Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008
4. JAZZ EX TEMPORE
29.09.2008. - 04.10.2008.

4. Jazz Ex Tempore
HR / UK / FIN / NL / BG

Krajem rujna 2008. godine pocinje novo, cetvrto izdanje, multikulturnog projekta "Jazz Ex Tempore" u organizaciji Udruge "Liburnia Jazz". Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, kada snimka završnih koncerata održanih '05. i '06. osvaja sva tri Porina u kategoriji jazz glazbe, Jazz Ex Tempore nastavlja pomicati granice, i glazbene i teritorijalne. Osim što je "Jazz Ex Tempore" jedan od vrlo rijetkih kulturnih projekata u Hrvatskoj koji gostujuce umjetnike aktivno ukljucuje u stvaralacki proces, on sada postaje i hrvatski kulturni izvozni proizvod. Nakon premijernih koncerata i radionica u Opatiji i Zagrebu, "Jazz Ex Tempore" krece u "osvajanje" Europe. Koncerti i radionice nastali u Hrvatskoj održavat ce se i u Velikoj Britaniji, Finskoj, Nizozemskoj i Bugarskoj, odnosno u svim zemljama iz kojih dolaze umjetnici koji sudjeluju u njegovom ostvarenju. Ministarstvo kulture i Odjel za medjunarodnu kulturnu suradnju podržali su projekt smatrajuci da je "Jazz Ex Tempore" jedan od vodecih programa obilježavanja godine interkulturnog dijaloga u Republici Hrvatskoj. Osim što je projekt znacajan za ocuvanje kulturne baštine i kulturnog identiteta, on doprinosi i promicanju hrvatske kulture u svijetu i ukljucuje je u medjunarodnu kulturnu suradnju.

Ideja koja stoji iza svega jest poticaj stranim glazbenicima da upoznaju hrvatsku tradicionalnu glazbu i ugraduju je u svoje nove kompozicije. Cilj projekta je okupiti u Opatiji nekoliko vrsnih glazbenika iz potpuno razlicitih regija svijeta koji su ujedno i poznavatelji vlastite kulturne baštine, a jazz im je zajednicki jezik. Tijekom jednotjednog boravka u Opatiji oni zajednicki muziciraju i stvaraju fuziju razlicitih glazbenih tradicija, te dio svog iskustva prenose javnosti putem radionica. Bilo je zanimljivo cuti kako Cheick Tidiane Seck iz Malija cuje istarski balun i kako ga je preoblikovao koristeci tradicionalne africke glazbene obrasce, kako ruski umjetnik Yuri Goloubev doživljava meksicke tradicijske skladbe, ili kako kubanski bubnjar Jose Leonardo Angel Rodrigez cuje i uklapa u vlastite ritmicke idiome makedonski oro!

4. izdanje festivala "Jazz Ex Tempore" prelazi najprije granice Opatije, tako da ce se završni koncert osim u "Vili Angiolini" u Opatiji, održati i u legendarnom "BP Clubu" u Zagrebu. Ucesnici ovogodišnjeg festivala "Jazz Ex Tempore" su: Johanna Juhola - harmonika (Finska), Hristo Yotsov - bubnjevi (Bugarska), Andrea Vicari - glasovir (Velika Britanija), Rico De Jeer - kontrabas (Nizozemska) i Elvis Stanic - harmonika i gitara (Hrvatska).
Svaki od glazbenika ce održati i radionicu, odnosno tzv. otvoreni jazz talk, posvecen svojoj glazbenoj tradiciji, odnosno vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Radionice su vrlo neformalne i namijenjene najširoj publici, kako glazbenicima tako i svima koje zanima upoznavanje s razlicitim kulturama i umjetnicima. Sve radionice i završni koncert održat ce se u opatijskoj "Vili Angiolini".

PROGRAM

JAZZ TALKS / OPEN WORKSHOPS - 20.00 h, Opatija, VILA ANGIOLINA - slobodan ulaz / free entrance
29.09.2008., pon: JOHANNA JUHOLA - harmonika / acc - Finska (FIN)
30.09.2008., ut: HRISTO YOTSOV - bubnjevi / dr - Bugarska (BG)
01.10.2008., sri: ANDREA VICARI - glasovir / pno - Velika Britanija (UK)
02.10.2008., cet: RICO DE JEER - kontrabas / bass - Nizozemska (NL)

KONCERTI / CONCERTS
03.10.2008., pet: ZAGREB, "B.P. CLUB", 21.00 h
04.10.2008., sub: OPATIJA, VILA ANGIOLINA, 21.00 h - cijena ulaznica 50,00 kn (prodaja sat vremena prije pocetka koncerta)

BIOGRAFIJE UMJETNIKA

JOHANA JUHOLA (Finska - harmonika) www.johannajuhola.net
Rodena je 1978., a diplomirala je harmoniku na odjelu tradicionalne glazbe Sibelius akademije. Skladala je glazbu za nekoliko plesnih, kazališnih i cirkuskih predstava (Swedish Theater u Helsinkiju, Zodiak , Circo Aereo, Theater of Keski-Uusimaa). Bila je clanica skupina Troka, Duo Milla Viljamaa & Johanna Juhola, Las Chicas del Tango, Spontaani Vire, Novjaro, te suradivala s glazbenicima: Timo Alakotila, Pekka Kuusisto, Tuomas Norvio. Dobitnica je nagrade na International Astor Piazzolla Competition 2000. g. i nagrade "Citta di Castelfidardo" u kategoriji Astor Piazzola 2002. godine.

ANDREA VICARI (Velika Britanija - glasovir) www.andreavicari.co.uk
U "Penguin Rough Guide to Jazz" proglašena jednom od najboljih mladih jazz glazbenica u Velikoj Britaniji.Školovana na akademiji u Cardiffu, osvaja stipendiju za studij na The Guildhall School of Music u Londonu. Suradivala je s umjetnicima kao što su: Dill Katz, Django Bates', Phil Bent, David-Jean Baptiste, Eddie Harris, Art Farmer,... 1994. The Arts Council joj povjerava skladanje kompozicija za jedanaesteroclani jazz orkestar koji kasnije postaje poznat pod imenom Suburban Gorillas. Od 2004. snima i suraduje i s The Vortex Foundation Big Bandom. Trenutno radi kao profesor na katedri za jazz glasovir na Trinity College of Music u Londonu.

HRISTO YOTSOV (Bugarska – bubnjevi, udaraljke)
Jedan od najcjenjenijih bugarskih bubnjara i udaraljkaša. Profesor jazz odsjeka na Državnoj glazbenoj akademiji u Sofiji. Clan Big Banda bugarskog nacionalnog radija i International European Big Banda. 1985. dobiva prvu nagradu na International Jazz Competition i nagradu za najboljeg solistu u Hoeilaartu u Belgiji. 1986. osvaja titulu Young European Jazz Artist's na Fifth European Jazz Competition u Leverkusenu u Njemackoj. 1998. godine osvaja Golden Feather of FM Classic Radio, a 1999. Kristalnu liru Unije bugarskih glazbenika i plesaca. Suraduje s glazbenicima: Tommy Smith, Andy Scofield, Milcho Leviev, Alexia, Reiner Winterschlagen, Yildiz Ibrachimova, Adam Pierontchik, Theodosii Spassov, Steve Hamilton, Stoyan Yankulov, Anthony Donchev.

RICO DE JEER (Nizozemska - bas, kontrabas) www.ricodejeer.com
Diplomirao kontrabas na Hilversum’s Conservatory u Nizozemskoj. Suradjivao s glazbenicima: Koos Serierse, Rob Langerijs, Ruud Ouwehand, Edward Mebius, Ernst Glerum,... Trenutno svira u skupinama Kai von Rosenberg Trio, Klatwerk 3 and Jesper Buhl Trio.

ELVIS STANIC (Hrvatska - gitara, garmonika, voditelj projekta) www.elvis-stanic.hr
Elvis Stanic je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagradivaniji jazz skladatelj mlade generacije. Voda je Elvis Stanic Group, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izricaja i suvremenim jazz tendencijama. Kao skladatelj, posebno je posvecen proucavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na podrucju tzv. World glazbe jedan od vodecih glazbenika u Hrvatskoj. Osvojio je mnogobrojne nacionalne i medjunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (13 diskografskih nagrada Porin, 5 nagrada Status HGU,...), a ove (2008) godine je dobitnik je Odlikovanja reda Danice hrvatske s likom Marka Marulica kioje se dodjeljuje za osobite zasluge za kulturu.

Kontakt:
Elvis Stanic
51415 Lovran, Konjsko 92 c
tel/fax +385 51 292 466 / +385 91 20 11 531
www.liburniajazz.hr / info@liburniajazz.hr









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -