Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
JAZZLOOK 2009
Banja Luka, BiH - 21. - 23.12.2009.

Jazzlook 2009
21. - 23.12.2009. - Banja Luka, BiH

Jazzlook 2009 - festival pred kraj decembra 2009 (Saopštenje za medije)

Uprkos prethodnim glasinama kojima je izvjesnost održavanja Jazzlook 2009 - Banjaluka Jazz festivala dovođena u pitanje, na inicijativu i nagovor najbližih prijatelja i saradnika, u sopstvenom materijalnom aranžmanu i uz minimalnu pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, organizatori jedinog jazz festivala u RS odlučili su se na realizaciju drugog zaredom Jazzlooka.

Programski sadržaj ovogodišnjeg festivala će obuhvatati period od 21. do 23. decembra 2009. godine, a u ova tri dana publika će moći da vidi, a prije svega čuje, jazz izvođače koji su svojim dosadašnjim umjetničkim dometima zaslužili da se nađu na repertoaru ovog kulturnog događaja.

Inače, planirani program Jazzlook festivala biti će održan u Demofest klubu, koji će biti otvoren samo nekoliko dana prije početka samog festivala. Tako će se publici prvi dan festivala predstaviti mlada Beograđanka, Marija Blagojević (soul / nu-jazz), sa istoimenim kvintetom, te zagrebački jazz gitarista Luka Uđbinac (jazz / ambient / acoustic) sa svojim bendom. Takođe, ponedjeljak je rezervisan i za nastup mostarskog Arkula, koji će jedini nastupati van Demofest kluba. Njihov koncert biće održan na tajnoj lokaciji u gradu koja će biti obznanjena svima koji se te večeri pojave na festivalu.

Sljedećeg dana, 22. decembra 2009. godine, publika će moći čuti muzička ostvarenja sastava Naked koji kombinuje nu-jazz sa funk muzikom, i Konzilium, čiji je jazz izraz prošaran elementima folk muzike. Oba benda dolaze iz Beograda.

Posljednjeg dana festivala na bini će se pojaviti banjalučki jazz gitarista Dragan Tabaković, koji trenutno živi u Gracu, a nakon njega će nastupiti Sinan Alimanović sa svojim sastavom International Bend, koji dolaze iz Sarajeva. Nastupom sastava Sinana Alimanovića će i zvanično biti završen drugi Jazzlook.

Cijena ulaznice po danu iznosi 10KM, dok komplet ulaznica za sva tri dana stoji 25KM. Bitno je napomenuti i to da će svega 250 ulaznica biti u prodaji, te da će shodno tome i broj posjetilaca biti ograničen na pomenuti broj.


Marija Blagojević Quintet

Arkul

Luka Udjbinac Band

Opširnije o učesnicima festivala Jazzlook 2009:

Marija Blagojević Quintet
Marija Blagojević je rođena u Beogradu 1984. godine, a klavir je počela da svira sa šest godina. Nakon što je maturirala u Srednjoj muzičkoj školi u Beogradu, na Odsjeku za jazz i klasiku, nastavila je studije na Jazz univerzitetu u Gracu. Bila je učesnik raznih radionica i privatnih časova sa Patti Austin, Bobby McFerrin, Kurt Elling, Jarry Bergonzi, John Hendrix, Aria Hendrix, Shiela Jordan, Jay Claton, Melba Joyce. Nastupala je na eminentnim jazz festivalima i koncertima širom Srbije, Slovenije, Austrije, itd. Marija Blagojević Quintet koji je osnovan 2003. je unikatan ansambl. Ovaj kvintet se bavi raznovrsnim stilovima, koji obuhvataju dijapazon od be-bopa, swinga, tradicionalnog jazza, nu-jazza, preko improvizacija, pa sve do soula. Raznovrsni muzički korijeni članova u mnogome vrše uticaj na stil njihove izvedbe i kompozicija.
Postava: Marija Blagojević - vocals ; Vladimir Kostadinović - drums ; Robert Jukić - bass ; Sava Miletić - piano

Arkul
Atilla Aksoj - guitar / Vladimir Mićković - vocal

Luka Udjbinac Band
Luka Udjbinac rođen je 1978. u Zagrebu. Muzičko obrazovanje stiče prvo u Osnovnoj glazbenoj školi "Blagoje Bersa" nakon čega upisuje Srednju glazbenu školu "Vatroslav Lisinski", u klasi prof. Maria Igreca, te po završetku upisuje Konzervatorijum za jazz muziku (jazz gitara i jazz IGP) u Klagenfurtu (Austrija), u klasi prof. Guida Jeszenszkog, te 2004. u klasi prof. Thomasa Wallischa gdje 2004. godine diplomira na oba smjera. Višestruko je nagrađivan kao muzičar, kompozitor i aranžer. Neke od nagrada koje je do sada osvojio: 1998. nagrada "Marjan Marjanović" za mladu nadu hrvatske jazz muzike ; 2003. nagrada "Ivo Vuljević" kao član HGM Big Banda za najbolji hrvatski jazz orkestar ; 2005. nagrada "Zlatna Koogla" u kategoriji Instrumentalist godine ; 2005. nagrada "Status - Damir Dičić" u kategoriji jazz gitara. Izdao je dva samostalna albuma: "Now & Beyond" i "Goin' My Way..", te učestvovao na mnogim drugim albumima. Potpisuje brojne aranžmane za razne sastave, HRT Big Band, te razne orkestre. Vodi uspješan jazz sastav "Luka Udjbinac Band" s kojim održava koncerte, te nastupa na brojnim fetivalima po Hrvatskoj i Europi. Sarađivao je sa velikim brojem poznatih muzičara, kao što su Lee Harper (USA), Bobby Shew (USA), Bob Mintzer (USA), Philippe Catherine (Belgija), John Thomas (USA), Barbara Dennerlein (Njemačka), Denis Irwin (USA), Michael Erian (Austrija), Tom Kofler, Evald Oberleitner, Guido Jeszenszky, Krunoslav Levačić, Mladen Baraković, Matija Dedić, Saša Nestorović, Boris Beštak, Nenad Jura Vrandečić, Andy Mittermayer, Erich Bachträgel, Jurica Ugrinović, Lino Devič, Berislav Puhlovski, Steffan Gfrerrer, Goran Delač, Klemens Marktl, Dalibor Dado Marinković...
Postava: Luka Udjbinac - guitar (electric, acoustic, synth guitar) ; Saša Nestorović - sax (tenor, soprano) ; Hrvoje Galler - piano, keys ; Goran Delač - bass, double bass ; Dalibor Dado Marinković - drums ; Mladen Ilić - percussions ; Darija Hodnik - vocals


Sinan Alimanović International Band

Naked

Dragan Tabaković Quintet

Sinan Alimanović International Band
Sinan Alimanović (klavir, orgulje, klavijature, leader, kompozitor, dirigent, aranžer) je rođen 1954. godine. Muzičko obrazoavnje je stekao na Muzičkoj akademiji u Prištini. Kroz svoju dugu i uspješnu muzičku karijeru svirao je u raznim rock-jazz, jazz sastavima i velikim orkestrima širom bivše Jugoslavije. Tokom sedamdesetih godina je postao i stalni član Revijskog orkerstra RTV Priština, a 1979. godine prelazi u Sarajevo gdje razvija izuzetno živu aktivnost, prevashodno kao član ritam sekcije Velikog orkestra (Big Bend) RTV Sarajevo (kasnije Bosne i Hercegovine), ali i kao aranžer, kompozitor i dirigent. U dva navrata je bio član EBU / UER Public Jazz Orchestra (1986. Opatija i 1990. ST. Gerold) kao jedini predstavnik tadašnje bivše Jugoslavije. Paralelno sa radom u Big Bendu RTV BiH, Sinan Alimanović vodi i nastupa sa malim sastavima koji pod njegovim imenom izvode orginalne kompozicije svog vođe, vrlo često temeljene na upotrebi folklornih elemenata muzike cijelog Balkana, ali isto tako i novog viđenja poznatih standardnih kompozicija cijelog Balkana, mahom be-bop provenijencije.
Sinan Alimanović iza sebe ima burnu i bogatu karijeru koja uključuje saradnju sa mnogim istaknutim ličnostima evropske i američke jazz scene, poput Gianni Bassoa, Duška Gojkovića, Ericha Kleinschustera, Aladara Pegea, Barbare Hendrix, Deseö Csaba, Lee Harpera, Vaclava Zahradnika, Ladislava Fidrija, Joze Privseka, Stjepka Guta, Petra Ugrina, Džemala Cakića, Jelene Refisin, Slobodana Bode Kovačevića, Goceta Dimitrovskog, Milorada Jovovića i još mnogih drugih. Sa vlastitim malim bendovima i velikim orkestrima imao je nastupe na brojnim jazz festivalima širom Evrope. Album "Bosnia Groove" (2007) na kome predvodi vlastiti internacionalni bend, kruna je njegovog umjetničkog rada. U nekoliko navrata je bio dirigent i aranžer na Eurovision Song Contestu.
Sinan Alimanović je uz sve to bio i član Indexa i za tu legendarnu rock grupu je napisao više aranžmana i priredio neke od tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama. Sinan Alimanović International Band u raznim formama je aktivan od 1980. godine.
Snimljen je i dokumentarni film u tri dijela pod nazivom "Sinan Alimanović - jazz muzičar" u produkciji Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Scenarista filma je bio Dr. Vinko Krajtmajer i reditelj Emir Saltagić.
Postava: Sinan Alimanović - piano, Hammond B3 ; Dinko Šimunović - acoustic bass ; Ratko Divjak - drums ; Ladislav Fidri - flugelhorn, trumpet ; Miroslav Vuletić - vocal

Naked
Muzika beogradskog sastava Naked je ukorijenjena u jazzu koji je obogaćen različitim primjesama. S obzirom da na muziku gledaju kao na igru, kod njih je konstantno prisutna promjena ritma, te ih nije lako pratiti. Naravno, u pozitivnom smislu, jer je njihova muzika istovremeno spontana i nepretenciozna. U njihovom zvuku ima funka, laganog dodira sa folklorom (povremeni neparni ritmovi kao kod Makedonaca), te neke vrste psihodelije koju obezbjeđuje eho harmonike iz pozadine, čiji zvuk često podsjeća na zvuk klavijature. Na kraju, ali ne i manje bitno, prisutna je i prava jazz-rock violina. Međusobno nadopunjavanje i groove su stvari koje ostavljaju najjaču impresiju kada su Naked u pitanju.
Postava: Nenad Branković - guitar ; Branislav Radojković - bass, upright bass ; Ivan Mihajlović - bass ; Goran Milošević - drums ; Đorđe Mijušković - violin ; Miloš Punišić - accordeon

Dragan Tabaković Quintet
Dragan Tabaković je 1968. godine rođen u Banjaluci gdje je sa šest godina počeo svirati gitaru. Sa dvadeset godina odlazi u Grac gdje je završio studije jazz gitare na Muzičkoj akademiji, te Muzički konzervatorijum u Roterdamu u Holandiji. Na njegov rad uticali su muzičari poput Wesa Montgomeryja, Joea Passa i Johna Coltranea, a nastupao je sa značajnim jazz umjetnicima Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske i Italije. Njegov posljednji CD "Simple Dance" dobio je veoma pozitivne kritike.


Konzilium

Konzilium
Konzilium čini grupa inovativnih muzičara koji se zabavljaju koristeći različite muzičke pravce kroz prizmu jazz muzike. Njihov prvenac "Konzlium uživo" možete kupiti u radnjama "PGP RTS"-a.
Postava: Branko Trijić - guitar ; Marko Kuzmanović - snar drum, hi-hat, cymbals ; Miroslav Tovirac - bass ; Relja Svilar - percussions ; Dušan Janković - keyboards ; Miloš Nikolić - trumpet

JAZZLOOK, Banjaluka Jazz festival - MySpace: http://www.myspace.com/jazzlook

Autor priloga:
Sava Drakulić, Banja Luka, BiH
www.myspace.com/jazzlook








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -