Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
STJEPAN KRIŽAN
Zagreb, Hrvatska

Stjepan Križan
Zagreb, Hrvatska

STJEPAN KRIŽAN, kantautor, rođen je u Zagrebu 1951. godine. Glazbom se počinje baviti krajem '60-tih i početkom '70-tih inspiriran glazbom Bob Dylana, Joan Baez, Donovana, Woody Guthriea, Pete Seegera, folk-glazbom, grupama Peter, Paul And Mary, The Seekers; glazbom flower- power pokreta, hipija i beatnika, renesansnom glazbom - tzv. ranom glazbom, ali i crnačkim bluesom (Champion Jack Dupree, Big Bill Broonzey), gospelom (Golden Gate Quartet, Mahalia Jackson, Aretha Franklin i sl.). Isto tako, stihovi J. Preverta, J. Brela, Z. Goloba, D. Cesarića, kao i šansone G. Brassensa i drugih francuskih šansonjera, profiliraju ga i u zaljubljenika u šansonu, u pjesnika koji piše poeziju da bi je pjevao.

U svojim pjesmama Stjepan Križan opisuje svijet koji ga okružuje, svakodnevnicu, ljude koji ga okružuju; ali isto tako nerijetko se okreće sebi, svojim osjećajima, dilemama. Zajedno sa suprugom (Dragica Biba Križan) izdaje zbirku pjesama "Sve ono što nas veže". Nastupao je na pozornicama širom Hrvatske pjevajući svoje, ali i pjesme drugih autora. Godine 2001., 2002., 2003., 2004., 2005., 2006., 2008. i 2009. nastupao je na "Chansonfestu" - međunarodnom festivalu šansone u Zagrebu, učestvovao je na svih trinaest dosad održanih "open-air" festivala "Cest is 'd best" u ulozi izvođača, voditelja, inspicijenta, koordinatora. I sam je isprobao život na ulici kao ulični svirač ("ulična akademija") - što, dapače, s ponosom ističe kao veliku školu i iskustvo koje se ne može dobiti na akademiji.

Nastupao je na pozornicama širom Hrvatske - od Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu, koncertirao u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Osijeku, Koprivnici, Labinu... Više od 6 godina redovito nastupa na "Špancirfestu" u Varaždinu, itd, itd... Upečatljivi su, također, bili i nastupi u dalekoj NR Kini - u gradovima Shanghai, Hangzhou, Shaoxing, Nanjing...

Socijalna komponenta i nepodijeljena simpatija za obespravljene, tzv. obične, svakodnevne, male ljude i njihove sudbine, nedvojbeno je ostavila neizbrisiv trag i u njegovim pjesmama.

Ukratko - Stjepan Križan, jedan je od vjernih sljedbenika tzv. zagrebačke škole šansone, pjesnik i glazbenik čije pjesme "Pariška zima", "Prolazi vrijeme", "Ulica", "Novčići, novčići", "Sve se mijenja" i mnoge druge, ostavljaju trag vremena u kojem živimo i nikako vas ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Svoje šansone Stjepan Križan je ostavio zabilježene na CD-ima: "Pariška zima", "Prolazi vrijeme", "Budi uvijek svoj" i "Retrospektiva".

Daleko više podataka o ukupnom glazbenom i kantautorskom radu Stjepana Križana ima na web stranicama: stjepankrizan.webs.com ili na www.myspace.com/stjepankrizan .









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -