Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
DENIS RAZUMOVIĆ RAZZ
In Umbra

Denis Razumović Razz
"In Umbra" (Dallas Records, 2007)

Album Denis Razumović Razz - In Umbra
Izdavač Dallas Records
Datum izlaska 2007.
Ocjena albuma
Popis pjesama "Birdissimo", "I'll Remember April", "Razz Rhythm", "Confirmation", "My First Blues", "Soul Eyes", "In Umbra", "Lover" i "Hard Worker"

Spoj hrabrosti i kvalitete

Svaki napis o jazzu prvenstveno vidim kao priliku za promociju tog vrijednog muzičkog pravca. Potencijalnim konzumentima jazz muzike ništa ga bolje neće približiti nego kvalitetna muzika tog muzičkog pravca. Na tom tragu je i album riječkog saksofoniste Denisa Razumovića Razza - "In Umbra", izdat 2007. godine za Dallas Records. "Standardnim" ljubiteljima jazza, kvaliteta Denisa Razumovića Razza već odavno je prepoznata što potvrđuje i prestižna nagrada Status koja mu je od strane kolega, muzičara, dodijeljena kao najboljem jazz altisti Hrvatske. Stoga, u svijetlu svega naprijed izrečenog, pisati sada o izdanju iz 2007. godine ima više dobrih opravdanja.

CD "In Umbra" je snimljen 2003. godine, a objavljen je 2007. u sjajnoj postavi - saksofonista Denis Razumović Razz, a prate ga legendarni kvarnerski gitarista Darko Jurković Charlie, bubnjar Marko Lazarić i kontrabasist Mladen Baraković. Na albumu se nalazi 5 Denisovih skladbi ("Birdissimo", "Razz Rhythm", "My First Blues", "In Umbra" i "Hard Worker"), te 4 obrade jazz standarda ("I'll Remember April", "Confirmation", "Soul Eyes" i "Lover").

O Razzovom poimanju jazza najbolje govori njegova naredna izjava: "Be bop je baza mojih harmonijskih linija u solima, a kada komponiram, potpuno sam neopterećen stilovima i pokušavam uhvatiti refleksije koje mi se trenutno motaju po glavi, melodije koje se neminovno same stvaraju u našoj podsvijesti prilikom konstantnog bavljenja glazbom."

Samo oni koji dobiju priliku izdati album prvijenac, svjesni su težine tog zadatka. Nerijetko, to je prilika "sad il' nikad". To breme mnogi baš i ne iznesu na najbolji način. Razni su "recepti" kako se dodvoriti konzumentima na tržištu, jer tržište je u krajnjem slučaju, mjerilo nečijeg uspjeha. Denis Razumović Razz je pokazao izuzetnu hrabrost stavljajući na svoj prvi CD 5 vlastitih kompozicija. U kombinaciji sa 4 jazz standarda - one ravnopravno figuriraju i "nose" cijeli material.

Ne smije se a ne spomenuti i veliki doprinos muzici na ovom albumu koji je dala prateća ekipa. Djelujući kao grupa, u pratnji Razza, ili u mnogobrojnim solo dionicama, potvrdila je svoje visoke standarde sviranja.

Razzov be bop je pitak i lako slušljiv. Obradama je dat lični pečat Razza i njegove prateće ekipe, jer da je drugačije, njihovo uvrštenje na album ne bi ni imalo smisla. Album se sluša u jednom dahu - od početka do kraja. Vjerujem da će se ohrabren pozitivnim prijemom albuma "In Umbra" i zasluženim nagradama koje su uslijedile Denis razumović Razz na svom narednom nosaču zvuka opredijeliti za 100% svoj autorski material jer za to ima i kapaciteta i kvaliteta.

DENIS RAZUMOVIĆ RAZZ - Birdissimo

Autor recenzije:
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -