Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009

9. LIBURNIA JAZZ FESTIVAL
03. - 05.07.2009. - Opatija, Hrvatska

9. Liburnia Jazz Festival
03. - 05.07.2009. - Opatija, Hrvatska

Već devetu godinu za redom, Opatija prvi vikend u srpnju živi jazz. I ove (2009.) godine Opatija će ugostiti Liburnia Jazz Festival - prema prepoznatljivosti, broju koncerata i posjetilaca - definitivno - najveći jazz festival u Hrvatskoj i regiji. Nastavljamo s programom koji je prošle godine bitno proširen.

Street Jazz je 2008. osvojio sedam gradskih lokacija, a tako će biti i ove godine. Program Street jazza počinje u 17.00 h, a završava netom prije "velikih" koncerata na Ljetnoj pozornici. Koncerti će se održavati na kupalištu Slatina (restoran Vongola), terasama hotela Imperijal, Milenijum, Bristol i Lounge baru Monokini. Na Street Jazzu će ukupno učestvovati 11 bandova koji će održati 14 koncerata.

Posebnost Liburnia Jazz Festivala su i dvije pokretne pozornice JAZZ BUS i JAZZ BOAT. Jazz Bus je opatijsko-riječki turistički autobus koji će od Slatine do Rijeke putovati s jazz bandom na krovu. Jazz Boat je turistički brod Contessa Toursa iz Opatije koji će kretati s opatijskog mula u 19.30 h, ploviti rivijerom uz live jazz koncert, fritule i bisku, i dovesti publiku netom prije početka koncerata na Ljetnoj pozornici natrag na mul. Cijena ovog krstarenja je simboličnih 60,00 kn, a ulaznice se mogu kupiti u svim opatijskim agencijama i hotelima.

Sa 14 koncerata Street Jazza i 6 koncerata na Ljetnoj pozornici 9. Liburnia Jazz Festival tako može najaviti ukupno 20 koncerata na 8 pozornica u samo 3 dana.

Ovom prilikom želimo najaviti i ostale headlinere 9. Liburnia Jazz Festivala. Nakon kultnih Medeski, Martin & Wood koji otvaraju Festival 3. VII. i u Opatiji počinju svoju ovogodišnju europsku turneju, sljedećeg dana - subotu, 4. VII 2009. - na Velikoj sceni Ljetne pozornice imat ćemo priliku čuti Ex Tempore Orchestra - umjetnički eksperiment udruge Liburnia Jazz i Elvisa Stanića nastao na ovogodišnjem 4. Jazz Ex Tempore projektu odakle se proširio u Veliku Britaniju, Nizozemsku i Bugarsku (detaljno u prilogu s biografijama).

Iste večeri nastupit će i Mario Canonge Trio. Canonge je neizmjerno talentirani pijanist-virtuoz koji je cijelu svoju karijeru posvetio otvaranju novih glazbenih horizonata i poticanju svih formi glazbene razmjene, te promoviranju tradicionalne glazbe Haitija, Kube i Zelenortskih otoka kao i svog rodnog Martinika.

Posljednjeg dana Festivala – nedjelja, 5. VII 2009.. - jazz poslastica za kraj - koncert "nove, velike trubačke nade jazza" - Christian Scott Quintet. Ovaj "mladić s trubom" je osvojio i jazz puriste i hip hop zajednicu čvstim osobnim imageom, jasnim i neskrivenim glazbenim uzorima, te snažnim i odlučnim političkim stajalištima i po mnogočemu je jedinstvena i specifična pojava na današnjoj glazbenoj sceni.

Ulaznice za koncerte na Ljetnoj pozornici moći će se kupiti od 1. lipnja na svim prodajnim mjestima Eventima u Hrvatskoj, Festivalu Opatija i Turističkom uredu u Opatiji. Cijena trodnevne festivalske ulaznice je 200,00 kn, za petak i nedjelju 80,00 kn u pretprodaji (100,00 kn na dan koncerta), a za subotu 60,00 kn u pretprodaji (80,00 kn na dan koncerta).

BIOGRAFIJE

(03. srpnja 2009., petak) . MEDESKI, MARTIN & WOOD

Zvijezde ovogodišnjeg Liburnia Jazz Festivala, Medeski Martin and Wood, trio je koji s lakoćom premošćuje jaz između avangardne improvizacije i groove-jazza. Osim što su neumorni inovatori i izvanredni umjetnici, istovremeno su i iznimno popularan sastav s tisućama vrlo vjernih fanova. Kao što je to već postalo gotovo redovito, europsko predstavljanje projekta - albuma Zaebos - počinju upravo u Opatiji.
Izrastao iz njujorške Downtown scene početkom 90-tih, ovaj trio neprestano propituje i probija okvire jazz glazbe, stvarajući iz albuma u album glazbu koja reflektira ono što oni jesu pojedinačno i kolektivno, eksperimentirajući suvremenim glazbenim ritmovima poput hip-hopa, funka i soula.
Predstavljajući svoju glazbu na dugotrajnim turnejama, svirajući često pred mladom rock orijentiranom publikom, MMW je stekao status jazz-jam superzvijezda iako "službeno" pripadaju jazz alternativi.
John Medeski, pijanist klasične naobrazbe koji je prema vlastitim riječima prebirao po klaviru i prije no što je prohodao i basist Chris Wood upoznali su se za studija na prestižnom "New England Consevatory of Music". Nakon što su odlučili akademske krugove zamjeniti kasnonoćnim podzemnim svijetom njujorške scene te uz pomoć "katalizatora" - poznatog jazz bubnjara Boba Mosesa, koji ih upoznaje sa Billijem Martinom, inventivnim mladim udaraljkašem, 1991 godine nastaje trio čija će popularnost slijedećih nekoliko godina rapidno rasti uporedo s njihovim neupitnim doprinosom suvremenoj glazbi.
Tijekom godina članovi su surađivali i s brojnim drugim glazbenicima iz jazz i rock svijeta kao što su John Scofield, John Zorn, The Dirty Dozen Brass Band , Mashal Allen, Maceo Parker, Marc Ribot, Susana Bacca, Blind Boys of Alabama, Iggy Pop i mnogi drugi.
Masada Songbook 2, The Book of Angels vol. 11, Zaebos kako glasi puni naziv njihovog prošlogodišnjeg albuma, čija će europska premjera biti na Liburnia Jazz Festivalu, dio je knjige pjesama Masada 2, Johna Zorna – također kultnog njujorškog skladatelja i saksofonista. Zornov ogromni skladateljski opus dotiče se gotovo svega relevantnog u suvremenoj glazbi, osiguravajući mu tako status jednog od najznačajnijih skladatelja današnjice.
Knjiga pjesama Masada zbir je djela baziranih na fuziji suvremenog jazza i tradicionalne židovske klezmer glazbe. Nakon izuzetnog uspjeha postignutog tijekom 90-tih sa svojim Electric Masada (u čijim su ranim postavama svirali upravo Medeski, Martin i Wood) i Acoustic Masada ansamblima, John Zorn je 2004. odlučio izvođenje druge knjige Masada pjesama prepustiti svojim dugogodišnjim suradnicima, iznimnim glazbenicima poput Marca Ribota, Jamiea Safta, Uri Cainea i mnogih drugih. Medeski Martin & Wood bili su također logičan izbor za interpretaciju Zornove glazbe koja propuštena kroz njihov "filter" dobija potpuno novu dimenziju.
Prema riječima Johna Medeskog smisao stvaranja glazbe jest „predstaviti nešto što osjećaš duboko u sebi. A ako to zaista osjećaš, osjetit će i drugi ljudi“.
Jedinstvenost umjetničkog izričaja, virtuoznog orguljaša i pijanista i inventivne ritam sekcije, originalni glazbeni materijal Johna Zorna garancija su vrhunskog jazz-fusion iskustva.

(04. srpanj 2009., subota) JAZZ EX TEMPORE ORCHESTRA

Elvis Stanić (HR) - gitara, harmonika ; Andrea Vicary (UK) - glasovir ; Hristo Yotsov (BG) - bubnjevi ; Rico De Jeer (NL) - kontrabas

Jazz Ex Tempore Orchestra je umjetnički eksperiment hrvatske neprofitne organizacije Liburnia Jazz. Krenuli smo od već davno "prožvakanog" klišea "Glazba ne poznaje granice" i okupili glazbenike potpuno različitih stilova, porijekla i stavova koji nikada nisu čuli jedan za drugoga, a kamoli međusobno surađivali. Doveli smo ih u Hrvatsku na tjedan dana i suočili s hrvatskom tradicijskom glazbom, a oni su dodali svoju kreativnost i dio svojeg kulturnog nasljeđa. Ministarstvo kulture RH ovaj je projekt proglasilo "vodećim hrvatskim programom međunarodnog karaktera".
Nakon europske turneje i koncerata u Velikoj Britaniji (London), Nizozemskoj (Utrecht, Groningen, Leimuiden), Hrvatskoj (Opatija, Zagreb, Rovinj, Omišalj) i Bugarskoj (Sofija, Plovdiv), snimljen je i album "Round Trip" kao rezultat neočekivano uspješne umjetničke suradnje i početak velikog prijateljstva.

MARIO CANONGE TRIO

Mario Canonge (Martinique, France) - glasovir ; Linley Marthe (Mauricius, France) - bas ; Chanderdath Sardjoe (NL) - bubnjevi

Canonge je neizmjerno talentirani pijanist-virtuoz koji je cijelu svoju karijeru posvetio otvaranju novih glazbenih horizonata i poticanju svih formi glazbene razmjene, te promoviranju tradicionalne glazbe Haitija, Kube i Zelenortskih otoka kao i svog rodnog Martinika. No, njegov talent ide i dalje. Kao zvijezda s Martinika, Canonge je dokazao svoju nevjerojatnu sposobnost da prilagodi svoju svirku širokoj raznolikosti žanrova. Jazz, zouk, salsa - odaberite - Canonge ih svira. Tijekom karijere surađivao je s impresivnim brojem glazbenika pokazujući da je suveren i u afro-američkim ritmovima i u jazzu. Niz godina surađuje s Ralphom Thamarom, ikonom afričke glazbe Manu Dibangom, Roy Hargroveom, Mokhtar Sambom, Richardom Bonom,... Njegova je glazba nonšalantna i puna boja, bogata i „prevrtljiva“, ali i puna, čvrsta i energična.
Putujući i živeći u i između obje svoje domovine (rođen na Martiniku, niz godina živi u Parizu i na Martiniku), Mario Canonge je stvorio glazbeni most između dvaju kultura, fuziju jazza i tradicionalne glazbe Francuskih Antila. U glazbenom smislu, Canonge je napustio zvuk modernog zouka, ponovno pronašao tradicionalnu glazbu svog rodnog otoka i počeo eksperimentirati s ritmovima mazurke i biguine.
Mario Canonge je uistinu centralna figura i bitan dio karipske glazbe, ali je ponajviše ambasador glazbene baštine Martinika u svijetu.

(05. srpnja 2009., nedjelja) CHRISTIAN SCOTT QUINTET

Christian Scott - truba ; Milton Fletcher - klavijature ; Matthew Stevens - gitara ; Jamire Williams - bubnjevi ; Kristopher Funn - bas

Kada je 24-godišnji Christian Scott 2006. godine objavio svoj prvi album "Rewind That", dočekan je kao 'nova, velika trubačka nada jazza'. Časopis Billboard ga je odmah uvrstio na svoju listu 10 Faces to Watch in 2006 - deset mladih glazbenika koji najviše obećavaju. U 2007. je snimio novi album "Anthem" kojim odaje poštovanje svojim sugrađanima, stradalima u uraganu Katrina, napisao je i snimio dvije pjesme za novi album Princea, snimio pjesmu za album Randyja Jacksona 'American Music, Volume 1', a pojavio se i u novom filmu Georgea Clooneya - 'Leatherheads'. Časopis Ebony, najstariji i najuspješniji afro-američki časopis, uvrstio ga je među svojih 30 vodećih mladih 'lidera' za 2007. godinu.
2008. snima "Live in Newport", koncertni album posvećen 50-tom rođendanu Milesovog koncerta u Newportu. Utjecaj Miles Davisa i njegovih istraživanja različitih glazbenih pravaca ukazuje na temeljne odrednice koje vode i mladog trubača. No Christian Scott je već u ovoj fazi kompletan umjetnik koji takvu tradiciju uspijeva prilagoditi vlastitim umjetničkim potrebama i koji je umjesto unaprijed izgubljene bitke u kojoj bi pokušao postati novi Miles, stvorio vrlo prepoznatljiv zvuk i snažan image mladog, ali inventivnog glazbenika.
Christian Scott je po mnogočemu specifična pojava na glazbenoj sceni. Čvrst osobni image, jasni i neskriveni glazbeni uzori, te snažna i odlučna politička stajališta privukli su već na samom početku njegove karijere glazbene i lifestyle novinare. Jazz tradicionalisti nisu najbolje prihvaćali glazbene ideje koje su jazz osnovicu pretvorile u fuziju jazza, rocka, funka,soula, rapa i hip hopa, no Scott se nije libio strukturirati glazbu prema vlastitim idejama te je danas poštovan kako u hip hop zajednici, tako i kod jazz purista.

Liburnia Jazz
51415 Lovran, Konjsko 92 c
tel/fax 051 292 466 / 091 20 11 531
www.liburniajazz.hr / info@liburniajazz.hr

New Barikada logo made by Thomas Oliver

New Barikada logo made by Thomas Oliver







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -