Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008
IGOR ŽERAJIĆ
100 na sat

Igor Žerajić
100 na sat

Album Igor Žerajić - 100 na sat
Izdavač Self-released
Datum izlaska  
Ocjena albuma
Popis pjesama
01. Odgovor ; 02. Nek' zove se ljubav ; 03. 100 na sat ; 04. Karmin ; 05. Bašte bez ruža ; 06. Da je Bog d'o ranije ; 07. Baš nas briga ; 08. Srce je to ; 09. Ko to zna ; 10. Devet dana

Igor Žerajić objavio je novi album i nazvao ga je "100 na sat" i sadrži deset (gore navedenih) pjesama. Pjesme: "Odgovor", "Bašte bez ruža" i "Karmin", prethodno su bile predstavljene na radio stanicama kao singlovi sa ovog albuma i uvod su u ovaj samostalni rad Igora Žerajića nakon odlaska iz grupe Crno Vino.

Album je rock žanra i pjesme su većinom energične i bržeg tempa. Tu se, takođe, nalaze i dvije balade: "Odgovor" i "Devet dana". Na albumu se kao tekstopisci pojavljuju Miroslav Pilj i Ivan Barbalić. Ivan Barbalić je takođe i autor muzike na par pjesama, dok aranžmane za cijeli album potisuje Igor Žerajić.

"Album je nastao tokom dvije godine rada u Londonu, Sarajevu i Zagrebu i od petnaest pjesama koje su bile u radnoj fazi, ova selekcija pjesama se pokazala kao finalna za ovaj album. Ekipu koja je sudjelovala u realizaciji albuma većinom čine moji dragi prijatelji sa kojima sam skoro svaki dan u kontaktu. Većinu toga je pripremljeno i snimljeno u kućnoj varijanti mog audio studija. Električne gitare, koje je snimio moj brat, Sergej, i prateći vokali, snimani su u Zagrebu. Nakon toga, došla je faza snimanja u studiju Marina Meštrović - Amadeus Production Art Center - gdje su snimani glavni vokali i neki prateći, zatim je rađen mix i mastering", objasnio je Igor.

Za pjesmu "Ko to zna", neke od gitara snimane su u Londonu, a svirao ih je i snimao Emir Hot. Kompletna komunikacija i snimanje je obavljeno putem Interneta, te su trake gitara, takođe, na isti način bile dostavljene u studio. Za ovu pjesmu rad na aranžmanu smo podijelili Almir Komarica i ja, a i Almir je takođe odsvirao jako dobre gitarske dionice.

Slijedi kratki popis osoba koja je svirala na ovom albumu i onih koji su ga i snimali:

- Igor Žerajić: glavni i prateći vokali, električne i akustične gitare, drum programming & percussion na svim pjesmama osim 1 i 5, usna harmonika, synth, orkestral i hor na 2, hammond i klavir osim na 1.
- Bato Bihorac: hammond i klavir na 1.
- Davor Maraus: bubanj na 1 i 5.
- Sergej Žerajić: električne i akustične gitare na svim pjesmama osim 9 i 10 i prateći vokali.
- Emir Hot: električne gitare - specijalni gost na 9.
- Almir Komarica: akustične i električne gitare na 9.
- Borjan Milošević: bas gitara na svim pjesmama osim na 4, 5 i 10.
- Marin Meštrović: synth na 2 i bas na 10.

Studio Punkt u Sarajevu - pjesma "Odgovor". Tonski snimatelj i mix: Dino Vatrenjak. Spring Street Studio (mobile) u Zagrebu: snimane električne, akustične gitare i vokali. Amadeus Production Art Center u Sarajevu: snimanje, editing, mix, mastering, muzički producent (vodič kroz tajne umjetnosti): Marin Meštrović. Asistent produkcije na pjesmama 4 i 5 Željko Škarić Pancho. Tonski snimatelj gitara, editing i asistent produkcije na svim pjesmama: Igor Žerajić.

Marin Meštrović: Cubase, Digidesign Pro Tools HD3 | Apple Mac Pro & PC computers. Igor Žerajić: Cubase, Propellerheads Reason, Garageband | Apple MacBook Pro & PC computers.

Foto albuma: Amer Kapetanović | design: Igor Žerajić

"Od pjesama koje su se meni izdvojile za početno predstavljanje albuma su "100 na sat" (naslovna numera) i "Devet dana". Album je dobio naziv po istoimenoj pjesmi koju je napisao Miroslav Pilj. Kompletan album sam zamislio u retro stilu, kao asocijaciju na dobra vremena rock muzike sedamdesetih godina. I ako sam tada bio mali, dobro se sjećam muzike koja se tada emitovala i euforije odlaska na koncerte tadašnjih mega bendova veoma značajnih za rock scenu. Sam naziv, "100 na sat", pogodio me kao flesh dok sam pjevajuci muziku te pjesme citao tekst i odmah sam znao da je to naziv ovog albuma."

Za sada, album je objavljen na iTunes shopu, u vidu digitalne distribucije audia za cijeli svijet u mp3 formatu. S obzirom da živimo u eri kompjutera i da je većina informacija u elektronskoj formi koje dobijamo putem interneta iz svih dijelova svijeta i svima su informacije dostupne u sekundi, shvatio sam da je ovo najbolji način objavljivanja albuma i dostupan je u cijelom svijetu.

Što se tiče objavljivanja albuma kao CD format, još čekam odgovore izdavačkih kuća. Što se promocije albuma tiče, to se najvise radi upravo putem interneta jer mnogi mediji kao što su radio stanice i TV programi nisu u stanju da podrže rock kulturu koja dolazi iz BiH, a oni koji to možda i jesu u mogucnosti - nisu svima dostupni.

"Pripremam se za koncerte po BiH koji će uslijediti, nadam se, u što skorijem periodu, tako da će i to biti najbolja promocija. Rock muzika se publici na pravi način može donijeti i dočarati najbolje na živim koncertima."

Web linkovi za više informacija: www.igorzerajic.com / www.myspace.com/igorzerajic

IGOR ŽERAJIĆ - 100 na sat








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -