "Ružica Mihajilo".

Po ideji književnika Stojana Simića Krpice, a u saradnji sa mr Jovanom Mihajilom, u organizaciji Dečjeg sela iz Sremske Kamenice, besplatno vodi Međunarodni festival za decu i srednjoškolsku omladinu, "Duško Trifunović .

Po ideji Stojana Simica Krpice, a u saradnji sa mr Jovanom Mihajilom, u organizaciji Saveza za slepe i slabovide, besplatno vodi Međunarodni festvala za kreatvnost slabovidih i slepih.

Međunarodna nagradu planete Zemlje ustanovljena je prema ideji Stojana Simića Krpice, uz podršku i u saradnji sa mr Jovanom Mihajilom u cilju razvijanja svijesti o očuvanju planete Zemlje. Nagrada je prestižna i sam dobitnik bira sledećeg dobitnika. Nema žiriranja ni lobiranja.

Međunarodna nagrada za andergraund kreativnost, "Radomir Belačević", ustanovljena je prema ideji Stojana Simića Krpice, uz podrsku i u saradnji sa mr Jovanom Mihajilom, u cilju stimulisanja andergraund kreativaca i očuvanja sećanja na Radomiora Belačevića. Nagrada je prestižna i sam dobitnik bira sledećeg dobitnika. Nema žiriranja ni lobiranja.

Po ideji Stojana Simića Krpice, uz porsku Saše Nišavića i uz pomoć Radomira Jovičića Minje, održava se Međunarodna književna kolonija na Salakijama.

Po ideji Stojana Simića Krpice, a uz podršku i u organizaciji Novosadskog humanitarnog centra, ustanovljena je godišnja Međunarodna nagrada Novosadskog humanitarnog centra za kreativno stvaralaštvo u izbjeglištvu i rasejanju.

Stojan Simić Krpica je jedan od osnivača, organizatora, urednika i voditelja Međunarodne književne kolonije "Cenejski biseri", na pesničkom salašu dr Zečevića.

Stojan Simić Krpica je jedan od organizatora i voditelja za domaće pesnike i pisce u okviru Međunarodnog festivala poezije u Novom Sadu, u organizaciji Društva književnika Vojvodine i njenog predsednika, Jovana Zivlaka.

Po ideji Stojana Simića Krpice, a uz podršku mr Jovana Mihajila, ustanovljena je godišnja Međunarodna nagrada za multikreativnost, "Branko Andrić Andrla". Nagrada je prestižna i sam dobitnik bira sledećeg dobitnika. Nema žiriranja ni lobiranja.

Po ideji Stojana Simića Krpice, a uz podršku mr Jovana Mihajila, ustanovljena je godišnja Međunarodna nagrada - maternja melodija. Nagrada je prestižna i sam dobitnik bira sledećeg dobitnika. Nema žiriranja ni lobiranja.

Na novoj TV Melos, a u okviru jutarnjeg programa "Svitanje", književnik Stojan Simić Krpica svakog radnog dana od 10 do 10.45 besplatno organizuje i vodi SSK (scenu svih kreativnih), dovodeći gošće i goste iz svih oblasti kreativnosti...

Stojan Simić Krpica je i volonter NSHC, član Društva književnika Vojvodine, Društva pisaca BiH, Književne zajednice Jugoslavije i Saveza književnika u otadžbini i rasejanju.







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -