Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009

Javna ustanova
Dom mladih Tuzla

75000 Tuzla, Dragiše Trifkovića 2

U našem gradu, Tuzli, godinama nije postojao aktivan, i od državnih institucija primjereno praćen institucionalni vid brige za mlade. Do početka rada bivši sistem je imao razrađene mehanizme programiranja, finansiranja i održavanja strategije za okupljanje, edukaciju i angažman mladih. Postojala je strateška briga društvene zajednice za budućnost mladih, čime je društvo pokazivalo interes za stvaranje korisnih članova zajednice.

Tek u posljednjih godinu dvije, pojavljuje se volja da se pitanja mladih rješavaju po uzoru na zemlje razvijene demokratije, gdje se ulaganja u kulturu mladih shvataju kao investicija u budućnost. U našem slučaju to podrazumijeva aktivan materijalni i moralni odnos društvene zajednice prema institucionaliziranom tretiranju pitanja kojima se njeguje i afirmira briga za mlade.

JU Dom mladih Tuzla egzistira još od 1972. godine. Osnovni zadatak ustanove bio je da oko kulturnih i edukativnih projekata okuplja i veže mlade za pozitivne vrijednosti. U tridesetogodišnjem periodu Dom mladih Tuzla je postao jedan od najprepoznatljivijih institucija kulture. Primjera radi, kulturna povijest muzičkog života Tuzle nezamisliva je bez Doma mladih, u okviru kojeg je djelovao Orkestar harmonika i Omladinski hor Iskre (koji je na južnoslavenskim prostorima zabilježio značajne uspjehe, uključujući i dvije samostalne LP ploče).

Što se tiče JU Dom mladih Tuzla danas, u okviru ove institucije postoje sljedeće sekcije: Pozorište mladih-dramska sekcija, plesna sekcija, Fotoradionica Doma mladih, sekcija meditacije, škola gitare, bas gitare i bubnjeva, a u planu je pokretanje škole klavijatura. Što se muzike tiče, u Domu mladih vježba i nekolicina omladinskih bandova.

JU Dom mladih bavi se produkcijom obrazovno-kulturno-umjetničkih sadržaja kao što su: Izložbe slika i umjetničkih fotografija, izvođenje predstava, koncerata, promocije knjiga, prezentacije projekata i sl...

MUZIČKA UMJETNOST

Dom mladih Tuzla je osamdesetih godina imao Orkestar harmonika, Hor Iskre (koji je izdao dvije LP ploče). Također, u Domu mladih su stvarale dvije najpoznatije tuzlanske rock grupe: Terusi i Miris dunja... Ovu bogatu muzičku tradiciju treba ponovo oživjeti i transponovati u savremeni kulturni život Tuzle, s tim da je muzičku umjetnost u produkciji Doma mladih potrebno prilagoditi savremenim potrebama Tuzle. Edukativni muzički programi podrazumijevaju ustanovljenje nekoliko sekcija, koje se tematski bave edukacijom na pojedinim instrumentima, kao i teoretskim uvodom u muzičku umjetnost.

U Domu mladih Tuzla danas vrlo uspješno rade Škola gitare i Škola bas gitare. Prošlog mjeseca (oktobra 2009. godine) sa radom je počela i Škola bubnjeva, a upis u školu je još u toku. S ciljem da unaprijedi muzičku produkciju i obogati je novim naraštajima, Dom mladih Tuzla će uskoro pokrenuti i školu klavijatura, a oglas za prijavu kandidata polaznika biti će obajvljen u medijima.

Svi ovi edukativni programi postojali su i bili vrlo uspješni i u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina, kada je Tuzla bila jedan od muzičkih centara na ovim prostorima.

Osim navedenih edukativnih muzičkih programa, u Domu mladih Tuzla vježba nekolicina tuzlanskih bendova: Nula plus, Riser, Ifrit...

Vrata JU Dom mladih Tuzla otvorena su svim mladim neafirmisanim ljudima, koji se bave umjetnošću. Osnovni cilj i osnovna misija Doma mladih jeste da pomogne mladim ljudima, na način da uskladi njihove potrebe sa onim čime raspolaže, a to su prostor, tehnika, oglašavanje, edukacija i stručna pomoć.

Adresa : Dragiše Trifkovića br. 2, 75 000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Kontakti: tel / fax: 00 387 35 250 406; tel: 00 387 35 362 620
e-mail adresa: dom.mladih@hotmail.com
Žiro račun: 1321000300031096

Autorica priloga: Maja Hodžić, JU Dom mladih Tuzla, Služba produkcije

Foto: Dragutin Matosevic

Foto: Dragutin Matosevic

Kontakti:
Javna ustanova Dom mladih Tuzla
75000 Tuzla, Dragiše Trifkovića 2
Tel.: +387 35 362 620, Fax: +387 35 250 406
Žiro račun: 1321000300031096
e-mail: dom.mladih@hotmail.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -