Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
JOSIPA LISAC
Koncerti u Beogradu i Novom Sadu

Josipa Lisac
Sava Centar, Beograd, 28.10.2009.
Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, 29.10.2009.

JOSIPA LISAC

Beograd, 28. oktobar 2009. - Sava Centar
Novi Sad, 29. oktobar 2009. - Srpsko narodno pozorište

Josipa Lisac, jedna od najvećih zvezda iz Hrvatske i možda najoriginalnija zvezda sa prostora bivše Jugoslavije, ponovo gostuje u Beogradu i Novom Sadu. Ove (2009.) godine, Josipa Lisac je, posle osam godina pauze, objavila novi album pod nazivom "Živim po svome".

Josipa Lisac započinje karijeru u dečijem horu gde peva klasičnu i sakralnu muziku. Iako je rasla uz klasičnu, ubrzo postaje zainteresovana za rock muziku i sa 17 godina postaje član nekoliko rock grupa, da bi već sa 18 godina započela solo karijeru pesmom Arsena Dedica "Što me čini srećnom". Narednih godina stvara pesme "Oluja", "Kapetane moj", "Život moj" i "Teče, teče vrijeme"...

Najveći uspeh beleži snimanjem prvog albuma "Dnevnik jedne ljubavi" (1973). Ovaj album nastao je u saradnji sa njenim zivotnim saputnikom Karlom Metikošom. Većina kritičara i muzičara slažu se u oceni da je to jedan od najboljih albuma snimljenih na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon uspeha ovog albuma, Josipa Lisac sprema ulogu Jane za prvu jugoslovensku rok operu "Gubec-beg". Ova opera doživljava svoju premijeru 1975. godine i igrana je narednih godina širom Jugoslavije. Tih godina uspešno eksperimentiše džez muzikom. Odlazi u Ameriku, gde snima jedan album, "Made in USA", a osamdesetih godina snima veliki broj albuma, a muzički se više približava popu: "Hir, hir, hir" (1980), "Lisica" (1982), "Hoću samo tebe" (1983), "Boginja" (1987). Izuzetno su slušane njene pesme "Danas sam luda", "Gde Dunav ljubi nebo", "Da li sam ti ikad rekla da te volim", "Magla" i druge...

Na njenim koncertima dolazi do izražaja njen kreativan dar. Josipa Lisac nastupa u avangardnoj odeći sa avangardnim frizurama, i ovo, zajedno sa njenim vokalnim i muzičkim izrazom, čini njene nastupe originalnim i nezaboravnim.

Nakon smrti svoje životne ljubavi, Karla Metikoša, 1992. godine, Josipa Lisac nastavlja da eksperimentiše. Snima album duhovne muzike pod nazivom "Čestit Božić", a na koncertima pravi obrade starih hitova dajući im novi muzički izraz. 2000. godine snimila je album "Život", a ove (2009.) godine objavljuje album "Živim po svome". Glumi i u dva američka filma i u nekoliko pozorišnih predstava ("Šizofrenija", "Pijana noć").

Iznenadna smrta Karla Metikoša, kao i turbulentan početak devedesetih godina prošlog veka, menjaju kontekst njenog rada. Godinama organizuje koncerte posvećene Karlu Metikošu, a tu tradiciju nastavlja i danas. Josipa Lisac tih godina eksperimentiše različitim muzičkim žanrovima. Tu su funk, rock, klasična muzika, klapska ili božićna, ethno, fado i rap. Kako sama objašnjava, sve je to muzika a ona ili postoji ili je nema.

Sama o sebi kaže da se užasava prosečnosti i banalnosti. Ceo život posvetila je potrazi za novim, originalnim, često i šokantnim rešenjima. Iz ovog razloga, Josipa Lisac je uvek atraktivna, zanimljiva, jednostavno neponovljiva. Može se reći da niko nije kao ona. Ona je nepopravljivi idealista i sanjar. U isto vreme je hrabri vizionar i pokretač, originalna i svoja. Josipa Lisac unikatna je pojava muzičke i javne scene ovih prostora. Pri tom sama sebi postavlja standarde a njeni standardi su visoki i uvek podrazumevaju kvalitet.

Sve ovo vreme ostala je buntovnik koji, već svojom pojavom, prkosi svakodnevnici i uniformisanosti svoje okoline. Istovremeno brižno radi na svom unutrašnjem svetu a publici je uvek zanimljiva i intrigantna.

Sa nestrpljenjem očekujemo koncerte Josipe Lisac u Sava Centru (Beograd) i Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad) jer znamo da će umetnica da nam priredi nezaboravne večeri. Večeri koje će nam dugo ostati urezane u sećanju.

Tijana Popović, PR manager, 065 66 77 890








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -